WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Hoe is het nu met Jos Snijders Blok?

In gesprek met Vinea's oud-directeur

Jos Snijders Blok, de man die Vinea groot heeft gemaakt. Voor sommigen ongetwijfeld een bekende naam, want hij was maar liefst 32 jaar directeur van Vinea. Wij maakten met Jos een ‘trip down memory lane’ en vroegen wat hij tegenwoordig doet.


Van stichting naar professioneel bedrijf

“Toen ik directeur werd in ’79 heette Vinea nog Stichting Vakantie voor Jongeren Vinea Domini. Pas een paar jaar later werd het een commercieel bedrijf. Dat vonden we verstandiger omdat de omgeving waarin we opereerden ook een echte markt was geworden. Als bedrijf konden we daarop inspelen en gaan professionaliseren, automatiseren en groeien. Er was vraag genoeg.

De eerste vier jaar groeiden we met zo’n 30% per jaar, dat was heel leuk. Omdat we schaalgrootte kregen konden we ook dingen beter gaan doen dan de rest. Specialistische mensen aantrekken, mooie brochures maken, noem maar op. Wat ik zelf ook mooi vind is dat we als grote speler met meerdere zeilscholen veel hebben kunnen invoeren in de zeilschoolwereld in Nederland. We waren bijvoorbeeld de eersten die met optimisten en zwaardboten gingen zeilen.”


Perfecte formule

“Het leukste van Vinea vond ik dat we werkten met jonge mensen. Dat je jonge stafleden binnenhaalde van een jaar of 18, die nog niks wisten, en dat die in een aantal jaren uitgroeiden tot hele goede reisleiders en zeilinstructeurs. Dan kwam je mensen tegen van 22 die een kamp van 60 man konden runnen, met alles wat daarbij hoorde. Die gedeelde ervaringen en verantwoordelijkheid werken ook enorm verbindend, dat maakte Vinea echt ‘onze club’.

Het is ook een formule die 100% klopt: het is prachtig voor de ontwikkeling van jonge mensen én prachtig voor de kinderen, die nemen van iemand die maar iets ouder is dan zijzelf meer aan dan van een ouder of leraar. Die formule werkte 40 jaar geleden, en die werkt nu nog steeds.”


En nu?

“Tegenwoordig werk ik vanuit het oude Vinea-kantoor in Sneek aan de ontwikkeling van nieuwe open zeilboten. Ik vond dat er een opvolger moest komen voor de polyvalk, dus ben die toen zelf samen met een team gaan ontwikkelen onder de naam AIRA Boats. De liefde voor watersport zit er dus nog altijd in.”

Andere blogs