WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Lachend op vakantie!

Tips tegen heimwee op vakantie

Heimwee op vakantie, het is heel normaal om dat soms te hebben. Het gevoel van verlangen naar thuis. Je mist je ouders, broer of zus of je vrienden. Wat een leuke vakantie met vrienden en vriendinnen zou moeten zijn, voel je nu verdriet, eenzaamheid en mis je het gevoel van veiligheid en comfort van thuis. Misschien heb je ook last van buikpijn, hoofdpijn en voel je je een beetje alleen. Maar maak je maar geen zorgen, je zal niet de enige zijn die hier last van heeft. Wij geven jou een aantal tips zodat je weet wat te doen tegen heimwee, zodat je weer lachend vakantie kunt vieren!

crew, zomerkamp, jongerenkamp

Heimwee tip 1: Breng iets mee van huis

Het eerste wat te doen tegen heimwee is iets van huis meebrengen. Je favoriete knuffel, een deken of een foto van je gezin. Je hebt vast en zeker wel iets wat je aan thuis laat denken. Neem dit mee op zomerkamp en als je merkt dat je heimwee begint te krijgen, pak het vast en kijk of ruik eraan. Dit kan je een veilig en vertrouwd gevoel geven, zelfs als je ver bent van huis.

Heimwee tip 2: Stuur een briefje of kaartje naar huis

Als je last van heimwee hebt, is het belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Iets minder dan 65% van de kinderen heeft hier net als jou last van. En vergeet niet dat je gezin en vrienden aan je denken. Schrijf ze een brief of kaartje. Vertel hierin hoe je je voelt en wat je allemaal doet. Je gezin of vrienden sturen er dan ook eentje terug. Dit kan je heel erg opvrolijken en zo kan je nog de hele vakantie aan.

crew, zomerkamp, jongerenkamp

Praat over je gevoelens

Het kan heel moeilijk zijn om te praten over heimwee, maar het kan je echt helpen. Ga naar naar iemand toe die jij vertrouwd op kamp of iemand die ook last heeft van heimwee. Onze reisleiders hebben ook heel veel tips voor jou tegen heimwee, zij weten het allemaal precies! Vertel waar je tegen aan loopt en hoe je je voelt.

Maak nieuwe vrienden

Als je op vakantie gaat kom je snel nieuwe mensen tegen. De kans is dus heel groot dat je nieuwe vakantievrienden maken binnen no-time is gelukt. Doe je best om nieuwe vrienden te maken en samen leuke dingen te doen. Dit kan je helpen om je minder alleen te voelen. En dat kan je heimwee laten vergeten en verminderen. En misschien ontmoet je wel je vrienden voor het leven!

Plan leuke activiteiten

Als je niet veel te doen hebt of je verveelt, kan dat je heimwee verergeren. De volgende tip wat te doen tegen heimwee is daarom: plan leuke actieve activiteiten waardoor je jezelf bezig houdt. Ga zwemmen, naar de dierentuin, wandelen, mountainbiken, kanovaren, steden bezoeken of een nieuwe sport leren. Tijdens een actiekamp van Vinea doe je veel van deze activiteiten! Je merkt dat als je bezig bent, je minder aan thuis denkt en stiekem dan ook een hele leuke tijd op vakantie beleeft. Een voordeel van een jeugdkamp is dat alles voor jou is geregeld en je helemaal geen tijd hebt om je te vervelen!

crew, zomerkamp, jongerenkamp

Heimwee tip 3: Maak het gezellig

Als je op vakantie bent, kan het je helpen om je omgeving gezellig te maken. Hang bijvoorbeeld foto’s op, neem een knuffel mee van huis of een kussen waar je op kan zitten/ liggen. Door je omgeving gezellig te maken, voelt het al meer naar de veilige en comfortabele sfeer die je thuis ervaart. En als het meer naar thuis voelt, kun je je meer ontspannen en voel je je sneller op je gemak.

Heimwee tip 4: Houd een dagboek bij

Hou je dagen bij, wat heb je gedaan, hoe voel je je vandaag en wat heb je meegemaakt. Het bijhouden van een dagboek kan je helpen je gedachtes en gevoelens op een rijtje te zetten. Hierdoor leer je weten waar je last van hebt en kun je er met een vertrouwenspersoon over praten. Deel wat je hebt opgeschreven en kijk samen naar een oplossing om minder last te krijgen van heimwee op vakantie.

zomerkamp, crew

Heimwee tip 5: Praat, praat, praat!

De laatste tip wat te doen tegen heimwee op vakantie is praten. Vaak heb je even tijd nodig om je aan te passen aan je nieuwe omgeving. Het is belangrijk om dezelfde veilige en comfortabele sfeer op vakantie te ervaren, als dat je thuis ervaart. Het kan voor jou ook belangrijk zijn om met nieuwe vrienden over je gevoelens te praten. En alles er aan te doen om contact te houden naar huis. Dit kan door een kaartje te sturen of iets mee te nemen van thuis. Het geeft je een veilig gevoel, thuis is nog erg dichtbij. Maar het kan ook zo zijn dat je naar afleiding zoekt. Met nieuwe vrienden gaan sporten, spelletjes spelen of een activiteit zoals raften uitvoeren. Ieder heeft zo zijn eigen manier om met heimwee om te gaan. Maar vergeet niet dat je er nooit alleen voor staat!