WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Een week op zeilkamp

Hoe ziet de dag van een zeilinstructeur eruit?

Als jij een ervaren zeiler bent, heb je er misschien wel eens over nagedacht om zeilles te geven en zeilinstructeur te worden. Als je eenmaal je CWO III hebt gehaald, is het instructeursdiploma immers het volgende niveau. Maar het instructeursniveau behalen is natuurlijk véél meer dan een diploma. Als instructeur ben je bevoegd om zeilles te geven op onze zeilkampen. Benieuwd hoe een dag op zeilkamp eruit ziet als je zeilinstructeur bent? Hidde vertelt je er alles over in deze blog:

Zeilkamp staf, zeilinstructeur

De avond van tevoren

Eigenlijk begint het zeilles geven niet ’s morgens vroeg, maar ’s avonds laat de avond van tevoren. Dan maak je namelijk je hele planning voor wat je de volgende dag aan zeilles gaat geven. Eerst begin je zelf aan je lesvoorbereiding (LVB), voor wat je de volgende dag met je cursisten gaat behandelen. Dit doe je zelf elke dag op basis van het niveau van de kinderen en op basis van wat je ze van het CWO moet leren voor een diploma. Nadat je je zeillessen hebt voorbereid voor de volgende dag, heb je nog een kleine dagafsluiting met de rest van je staf om de dag kort na te bespreken.

Gezelligheid met de staf

De avond is gelukkig nog niet voorbij! Als de voorbereidingen en dagafsluiting klaar zijn, begint de staftijd. Je gaat samen met de andere zeilinstructeurs en rest van het team nog gezellig borrelen en speelt een stafspel samen om de dag goed af te sluiten. Tussendoor wordt mijn favoriete maaltijd van de dag geserveerd: de Stafhap! We maken samen een lekkere snack, zoals pizza, een hamburgertje of chicken-wings. Mega nice als je tot zo laat nog bezig bent om je honger te stillen en te kunnen slapen. Als je uitgeborreld bent en het spel afgelopen is, is het tijd om te gaan slapen aangezien je de volgende dag vroeg op moet staan om zeilles te geven.

Zeilkamp staf, zeilinstructeur

De ochtend: samen opstarten

Dan begint de dag nu echt. Met een prachtige zonsopgang word ik meestal wakker, zeker op Us Hiem is ‘ie echt spectaculair. Daarna probeer ik meestal als eerste de douche te claimen zodat ik er ietsje langer onder kan staan en iets langer kan genieten van wat rust voordat mijn dag van zeilles geven weer begint. Eenmaal gedoucht en aangekleed, ruimen we met z’n allen de mobo’s (motorboten) in en doe je je best het ontbijt om 8 uur te halen.

De kampstaf heeft ondertussen de cursisten met pannen wakker gemaakt. Het is het echt waard om een keertje in de week met z’n allen iets vroeger op te staan, om met iedereen tegelijkertijd de kinderen uit bed te jagen: prachtig! Het is tenslotte ook onze week. Na het ontbijt ga je als je corvee hebt even huilen in een hoekje (ja, ook als zeilinstructeur heb je corvee), en anders ga je door naar de scheepsraad. Daar geven de zeilcoaches en de schipper (samen ‘het kader’ genoemd) een paar aandachtspunten voor de zeilles dag mee en vertellen ze of er nog bijzonderheden zijn die dag. Meestal is het vaarwater nat en moet je zorgen dat er genoeg gedronken wordt ;).

Zeilinstructeur, zeilstaf

Het water op!

Na de scheepsraad sporen we alle wat langzame kinderen aan snel hun wetsuit aan te doen en de rest spoor je aan hun boot op te tuigen en wellicht al naar het water te brengen. Als je echt geluk hebt met je cursisten dan weten ze dit na dag 1 al en doen ze dit allemaal zelf en snel. Persoonlijk vaar ik meestal als eerste uit, maar dat komt omdat ik bijzonder fanatiek ben… Na het uitvaren geef je de hele ochtend de zeillesjes die je hebt voorbereid. Dit is dus voor iedereen anders. Misschien dat je nog gezellig samen kunt pauze houden met een groep van een andere zeilinstructeur of nog eventjes gaat zwemmen tijdens het geven van mijn zeilles.

Lunchspel en meer zeilles

Als het ochtendblok voorbij is gaat iedereen terug naar de kant om te lunchen. De kampstaf neemt de kinderen over en de instructeurs gaan samen - even zonder cursisten - lunchen. Als je nog net niet uitgegeten bent, begint het lunchspel. Iedereen doet mee, ook al moet je rennen. Het kwartiertje spel gaat snel voorbij maar is een leuke afwisseling tussen het zeilles geven door. Daarna ga je het water weer op om de rest van je zeillesjes te geven. Meestal doe ik in de middag wat chiller omdat je vaak wat meer tijd overhoudt. Een spelletje of samen pauze houden kan dus heel goed.

Zeilinstructeur, zeilstaf

Avondspel en op naar een nog mooiere dag als zeilinstructeur!

Het binnenvaren terug de haven in is een vlammoment, want kinderen aansporen is altijd zwaarder dan je inschat ;). Gelukkig is daarna altijd de PPP, een kwartiertje helemaal voor de staf om samen even tot rust te komen na het geven van de zeilles. Een parel van een moment om lekker niks te doen en even te zeiken. Want dat hoort er soms ook gewoon bij. Een kleine snack maakt het helemaal af.

Aansluitend is er weer een kleine scheepsraad. Dan presenteert ook de kampstaf het avondspel dat zij hebben gemaakt. Het eten wordt geserveerd en dan klets je gezellig met de kinderen. Daarna is het tijd voor het avondspel: meestal lekker een moment gek doen en zelf ook fanatiek meespelen. Als dat voorbij is gaan de kinderen naar bed en beginnen de voorbereidingen voor morgen alweer. De volgende dag is meestal nog leuker, want je merkt dat tijdens de week de groep steeds hechter wordt. Zo wordt het zeilkamp dag na dag leuker! Wil je nog meer weten? Lees dan het verhaal van zeilinstructeur Dominique.

zeilkamp, zeilen, zeilinstructeur, zeilles