WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Vinea's anti-pestbeleid

Pesten, hoe gaan wij hiermee om

Pesten. Een heel lelijk woord en iets waar wij tijdens onze jeugdkampen en jongerenvakanties hele duidelijke afspraken over maken. Hier lees je alles over hoe wij omgaan met pesten.

jongerenkamp, jeugdkamp, pesten

Een veilige sfeer voor iedereen

Als wij onze deelnemers vragen wat het allerleukste van hun vakantie was, wordt op deze vraag vaak ‘de leuke, gezellige groep’ genoemd. De meeste deelnemers kennen elkaar nog niet voordat ze met elkaar op vakantie gaan. Het is dus belangrijk dat er zo snel mogelijk een groep ontstaat waarin elk deelnemer zich prettig voelt. Onze reisleiders hebben hier een grote rol in. Zo zorgen zij voor fijne kennismaking, duidelijke communicatie, en het stellen van duidelijke grenzen. Zo wordt er een veilige sfeer gecreëerd, waarbij elke individuele deelnemer zich prettig voelt.

jongerenkamp, jeugdkamp, pesten

Signaleren

Onze reisleiders krijgen tijdens hun training alles te horen over hoe zij moeten omgaan met pesten tijdens onze kampen. Met pesten bedoelen we niet alleen verbaal (schelden, napraten, dreigen, roddelen, bijnamen gebruiken, nare opmerkingen), maar ook non-verbaal (gebaren maken, gezichtsuitdrukkingen, na-apen, buitensluiten: niet mee mogen doen, als laatste gekozen worden) en fysiek (schoppen, duwen, slaan, spullen kapot maken).

jongerenkamp, jeugdkamp, pesten

Voorkomen van pestgedrag

Voorkomen van pesten is beter dan omgaan met pesten. Om pestgedrag te voorkomen neemt onze reisleiding een aantal maatregelen. Zo worden er aan het begin van de vakantie een aantal afspraken gemaakt met de deelnemers. Belangrijkste aspect hierin is dat iedereen het naar zijn zin moet hebben tijdens de vakantie en dat pesten hierin niet thuishoort. Nieuwe vrienden maken, dat wordt juíst gestimuleerd. Aan de deelnemers wordt duidelijk gemaakt dat het melden van pestgedrag bij de reisleiding geen ‘klikken’ is en dat het belangrijk is om pesten bij de reisleiding te melden.

Onze staf creëert altijd een veilige sfeer waarin deelnemers die eventueel gepest worden dit tegen onze begeleiders durven te zeggen.

jongerenkamp, jeugdkamp, pesten

19:00 - Gezellig samen eten

Om 19:00 uur spreken we af in de gemeenschappelijke ruimte om te eten. Tijdens het diner krijgen we een heerlijk keuzemenu voorgeschoteld, waarbij we onze keuze de dag ervoor kunnen doorgeven. Voor het voorgerecht is onderdeel van het keuzemenu of een salade-/soepbuffet. Er wordt uiteraard rekening gehouden met de kinderen. Het hoofdgerecht en dessert worden geserveerd door de medewerkers van het hotel, evenals de drankjes. Wat een luxe!

jongerenkamp, jeugdkamp, pesten

Pesten nemen wij heel serieus

Als onze reisbegeleiding pestgedrag opmerkt nemen altijd serieus en gaan direct na wat er aan de hand is. Ze zullen meteen in gesprek gaan met de pester(s) om na te gaan waar het pestgedrag vandaan komt. Er wordt duidelijk gemaakt dat dat dit gedrag niet acceptabel is en ze leggen uit welke gevolgen hun gedrag kan hebben voor henzelf en voor anderen. Zo begrijpen ze dat ze verantwoordelijk zijn voor hun gedrag en dus moeten stoppen met pesten.

Als na de gesprekken de pester geen verbetering toont in zijn/haar pestgedrag dan volgt een tweede gesprek waarin duidelijke consequenties worden besproken. Soms zal er ook contact opgenomen worden met de ouder(s)/verzorger(s) van de pester. Ze kunnen daarnaast vragen hen iets te laten doen voor de groep, bijvoorbeeld een spel organiseren of een lekker toetje maken, om zo meer aansluiting te vinden bij de rest van de groep.

jongerenkamp, jeugdkamp, pesten

Gevoel van veiligheid

Ook gaan onze begeleiders het gesprek aan met degene(n) die gepest wordt/worden. Ze luister naar hun verhalen, bieden hen een veilige plek om te praten en helpen hen omgaan met de gevolgen van het pestgedrag. Zo weten ze dat ze serieus genomen worden en dat hun veiligheid en welzijn belangrijk is. Daarnaast stimuleren ze aansluiting bij de deelnemers waar hij/zij een klik mee heeft.

jongerenkamp, jeugdkamp, pesten

De vakanties van Vinea zijn groepsvakanties. Dit betekent dat de groep voorop staat en het programma hierop wordt aangepast. Maar we vinden het ook belangrijk dat elke deelnemer zich individueel prettig voelt. Daar is onze reisleiding heel erg goed in! Als een deelnemer zich niet prettig voelt bij een activiteit of spel, proberen ze deze aan te passen zodat hij/zij zich wel prettig voelt (bijvoorbeeld een extra taak, het gekke element eruit) en gewoon kan blijven meedoen met de groepsactiviteit. Zo zorgen zij voor een veilige en positieve omgeving voor alle onze deelnemers.