WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

alles voor de leukste spreekbeurt!

De beste tips voor jouw spreekbeurt

Het is zover, de tijd van de spreekbeurten is weer aangebroken. Je mag je weer verdiepen in een onderwerp en hier alles over leren. Een spreekbeurt houden kan soms lastig of spannend zijn, maar als je het op de juiste manier doet, kan het juist hartstikke leuk zijn. Heb jij moeite met het maken en houden van een spreekbeurt? Hierbij 10 spreekbeurt tips die jou hierbij helpen.


meid, schrijven,

Begin op tijd

Dit is misschien wel de handigste tip als het gaat om spreekbeurten. Neem genoeg tijd voor het voorbereiden van je spreekbeurt. Hiermee heb jij genoeg tijd om elk onderdeel van je spreekbeurt goed uit te werken, kom jij niet in tijdsnood omdat je alles op het laatste moment zou moeten doen en houd je nog genoeg tijd over om leuke dingen te doen zoals Je favoriete Netflix serie bingewatchen of tijd om dat ene leuke boek eindelijk te lezen.

Het perfecte onderwerp

Om jou ontdekkingsreis zo mogelijk leuk te maken is het handig om een onderwerp te kiezen dat dicht bij jou ligt. Als je een onderwerp hebt dat jij écht leuk vindt, zal je hier veel enthousiaster over vertellen en is het voorbereiden van je spreekbeurt meteen een stukje leuker. Een onderwerp kiezen voor je spreekbeurt is altijd lastig, maar probeer kiezen eens te kijken naar de volgende dingen:

  • Onderwerpen waar jij geïnteresseerd in bent
  • Unieke onderwerpen, je wilt natuurlijk niet een onderwerp kiezen waar iedereen al een spreekbeurt over gehouden heeft.
  • Houd rekening met je leeftijd en het niveau. Zorg ervoor dat het onderwerp makkelijk te begrijpen en uit te leggen is voor jezelf. Maar zorg er ook voor dat je klasgenoten het goed kunnen begrijpen.

En als je het echt niet weet kun jij je spreekbeurt ook altijd nog over Vinea houden ;)

meid, boek

Wees visueel

Iets wat heel erg helpt bij het houden van spreekbeurten is door gebruik te maken van visuele voorbeelden. Denk hierbij aan foto’s en video’s, maar dit kunnen ook flyers en posters zijn. Hierdoor maak jij je verhaal duidelijker en wordt het leuker om naar te luisteren.

Gebruik makkelijke woorden

Als je een spreekbeurt houdt wil je natuurlijk wel goed begrepen worden door je klasgenootjes. Hiervoor is het belangrijk om niet al te moeilijke woorden te gebruiken. Houd je spreekbeurt op een manier waardoor iedereen begrijpt waar jij het over hebt en dit ook makkelijk kan onthouden.

Kort en bondig

Een veel te lange spreekbeurt? Daar heeft niemand zin in. Zorg ervoor dat je spreekbeurt niet te langdradig wordt. Hiermee maak jij het makkelijker voor jezelf, en zullen je klasgenoten aandachtig naar je blijven luisteren.

lachende meiden in les

Veel oefenen

Een spreekbeurt in elkaar zetten is één ding, maar het presenteren is ook erg belangrijk. Om een goede spreekbeurt te houden is het belangrijk dat jij alles piekfijn kunt vertellen. Zorg ervoor dat jij hem van begin tot eind uit je hoofd kent. Hierdoor weet jij het veel makkelijker te vertellen en sta je veel zelfverzekerder voor de klas.

Interactief

Voor je klasgenoten kan het soms lastig zijn om alleen maar te luisteren, daarom is het leuk als je wat interactie hebt tussen jou en de klas. Stel bijvoorbeeld tussendoor wat vragen aan je klasgenootjes, of ga met ze in gesprek over het onderwerp en vraag wat zij ervan vinden. Bij een spreekbeurt over zeilen zou jij je klasgenoten een snelcursus zeiltermen kunnen geven of een lesje knopen leggen. Of bij een spreekbeurt over een kinderkamp kan je TikTok dansje aan de rest van je klas aanleren. Bij een kinderkamp maken we soms ook een TikTok. Vakantie is hier heel handig voor, want dan heb je lekker lang de tijd om te oefenen.

Verrassing

Deze tip is geen must, maar het is wel een hele leuke. Neem een kleinigheidje mee dat verband houdt met het onderwerp. Zo kun je bijvoorbeeld flyers of stickers geven. Of misschien wil jij iets leuks bakken. Voor kleinigheidjes van bedrijven of organisaties kun jij altijd even een mailtje sturen met de vraag of jij een spreekbeurtpakket kunt krijgen. Vaak vindt een bedrijf dat hartstikke leuk!

De beste spreekbeurt tip: wees trots op jezelf

Het zit erop, jij hebt een fantastische spreekbeurt gehouden en de klas is luid aan het applaudisseren. You did it! Waarschijnlijk heb jij nu meerdere tips en trucs gekregen zodat jij de volgende keer een nóg betere spreekbeurt kunt houden. Maar genoeg hierover... het allerbelangrijkste is dat jij nu hartstikke trots mag zijn op jezelf!

Nu je spreekbeurt achter de rug is kun jij je weer focussen op leuke dingen zoals het kijken van die ene leuke serie, of het boeken van je zomervakantie. Misschien wil jij wel met wat vrienden op zomerkamp ;) Zo niet? dan kan je altijd in je eentje gaan!