WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Zeilcoach Bart vertelt

Al 11 jaar geen zomer zonder Vinea

Vineasten Vertellen: Zeilcoach Bart van Boxmeer

In 2012 heiste Bart van Boxmeer voor het eerst zijn windsurfzeil op bij Vinea. Sindsdien heeft hij de afgelopen 11 jaar geen zomer meer gehad zonder Vinea. Hoe, wat en waarom? Precies dat vertelt hij in deze blog.

Reisleiding op een Vinea-kamp

Bart tijdens zijn opleiding tot windsurfinstructeur.

‘Vineadip en (Us) Hiemwee’

In 2012 heisde ik voor het eerst m’n windsurfzeiltje op bij Vinea. Sindsdien heb ik de afgelopen 11 jaar geen zomer meer gehad zonder dat ik op zeilkamp was met Vinea. Elke zomer dat ik kwam stond er een enthousiaste instructeur om mij les te geven, en anders wel om er op de kant een enorm feest van te maken. Dus toen ik eindelijk m’n CWO 3 (nu CWO Gevorderd) haalde, mocht ik in 2018 eindelijk de instructeursopleiding in. Nu grappen mijn ouders elke zomer dat ik toch nog wel een extra weekje ga draaien en hoewel ik vaak ontken, is niks minder waar. Als ze toch nog een windsurfinstructeur nodig hebben, pak ik meteen m’n tas in. Zelfs toen ik in de zomer voor het Nederlands U21 lacrosse ging spelen, heb ik 2 weken vrij gezet om bij Vinea te draaien. Dat was het volledig waard, want anders krijg ik toch een Vineadip en (Us) Hiemwee.

Vinea reisleiding

Het CWO-diploma is binnen!

Masseer de energie uit je tenen

Als staf gaan wij altijd voor ‘het goud purperen randje’ om je week, dus nog meer gekte voor een onvergetelijke week. Soms kun je er wel even doorheen zitten... wie staat er immers om 7 uur graag op om motorboten te slepen, terwijl je toch liever een uurtje langer had geslapen?! Het kader heeft er simpel advies voor: “Masseer de energie uit je tenen”. En raar genoeg is dat precies hoe het werkt. Elke keer als we het avondspel nóg mooier proberen te maken, terwijl ook de instructeur even stil zouden willen zitten, krijg je er een groep lachende cursisten voor terug, die je nog veel meer energie geven.

Zeilcoach

In het zonnetje is lesgeven altijd leuk

Gloeien van geluk

Nu ik al 5 zomers heb gedraaid, kom je een hoop bekende gezichten tegen. Zelf gloei ik van geluk als er aan het begin van een nieuw kamp een oud-cursist naar me toe loopt en weer vertelt over de vorige keer dat ik zijn instructeur was. De kers op de taart is dan ook als je zo lang mee loopt dat je oud-cursisten de instructeurs opleiding ziet instromen. De wereld die dan voor hun open gaat is schitterend, je kan hen dan ook van een hele andere kant leren kennen. Ik denk dat ik voor elke instructeur spreek als ik zeg dat we dag twee al kunnen zien dat iemand een enorm leuke instructeur zou worden. Als diegene dat dan wordt, is dat wel een ‘zie je nou wel’-momentje...

Zeilinstructeurs op zeilkamp

Een hechte groep vrienden, je medeinstructeurs

Terug naar bed!

Het verhaal dat je het vaakst hoort van je oud-cursist is dat je ze niet lieten overlopen en dat ik ze altijd weer terug naar bed stuurde. Ik zal het geheim eens verklappen, toen ik cursist was liep ik ook graag over en deden we ook al geen oog dicht. Als instructeur is het alleen wel fijn als je cursist uitgerust is om weer te zeilen of te surfen, maar eigenlijk vind ik het spelletje als nachtwacht ook wel leuk. Het is een soort verstoppertje waar je de overlopers mag gaan zoeken. Mijn truc is ook zo weinig mogelijk zeggen, ik open de deur en, terwijl ik mijn lach probeer in te houden, blijf ik 30 seconden stil. Voîla, voordat je het weet lopen de overlopers weer naar hun eigen kamer zonder dat je een woord hebt gezegd en is het muisstil. Als het de laatste avond is, mag je het van het kader wel eens wat losser laten. Dus mocht je deze zomer nog cursist zijn, spaar je energie voor de laatste avond ;) !

Zeilcoach en begeleiden van instructeurs

Aan het eind van de dag vind ik toch het mooist aan de zeilkampen dat ik altijd wat kan leren. Ik heb hier nog nooit stil gezeten. Zo heb je net als je vaardiploma een instructeursdiploma. Je begint op niveau 2 en wordt begeleidt door een zeilcoach naar niveau 3. Dan ben je een zelfstandige instructeur en mag je de vaardiploma’s ook zelf aftekenen. Na een paar jaar lesgeven op het water, ben ik nu zeilcoach en begeleid ik de instructeurs. Zelf vind ik het enorm leuk om mee te kijken naar hun lessen; soms pakken ze lessen totaal anders aan als ik en steek ik ook nog wat op, andere keren geef je ze een simpele tip mee en zie je ze in grote stappen verbeteren.

Zeilkamp, instructeurs, staf

Onvergetelijke weken

Mijn advies? Gewoon doen!

Mijn advies aan iedereen die staf wilt worden is dat je het zeker moet doen. Ook als je nog nooit op zeilkamp bent geweest met Vinea of niet kan zeilen, is er hier plek voor je. Een hoop instructeurs zijn er via vrienden of zelfs familie onze gekte in getrokken en die nieuwe instructeurs en kampstaf zijn niet meer weg te denken. Dus wanneer zie ik jou op de zeilschool verschijnen?

Meer informatie over reisleiding worden bij Vinea vind je op deze pagina. Meer informatie over werken op Vinea zeilscholen lees je hier. Weten hoe een dag uit het leven van zeilinstructeur eruit ziet? Zeilinstructeur Hidde schreef er een blog over. Zeilinstructeur Dominique vertelt in haar blog over hoe het is om zeilinstructeur te zijn. Iets anders maar ook net zo leuk: vacature op- & afbouwers

Andere blogs