WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

6 praktische tips

Bang voor vakantie: Mijn kind durft niet op zomerkamp

Niet elk kind voelt zich op z’n gemak bij het idee van een zomerkamp. Als ouder kan het frustrerend zijn wanneer je merkt dat je kind aarzelt of angstig is om op kamp te gaan. Vooral als je er zelf wel enthousiast over bent. Geen paniek! In dit artikel geven we 6 praktische tips om jouw kind te ondersteunen en te helpen om te gaan met haar of zijn angsten. Zo geef je ze uiteindelijk het vertrouwen om op zomerkamp te gaan. Want bang voor vakantie is helemaal niet nodig.


6 tips waardoor jouw kind toch op zomerkamp durft

1. Luister naar hun zorgen

Het is belangrijk om kinderen de ruimte te geven om te praten over wat ze zo spannend vinden aan het zomerkamp. Luister zonder te oordelen en probeer te begrijpen waarom ze zich ongemakkelijk voelen. Misschien maken ze zich zorgen over het slapen op een nieuwe plek of hebben ze angst voor het onbekende. Snappen waar ze zich druk om maken, is de eerste stap om ze hierbij te kunnen helpen. Mogelijk kun je al wat zorgen wegnemen met de informatie op onze website, of neem anders gerust contact op om specifieke vragen met ons te bespreken.

Spelen in het bos op zomerkamp

2. Bespreek de voordelen en positieve ervaringen

Benadruk de voordelen van een zomerkamp. Vertel wat een kamp zo leuk maakt, zoals de kans om nieuwe vrienden te maken en nieuwe activiteiten uit te proberen. Leg ook uit dat het heel normaal is om het spannend te vinden, maar dat het juist heel goed is voor je zelfvertrouwen om het dan tóch te doen. Lees samen de positieve kampervaringen van anderen of deel jouw eigen herinneringen aan jouw zomerkamp om het enthousiasme aan te wakkeren.

3. Betrek je kind bij de voorbereidingen

Neem je kind mee in de voorbereidingen. Bekijk samen welke zomerkampen er zijn en zorg dat jullie iets kiezen wat je kind echt leuk lijkt. Dat is stap één! Vervolgens kun je je kind ook betrekken bij de verdere voorbereidingen. Denk aan het kiezen van kleding, kopen van eventuele benodigdheden en het inpakken van alle spullen. Dit geeft je kind een gevoel van controle en vertrouwdheid met de kampervaring.

Bubblevoetbal tijdens zomerkamp

4. Samen met een vriend(innetje) op zomerkamp

Vind je kind vooral het idee van alleen op kamp gaan erg spannend? Dan kan het helpen om samen met een vriendje, vriendinnetje, broer, zus, neefje of nichtje op zomerkamp te gaan. Op die manier is er altijd een bekend gezicht aanwezig. Geef bij de boeking aan of je kind samen met iemand komt, dan houden wij daar rekening mee.

5. Probeer eerst eens een dagkamp

Bij Vinea kun je ook op zomerkamp zonder te blijven slapen. Dit noemen wij dagkampen. Daarbij doen kinderen 5 dagen achter elkaar overdag leuke dingen. Aan het eind van de middag gaan ze naar huis om thuis te eten en te slapen in hun eigen bed. Dit is een leuke, laagdrempelige manier om kennis te maken met de kampsfeer. Het kan goed werken als een opstapje naar een zomerkamp met overnachting.

Vinea heeft dagkampen in allerlei verschillende thema's, zoals Creatief, Sport & Spel, Zeilen en Science.

Science dagkamp

6. Stel een noodplan op

Is je kind nog steeds terughoudend? Bespreek dan met je kind wat te doen wanneer het echt niet gaat. Heimwee is heel normaal, en de kampleiding heeft daar dan ook veel ervaring mee. Soms kan een knuffel van thuis of een ander vertrouwd item al helpen om iemand gerust te stellen. Werkt dat niet, spreek dan af dat je kind altijd bij de reisleiding terechtkan, zodat zij kunnen helpen. Dit kan, indien nodig, inhouden dat ze contact opnemen met jou als ouder om samen een oplossing te zoeken. Heeft je kind het minimaal twee dagen geprobeerd en bevalt het echt niet, dan biedt Vinea de 'niet leuk, geld terug'-garantie (voor kids van 7 t/m 12 jaar). Jullie krijgen dan het geld van de niet genoten reisdagen retour.

Mocht heimwee op de loer liggen, dan raden we aan te kiezen voor een zomerkamp niet te ver van huis, zodat je je kind eventueel makkelijk kunt ophalen. Maar lees eerst ook even onze tips tegen heimwee!

Angsten overwinnen met de zomerkampen van Vinea

Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt als ouder wanneer je kind niet op zomerkamp durft. Het is belangrijk om geduldig en ondersteunend te zijn en je kind nergens toe te dwingen. Met de juiste aanpak, open communicatie en voorbereidingen kunnen kinderen hun angsten overwinnen en uiteindelijk genieten van een positieve kampervaring vol avontuur en plezier.