WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Supereasy te leren voor als je op zeilkamp gaat!

De 6 meeste basic zeilknopen

Vind jij zeilen helemaal te gek en denk je erover om op zeilkamp te gaan? Dan is het superhandig als jij de 6 meest basic zeilknopen kent. Geen nood, deze knopen leer je ook gewoon tijdens onze zeilkampen. Er zijn heel veel verschillende soorten zeilknopen, maar handig is als je eerst de basics leert. Die laten we je zien in deze blog.

zeilkamp, zeilvakantie, jongerenvakantie

De achtknoop

De eerste zeilknoop die vaak word gebruikt en erg simpel is om te leren is de achtknoop. De achtknoop word ook wel de stopknoop genoemd. Verder heeft de achtknoop de naam gekregen doordat het de vorm van een 8 is. Je gebruikt deze knoop aan het aan het einde van een lijn hierdoor voorkom je dat de lijn door het oog glijd. Deze knoop is heel easy om te maken en te onthouden. Deze zeilknoop is superbetrouwbaar en blijft eigenlijk altijd vastzitten. De achtknoop word dan ook niet alleen gebruikt in de zeilwereld maar ook met klimmen en vaak in sportzalen.

zeilkamp, zeilvakantie, jongerenvakantie

De slipsteek

De tweede basic zeilknoop is de slipsteek. De slipsteek is snel te maken en kan ook weer met één ruk worden losgetrokken. Wel is deze zeilknoop iets minder betrouwbaar en kan uit zichzelf loskomen. Je gebruikt deze knoop voor een snelle bevestiging bij een paal of bij een ring. Ook word het touw gebruikt om na het zeilen het zeil op de giek vast te binden. En als een tijdelijke stopper aan het einde van een lijn, hierdoor voorkom je dat de lijn door het oog glipt en loslaat.

De platteknoop

Ook word vaak gebruik gemaakt van een platteknoop. De platteknoop gebruik je om twee van dezelfde lijnen van de zelfde dikte aan elkaar vast te maken. Dit is een handige knoop als één lijn niet lang genoeg is. Deze knoop komt vaak onder een slipsteek te liggen bij na het opdoeken van je zeil. Voer deze knoop wel goed uit, als je hem namelijk verkeerd legt noem je dit een oudenwijvenknoop!

zeilkamp, zeilvakantie, jongerenvakantie

De schootsteek

De vierde zeilknoop die handig is om te onthouden is de schootsteek. De schootsteek is een basissteek die wordt gebruikt om een twee verschillende lijnen met verschillende diktes aan elkaar vast te maken. Een voorbeeld hiervan is als je de vlag hijst van de zeilboot. Hier gebruik je twee zeilknopen voor. Een van due twee is de schootsteek waarmee je bovenkant vastmaakt. De schootsteek is ook superhandig voor het verlengen van een sleeplijn

De paalsteek

Dan hebben we nog de paalsteek. De paalsteek is een tijdelijke lus in een lijn waar steeds druk op staat. Ook heeft deze zeilknoop één van de hoogste breeksterktes van alle steken en knopen. Een megabetrouwbare zelfknoop, dus. Ook na hoge spanningen is de paalsteek makkelijk los te halen. De paalsteek wordt veel in de scheepvaart gebruikt om een lus in een meerlijn te maken wanneer daar geen oogsplits in ligt. Klinkt dat laatste als abracadabra? Dit en nog veel meer leer je tijdens onze zeilkampen!

zeilkamp, zeilvakantie, jongerenvakantie

Kikker beleggen

Last but nog least, de kikker beleggen. Pardon me?! Een gekke naam voor een zeilknoop, maar na deze uitleg zal je de naam vast begrijpen. Bij kikker beleggen maak je het land vast aan je eigen boot. Dit doe je op de zogenaamde kikker. Er zitten op een zeilboot meestal drie kikkers. Het is geen moeilijke knoop, je moet hem alleen een paar keer oefenen om te onthouden.

Een knoop is natuurlijk moeilijk om uit te leggen zonder het echt voor te doen, daarom zit er bij elke knoop een linkje naar een YouTube filmpje . Als je op die linkjes klikt kan je zien hoe je de zeilknopen moet knopen. Perfect om te oefenen! We schreven trouwens eerder al een blog over de meest gebruikte zeilboten op zeilkamp. Ook goed leesvoer voor de zeiler-to-be!

zeilkamp, zeilvakantie, jongerenvakantie

Zin gekregen om op zeilkamp te gaan met ons en alle zeilknopen te oefenen in de praktijk? We hebben een aantal verschillende zeilvakanties, voor verschillende leeftijden. Zo zijn er een aantal speciaal voor jongeren van 15 t/m 18 jaar. Ben je iets jonger? Ook dan kun je bij ons leren zeilen. We hebben namelijk ook zeilvakanties voor kids van 7 t/m 12 jaar en van 12 t/m 15 jaar. Meestal begin je in een kleine zeilboot, maar zodra je het onder de knie heb kan je over op grotere zeilboten.

Kun je al zeilen? Misschien is het dan wel wat voor jou om zeilinstructeur te worden bij Vinea! Om te kijken of je het wat lijkt kan je ook de blog lezen over de dag van een zeilinstructeur op zeilkamp. Meerdere keren per jaar organiseren we opleidingen om staf te worden op onze zeilscholen. We zijn altijd op zoek naar nieuwe toppers om onze surf- en zeilkampen te begeleiden. Je kunt ook kiezen voor de kampstafopleiding. Terwijl de instructeurs lesgeven op het water, regelt de kampstaf alles op de kant en zorgen zij dat iedereen een week vol plezier beleeft. Want alles om de zeil- en surflessen heen is minstens zo belangrijk!