WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Hang loose!

De 10 hipste surftermen

Surftermen voor alle surfdudes en surfbabes

Of je al kan surfen of het nog moet leren. Surfen heeft een heel eigen cultuur met eigen surftermen waar buitenstaanders en nieuwelingen nog veel van kunnen leren. Het is een opwindende en avontuurlijke sport, met een eigen taal en terminologie. Dat taaltje, ook wel surfjargon genoemd, is niet alleen een manier om te communiceren maar ook om de surfcultuur te benadrukken en eren. Om jezelf helemaal onder te dompelen in de surfcultuur en een echte surfdude of surfbabe te worden, moet je deze 10 surftermen eigenlijk wel kennen!

crew, zomerkamp, jongerenkamp

De Shaka

Dit is een van de meest gebruikte surftermen en deze begroeting heb je vast en zeker al een keer gezien en waarschijnlijk ook onbewust gebruikt. Het is een handbeweging waarbij je pink en duim uitsteken. En de palm van je hand naar voren richt. Ook is het de perfecte manier om andere surfers te begroeten of gebruiken uit teken van dankbaarheid. Verder gebruiken ze dit tekens als enthousiasme over de golven, surfsessies of aanmoediging voor andere surfers in het water.

Stoke

Dit is een surfterm dat alleen in de 'surf wereld' wordt gebruikt. Het beschrijft de intense gevoelens van opwinding, enthousiasme en energie dat loskomt voor, tijdens en na de surfsessies. Ook kan het verwijzen naar verbondenheid, tussen surfers, het voelen van de natuur en oceaan. Het word gebruikt in de zin van “Ik ben zo stoked om te gaan surfen vandaag” of “Wow, wat een ongelooflijke golf – ik ben helemaal stoked!” Wil je deze term ook gaan gebruiken, kijk dan naar een ssurfkamp Nederland.

Hang loose

Het hang loose-gebaar een van de surftermen die is ontstaan in de jaren '60 en werd een belangrijk onderdeel in de Hawaii-, muziek-, skateboard- en surfcultuur. Sindsdien wordt het gecombineerd met de Aloha-spirit, dat verwijst naar het gevoel van liefde, vrede en harmonie. Hang loose heeft de uitdrukking van ontspanning, kalmte en relaxte houding. Wat het gevoel van verbondenheid met de cultuur en elkaar geeft.

crew, zomerkamp, jongerenkamp

Goofy

Deze surfterm verwijst naar de positie hoe je op een surfboard staat. Hier sta je met je rechtervoet voor op het board en je linkervoet achteraan. Terwijl de standaard positie is andersom is: je linkervoet voor en je rechtervoet achter op het surfboard. Sommige mensen hebben die goofy-houding van nature. Helemaal niet zo gek, hoor. De term komt ook voorbij in andere boardsporten voor zoals, skate-, long- en snowboarden.

Noseride

De noseride is de meest uitdagende, stijlvolle en technische surfterm dat voorkomt. De surfer staat op de neus van het board net voorbij de fins. De uitdaging is om je noseride zo lang mogelijk vol te houden als je op een golf surft. Tijdens een noseride kan een surfer het board goed besturen en zo makkelijker over de golf kan glijden. Noseriding wordt vooral gedaan op een longboard, dus een lang surfboard.

Grom

De surfterm, grom, is afgeleid van de Britse term ‘grommet’, wat verwijst naar surfende jongeren. Ben je onder de 16 en surf je? Dan ben jij dus een grom, een surfer van jonge leeftijd, die nog in de leerfase zit van de kennis en surfcultuur. Het is ook een vriendelijke manier om respect te tonen aan de jongere surfers en hun te steunen in het leerproces.

crew, zomerkamp, jongerenkamp

Ripper:

Dit is een surfer dat op hoog niveau surft, succesvol is in de competitieve surfsport en de technieken zoals, krachtige bottom turn, hoge sprongen en snelle wendingen op de golven beheerst. De surfterm wordt vaak gebruikt om naar iemand te verwijzen met hoge skills. Een getalenteerde en ervaren surfer die indrukwekkende technieken beheerst en competitieve successen heeft behaald waar andere surfers bewondering en voor hebben.

Whipeout:

Dit beschrijft een situatie waarin een surfer van zijn board wordt afgegooid. Een whipeout kan het voorkomen door het missen van de golf, met een verkeerde positie op het board staan of het onverwacht breken van een golf. Het wordt gebruikt om een eigen ervaring van een val te beschrijven met een stukje humor en frustratie erin verwerkt. Een Whipeout is veel voorkomend en daarom ook een erg normale surfterm. Als je begint met surfen, houd je niet tegen of wordt er niet onzeker van.

Drop in:

Dit is het cruciale moment waarop meerdere surfers op dezelfde golf willen surfen. Er is al een andere surfer op de golf waar jij ook gaat surfen, dit kan gevaarlijk zijn doordat er snel een botsing kan worden opgelopen. Daarom is het belangrijk dat surfers blijven communiceren met de surfcultuur en surftermen. Vaak wordt er oogcontact gemaakt of naar een surfer die op de golf aan het riden is geroepen, zodat de surfer weet dat er een ander aankomt.

zomerkamp, crew

Offshore

Ook de surfterm offshore heeft te maken met de conditie en richting van de wind op zee. Bij offshore ('shore' betekent 'kust') waait de wind van de kust naar het water toe. Dit is perfect als je wil golfsurfen! Vaak komt dit het meest voor in de ochtend. Offshore wordt niet alleen in de surfcultuur gebruikt. Met alle watersporten komt dit voor denk hierbij aan, windsurfen en kitesurfen.

Surftermen worden dus niet alleen gebruikt om te communiceren. Maar ook om gevoel, passie of emoties te beschrijven die loskomen bij de surfcultuur. Of je een echte ripper bent of nog een grom, na het lezen van deze blog ben je helemaal ondergedompeld in de surfcultuur. Je weet je de hipste en nieuwste surftermen die je echt moet kennen als surfer. Dus trek je wetsuit aan, pak je board en laat die stoke los! Weet je nog niet welke wetsuit het beste bij jou past, bekijk dan detips voor het kiezen van een wetsuit.