WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Duik in het leven van de Vinea crew

Een dag uit de week van een kampbegeleider

Als kampbegeleider mee op zomerkamp

We hebben het op onze website natuurlijk vaak over hoe het is om als deelnemer met Vinea op vakantie te gaan. Maar wist je dat je je vanaf 17 jaar ook kunt aanmelden als kampbegeleider? Als kampbegeleider maak je een Vinea vakantie heel anders mee. Benieuwd hoe het is om een Vinea kamp te begeleiden? In deze blog geeft Lisette een kijkje achter de schermen tijdens een Avonturenkamp voor 7 t/m 12 jaar.

zomerkamp, crew, reisbegeleider

Rise and shine!

7:30 – Trrrrrrrrrring! De wekker gaat. Gewapend met onze muziekbox gaan we richting de kamers van de kinderen. Elke dag bedenken we een andere manier om ze wakker te maken. Vandaag is dat muziek keihard aan, meezingen en dansen maar! Zo zit de sfeer er altijd gelijk goed in.

Vervolgens sporen we de kids aan om zich klaar te maken voor het ontbijt. ‘Vergeet niet om een schone onderbroek aan te trekken, hè?’ Als begeleider kun je er op kinderkamp met deze leeftijdsgroep dus níét vanuit gaan dat ze hier uit zichzelf aan denken! 

De dag kan beginnen

8:30 – Aangezien met jonge kinderen alles altijd twee keer zo lang duurt, kunnen we een uur later aan het ontbijt. Na een paar keer kamp begeleiden weet je gelukkig steeds beter hoeveel tijd dingen kosten. De avond van tevoren hebben we de tafel vast gedekt, zodat we nu alleen nog de laatste dingen klaar hoeven te zetten. Met de kids die wél snel beneden zijn doe ik nog een kort spelletje totdat iedereen er is. 

Als iedereen uitgegeten is vertelt de locatiecoördinator (wat wij standaard afkorten tot LC’er) het programma van de dag. Daarna ruimen we met zijn allen af en bieden een paar kinderen zich al aan om te helpen afwassen. We hebben er een soort competitie van gemaakt, want als er wat te winnen valt vinden kinderen het ineens heel leuk om te helpen. Handig!

zomerkamp, reisbegeleider, crew

Naar de eerste activiteit!

9:30 – Dan is het tijd om te vertrekken naar de eerste activiteit van vandaag, een hoogteparcours. Een van onze favoriete activiteiten op de outdoorkampen! Voor vertrek doen we nog even een driedubbele check: of iedereen zich heeft ingesmeerd met zonnebrand, een flesje water bij zich heeft en dichte schoenen aan heeft. Het is namelijk behoorlijk warm buiten en de dichte schoenen zijn een vereiste op het parcours.

De activiteit zelf is voor mij als kampbegeleider een eitje, want er zijn twee instructeurs op het park die alles in goede banen leiden. Ik mag zelf ook de hoogte in, superleuk. Voor mij maar ook voor de kinderen, want die vinden het fantastisch als je met ze meedoet. Terwijl ik wiebel op de touwen probeer ik stoere foto’s te maken. Vanavond even uploaden in het online album voor de ouders thuis!

Een aantal kinderen vindt het te spannend of heeft het na één rondje wel gezien. Zij hebben mijn mede-kampbegeleider, die beneden is gebleven, gevonden als entertainment… Met hun waterflesjes zijn ze een fanatiek watergevecht gestart. Mijn collega-begeleider is al zeiknat en de kinderen hebben de grootste lol. 

…gelukkig is het 30 C⁰

12:00 – Op de terugweg naar de accommodatie komen we langs een zwemmeertje. Spontaan bedenken we om hier een groepsfoto te maken. En aangezien iedereen toch al nat is, besluiten de kinderen tot een ‘aanval’ op ons als kampbegeleiders en moeten wij allemaal het water in. In onze gewone kleren, want op zwemmen hadden we niet gerekend… Ach, gelukkig is het 30 graden en zijn we al vlakbij de acco. 

Les 1: flexibel zijn!

12:30 – Door deze uitspatting is de ochtendactiviteit een beetje uitgelopen. Dus we laten snel iedereen omkleden voor de lunch. Ondertussen gooien wij ons plan een beetje om, want voor de middagactiviteit die we bedacht hadden is nu niet genoeg tijd meer. Geen probleem, flexibel zijn is ongeveer het eerste wat je leert als kampbegeleider! Plan B is Levend Stratego. Meerdere deelnemers hebben al gevraagd wanneer we dit gaan spelen, dus we doen ze hier sowieso een plezier mee.

14:00 – Na de lunch hebben de kinderen even een moment vrije tijd gehad terwijl wij het spel voorbereidden. Nu kan het gaan beginnen! We spelen een paar potjes, met steeds een paar kleine aanpassingen om het verrassend te houden. 

Koken voor 40 man

16:00 – Terug naar de accommodatie voor drinken en een ijsje. De kinderen mogen vervolgens even hun eigen ding doen. Wie wil mag op zijn telefoon, maar er zijn ook kinderen die spelen in de sproeiers op het veld, en anderen pakken lekker hun rust met een Duckie in een zitzak.

Ondertussen maken wij de accommodatie aan kant, want dat hoort ook bij het kamp begeleiden. Gelukkig is er ook tijd voor een relaxmomentje, tot het tijd is om aan het eten te beginnen. Vandaag eten we wraps, dus er moet van alles gesneden en gebakken worden en verdeeld over schaaltjes op tafel. Zo kunnen de kids zelf hun wrap samenstellen met alles wat ze lekker vinden.

Terwijl ik samen met een paar anderen ga koken, gooit een andere kampbegeleider er nog een zelfbedacht groepsspelletje in. Zelf vind ik het wel lekker om tijdens zo’n kookmoment even met iets anders bezig te kunnen zijn dan (drukke) kinderen. Maar iemand die een hekel heeft aan koken kan dan juist weer mooi zorgen dat kinderen zich niet vervelen. Zo heeft ieder z’n kwaliteiten!

19:00 – Na het eten doen we nog een avondspel. We hebben gisteravond zelf iets creatiefs bedacht. In groepjes moeten de kids opdrachten doen om punten te verdienen. Maar… het groepjes maken verloopt niet zo soepel. De kinderen kennen elkaar al een paar dagen dus we lieten ze zelf groepjes maken. Alleen mag één meisje nergens bij, wat even een boel verdriet en boosheid oplevert. Gelukkig is dat na een strenge preek van een mede-kampbegeleider (‘We sluiten niemand buiten!’) redelijk snel opgelost. 

zomerkamp, jongerenvakantie

Kamercoachen

21:30 – Het spel is verder gezellig en leuk verlopen. We sluiten de dag af met ‘kamercoachen’, vaste prik bij een Vinea kamp begeleiden. Als kampbegeleider ga je bij de kinderen op de kamer kletsen over de dag. Wat vonden ze leuk of misschien minder leuk, en hebben ze het allemaal naar hun zin? Daarna is het tijd om te gaan slapen. Er wordt nog een tijdje gekletst en gekeet, dus we moeten even streng optreden om het stil te krijgen. Er zijn tenslotte ook kinderen die wél graag willen kunnen slapen. En wij zitten ook niet te wachten op oververmoeide kinderen de volgende dag.. 

En als de kinderen slapen…

23:00 – Dan is het eindelijk tijd voor de stafborrel en stafhap! We bespreken de dag en de plannen voor morgen. Verder hebben we het over van alles en nog wat en lachen we om een groot insect waar we allemaal bang voor zijn. (‘Straks komt een kind vragen om zo’n beest van de kamer te halen, dat durf ik écht niet hoor!’) Gelukkig kunnen we het als kampbegeleiders goed vinden met elkaar dus zijn de avonden supergezellig. Echt bijzonder ook hoe goed je elkaar tijdens zo’n kampweek leert kennen!

Bij Vinea noemen we kampbegeleiders ook wel ‘reisleiders’. We hebben zelfs dit TikTok-account over en door Vinea-reisleiders. Daar vind je nog meer inkijkjes in het leven van een kampbegeleider.

Lijkt een kamp begeleiden jou nu ook heel gaaf? Meld je dan zeker aan als reisleider! Eerst nog even verder kijken of het wat voor je is? Lees dan ook Waarom Joanne al 7 jaar kampbegeleider bij Vinea is.