WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Alleenstaande ouder vakantie met kinderen

Alleenstaande ouder vakantie met je gezin

Als je op alleenstaande ouder vakantie wil met je kind(eren), kan dat best een uitdaging zijn. Kinderen hebben zo hun eigen wensen en ideeën van wat ‘leuk’ is, maar als ouder wil je natuurlijk net zo goed genieten op vakantie. En als alleenstaande ouder komt ook nog eens alle organisatie en verantwoordelijkheid op één persoon neer. Op jou. Een georganiseerde groepsvakantie voor families kan een goede uitkomst zijn, lees in deze blog waarom!


Je hóéft niet alles zelf te regelen

Bij het uitkiezen van een vakantie komt er als alleenstaande ouder best wat op je af. Terwijl je het al zo druk hebt, want kinderen opvoeden in je eentje is ook niet niks. Als alleenstaande ouder een vakantie uitzoeken kan dan voelen als nóg een zware taak erbij. Bovendien vind je het misschien best spannend om alleen met je kinderen op vakantie te gaan. Zeker als het de eerste keer wordt.

Als single papa of mama draag jij als enige volwassene de verantwoordelijkheid en heb je niemand om op terug te vallen. En áls je dan op vakantie gaat, wil je natuurlijk wel echt iets leuks waar jullie het allemaal naar je zin krijgen.

Je zou er bijna stress van krijgen… Gelukkig is dat helemaal niet nodig, want er zijn genoeg georganiseerde gezinsvakanties waarbij er al van alles voor je geregeld is. Van een goed verzorgde accommodatie met alles wat je nodig hebt tot een leuk activiteitenprogramma en eventueel zelfs de maaltijden. Je mag het jezelf best wat makkelijker maken!

alleenstaande ouder vakantie, eenoudergezin vakantie

Voordelen van een groepsreis voor families

Krijg jij bij het idee van een groepsvakantie gelijk de kriebels? Kunnen we ons iets bij voorstellen, als jij een groep voor je ziet die achter de reisleider aansjokt en telkens op elkaar moet wachten voor ‘verplichte’ activiteiten waar ze eigenlijk geen zin in hebben... Maar zo hoeft een groepsreis helemáál niet te zijn! Het biedt zeker voor alleenstaande ouders juist enorm veel voordelen, zoals:

  • Een vangnet hebben dankzij de reisleiders/andere ouders
  • Tijd voor jezelf wanneer de reisleiding de kids vermaakt
  • Leeftijdgenootjes voor de kinderen
  • Zelf makkelijk andere (gelijkgestemde) ouders leren kennen
  • Leuke activiteiten zonder dat je het zelf hoeft te regelen
  • Een boost voor je zelfvertrouwen dankzij een geslaagde vakantie

Alleenstaande ouder vakantie met andere gezinnen

Er zijn speciale alleenstaande ouder vakanties, waarbij je samen met andere eenoudergezinnen op vakantie gaat. Maar misschien voel je je daarbij juist iets teveel ‘in een hokje’ gezet als alleenstaande ouder met kinderen. Dan is een groepsreis voor gezinneneen ideale oplossing.

Met een groepsreis kun je wél een groot deel van de organisatie uit handen geven, heb je gezelligheid en steun van andere Nederlandse families, maar gaan er allerlei soorten gezinssamenstellingen mee. De familievakanties van Vinea zijn hier een goed voorbeeld van en vallen goed in de smaak bij – onder meer – alleenstaande ouders met kinderen.

groepsvakantie gezinnen, alleenstaande ouder vakantie

Het kampgevoel van vroeger

Op een Vinea familievakantie onderneem je activiteiten samen met andere gezinnen. Daarnaast kun je vrijblijvend meedoen aan groepsspellen en bijvoorbeeld knusse avondjes bij het kampvuur. Zo ontstaat een gevoel van saamhorigheid en gezelligheid, net als op kamp vroeger.

Gezellig én heerlijk relaxed, want de sfeer is ongedwongen en niets is verplicht. Zeker als alleenstaande ouder kan het heerlijk zijn om weer eens dat gevoel hebben om onderdeel uit te maken van een groep.

De families die met ons meegaan variëren van grote gezinnen tot single ouders met één zoon of dochter. Een leuke mix waarbij je als alleenstaande ouder op vakantie als je wíl herkenning kunt vinden bij andere single ouders, maar het hoeft niet.

Ontspannen, maar toch ook een beetje inspannen

Als alleenstaande ouder vakantie kies je de vakantie waarschijnlijk allereerst uit op bestemming. Hoe ver willen jullie reizen en wat past er in je budget? Wat is een leuke plek en verblijf voor je kind en oja, waar word je zelf eigenlijk blij van? Heb je iets gevonden dat aan de wensen voldoet, dan is het best begrijpelijk als je geen zin hebt om óók nog uit te zoeken wat je op die bestemming eigenlijk kunt doen. Je wíl wel leuke dingen ondernemen, maar de vakantie moet vooral ontspannend zijn.

Met de actieve familievakanties van Vinea krijg je beide: elke dag een activiteit leuk voor het hele gezin, zonder dat je er zelf over na hoeft te denken. Daarnaast is er altijd voldoende vrije tijd over die jullie kunnen invullen zoals je zelf wil.

alleenstaande ouder vakantie, actieve gezinsvakantie

Contact met andere volwassenen

Tuurlijk, het is heus hartstikke gezellig met die kids op vakantie. Maar als alleenstaande ouder heb je op vakantie vast ook wel eens behoefte aan contact met andere ‘grote mensen’. Al is het maar om gewoon even een echt gesprek kunnen voeren.

Het leuke van een groepsvakantie voor gezinnen is dat niet alleen de kinderen binnen no time vrienden maken, maar dat jij als (alleenstaande) ouder ook vanzelf nieuwe mensen leert kennen. Andere ouders met kinderen in dezelfde leeftijd en waarschijnlijk gedeelde interesses; jullie hebben immers niet voor niets dezelfde vakantie uitgekozen. Contact leggen gaat daardoor heel makkelijk, al is er ook altijd ruimte om je terug te trekken als je daar behoefte aan hebt.

Tijd voor jezelf

Op alleenstaande ouder vakantie kun je wel eens het gevoel krijgen dat je eigenlijk niet écht vakantie hebt: de zorgtaken gaan gewoon door, dus je komt amper aan jezelf toe. Net als thuis… Daarom zijn onze familievakanties zo ingericht dat de reisleiding af en toe iets organiseert speciaal voor de kinderen, zodat ouders even hun handen vrij hebben.

Heb jij een paar uur om te doen wat jíj wil - en dat mag natuurlijk ook gewoon even niks zijn, snappen we helemaal! En het mooiste is dat jij je daar geen moment schuldig over hoeft te voelen. De reisleiders weten namelijk precies hoe ze kinderen de tijd van hun leven bezorgen dus die komen écht niks te kort.

groepsvakantie gezinnen reisleiding, alleenstaande ouder vakantie

Naar huis met meer zelfvertrouwen

Alleen met de kinderen op vakantie, als alleenstaande ouder kun je daar best tegenop zien. Pas als jullie allemaal genieten en alles goed verloopt, kun jij je echt ontspannen. En dan mag je best trots zijn op jezelf dat de vakantie is geslaagd! Wanneer jullie vol mooie herinneringen naar huis gaan is dat een enorme boost voor je zelfvertrouwen.

Het advies is dan ook: al vind je het spannend, ga een alleenstaande ouder vakantie met je kind(eren) zéker niet uit de weg, maar maak het jezelf gerust wat makkelijker. Een groepsvakantie voor gezinnen kan daarvoor een uitkomst zijn. Bekijk de familievakanties van Vinea.

Andere blogs