WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Rondreis voor jongeren

Groepsrondreis of solo backpacken: wat past bij jou?

Wanneer je een vakantie wil waarbij je meer dan één plek ziet zijn er verschillende opties. Zelfstandig backpacken is er eentje van. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Met een tot in de puntjes uitgestippelde route, compleet op de bonnefooi of iets daartussenin. Een andere mogelijkheid is om met een georganiseerde groepsreis mee te gaan. Ook hierin heb je verschillende soorten, van een volgepland vast programma tot reizen met meer ruimte voor eigen invulling.

Elke optie heeft voor- en nadelen. Het ene is dan ook niet per se beter of leuker dan het andere. Het is maar net wat voor type persoon jij bent en welk soort rondreis daarbij past. Bekijk ook deze blog over in je eentje op reis, waarom een jongerenreis altijd een goed idee is.

Te jong om alleen te gaan?

Je hebt ‘alleen’ op vakantie en écht in je eentje op vakantie. Al is onze ervaring dat je, hoe dan ook, meestal nooit lang echt alleen blijft. Toch is het tot een bepaalde leeftijd misschien niet verstandig om helemaal alleen te gaan rondreizen. Of vinden je ouders dat vooral geen prettig idee. 😉

Wat dan wél heel goed kan is meegaan met een georganiseerde jongeren rondreis. Je gaat dan niet alleen met andere jongeren op vakantie, de hele reis wordt ook begeleid door ervaren reisleiders. Zo kun je toch proeven van het backpacken, maar wel op een veilige manier.

Rondreis jongeren backpacken

Vrijheid

Voor veel jongeren is solo backpacken het ultieme avontuur. Of je nou wel of niet je route van tevoren bepaalt, in je eentje op reis heb je de meeste vrijheid. Je hoeft met niemand rekening te houden en kan helemaal doen wat JIJ wil. Jij bepaalt waar je heen wil en wat je daar wel en niet wil doen. Heb je even behoefte aan een dagje niks? Niemand die je dwingt om op pad te gaan. Heerlijk! Toch…?

Zelfstandigheid

De andere kant van het verhaal is dat je ook echt op jezelf aangewezen bent. Je moet zelf alles regelen en overal aan denken. Je hebt niemand in de buurt om op terug te vallen. Dus gebeurt er tijdens je reis onverwachts iets vervelends? Dan moet je het zelf zien op te lossen. Of zelf hulp durven te vragen aan een vreemde, in een taal die je misschien niet zo goed spreekt.

Oké, nu laten we het wel erg negatief klinken. Die zelfredzaamheid is natuurlijk ook juist weer iets heel moois. Het is niet voor niets dat mensen na solo backpacken ‘als een ander mens’ terugkomen. Je leert er gewoon ontzettend veel van en bent écht een ervaring rijker. Als je meegaat met een groepsrondreis maak je natuurlijk ook van alles mee, maar het stuk zelfstandigheid is daarbij toch minder. Je kunt immers lekker makkelijk achter de reisleiding aan lopen en als er iets gebeurt, zijn zij er om te helpen.

Rondreizen trein meisje jongeren

Uitzoeken, plannen en regelen

We noemden het net al even: als je zelfstandig gaat backpacken bepaal jij waar je heen gaat en hoe lang je waar blijft. Klinkt hartstikke leuk, maar dan moet je wel weten waar je naartoe wil. Bij backpacken komt best veel voorbereiding en organisatie kijken. Of je het nou doet vóór vertrek of tijdens de vakantie, je moet toch dingen uitzoeken en regelen. Om te beginnen met de tickets naar je eerste bestemming en natuurlijk je verblijf. En dan nog de rest van de route en wat je ter plaatse wil doen.

De ene persoon zal dit beter liggen dan de ander. Ga bij jezelf na of je het leuk vindt om research te doen en zo’n reis te uit te denken. Of dat het je allemaal niet zoveel uitmaakt en ‘go with the flow’ prima werkt voor jou. Kan ook, natuurlijk. Zie jij er vooral tegenop nu je dit zo leest? Dan is een georganiseerde groepsvakantie waarschijnlijk een stuk relaxter voor jou.

Denk je dat een groepsrondreis misschien wel wat voor jou is? Vinea biedt verschillende rondreizen door Europa voor jongeren van 15 t/m 18 jaar. Vind hier jouw jongeren rondreis.

Stockholm rondreis Scandinavië

Andere blogs