WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

De beste leeftijd om te beginnen met skiën

Vanaf hoe oud op skiles?

Vanaf welke leeftijd kan een kind gaan skiën?

Ga je met jonge kinderen op wintersport? Dan vraag je je misschien af hoe oud ze moeten zijn om te starten met skiles. Of met snowboarden natuurlijk, als dat je ding is. Wat is een goede leeftijd om te beginnen met lessen? Is er niet één juist antwoord op de vraag vanaf hoe oud skiles een goed idee is, maar in deze blog delen we onze inzichten en adviezen met je.

Vanaf hoe oud skiles?

Oooh wat ziet het er altijd schattig uit, kleine kindjes die in onesies de babypiste afglijden. Soms zie je zulke kleine hummeltjes op ski's dat je je afvraagt of ze eerder hebben leren skiën dan lopen. Jong geleerd is oud gedaan. Maar hoe oud moet een kind nou eigenlijk zijn voor een eerste skiles? Daar geldt geen ‘officiële’ leeftijd voor.

Skischolen hanteren vaak een minimumleeftijd van drie jaar om te beginnen met skiles. Soms is dat zelfs twee jaar, al wordt er wel op gerekend dat je kind geen luier meer draagt en zindelijk is. Het gaat immers om skiles, geen kinderopvang.

Vanaf hoe oud skiles?

Wat kun je dan precies verwachten van een skiles voor zulke jonge kindjes? Kinderen van twee of drie jaar zijn over het algemeen nog niet sterk en behendig genoeg om echt technisch te leren skiën. Ze zullen dus vooral spelen in de sneeuw, oefenen met glijden en misschien een beetje sturen en remmen. In de kinderweide zijn vaak faciliteiten waarmee kleintjes zich goed kunnen vermaken en ondertussen de 'basis van de basis' mee te krijgen.

Ze zullen waarschijnlijk nog niet genoeg kunnen om ook buiten de kinderweide echt te gaan skiën. En die mini's dan die jij wel eens tegenkomt op de piste? Dat zijn eigenlijk altijd locals: kinderen van fanatieke wintersporters die bijvoorbeeld wekelijks een uurtje meegaan naar de piste en daar dan regelmatig wat oefenen. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met een paar dagen les tijdens één wintersportvakantie.

Kortom, jong beginnen met skiles kan zeker, maar verwacht er niet teveel van. Het is vooral een prima basis om alvast te wennen aan het gevoel en het sneeuwplezier aan te wakkeren. Daarnaast is het natuurlijk ook best handig als je kind op les kan, omdat je dan ondertussen zelf ook wat kilometers kan maken.

De beste leeftijd om te leren skiën

Op de vraag vanaf hou oud skiles is er niet een eenduidig antwoord. Hoewel sommige kinderen dus al vanaf twee of drie jaar op ski's worden gezet, is dat niet per se voor ieder kind de beste optie. Vanaf hoe oud jouw kind met skiles zou kunnen beginnen kun je uiteindelijk het beste zelf bepalen. Ieder kind is natuurlijk anders en ontwikkelt zich op eigen tempo. Kijk bijvoorbeeld naar hoe sterk je kind is, diens motorische ontwikkeling en hoeveel energie hij of zij heeft.

Zelf houden wij bij onze Family wintersportreizen doorgaans vier jaar aan als goede leeftijd voor de eerste skiles. Een vierjarige is namelijk al net weer wat verder en beter in staat om het te leren. Daardoor heeft het kind (en jij dus eigenlijk ook) simpelweg ook meer aan de lessen.

Vanaf welke leeftijd skiles?

Wintersport met kinderen die nog te jong zijn voor skiles

Wat te doen met kinderen die nog te jong zijn voor skiles? Als jij jouw kind nog te jong vindt om te starten met lessen, betekent dat niet dat we een wintersportvakantie met het gezin helemaal afraden. In tegendeel zelfs! Je wil natuurlijk het liefst dat je kind die sneeuw net zo leuk gaat vinden als jij, dus ga er vooral voor!

Hoe dan? Eén van de opties is om als ouders af te wisselen, zodat telkens één iemand bij jullie kind blijft. Ga je met meerdere volwassenen dan kun je de zorg nog wat beter verdelen. Een andere optie is te zoeken naar een accommodatie met kinderopvang. Al vind je het misschien wel heel wat om je kind achter te laten bij bijvoorbeeld een onbekende Oostenrijkse oppas.

Gelukkig zijn er ook georganiseerde wintersportreizen waarbij er Nederlandse reisleiding meegaat die ook kinderopvang verzorgt. Vinea biedt dat dit seizoen ook aan: Family Wintersport Ski Amadé is de ideale vakantie voor wintersport met kleine kinderen. Doordat je aan het begin van je vakantie gelijk door de reisleiding wordt ontvangen en kunt meedoen aan gezamenlijke activiteiten, voelt het al snel vertrouwd aan.

Zo laat je je kind toch met een geruster hart achter terwijl jij je handen vrij hebt om het gebied te gaan verkennen. En extra leuk: zo'n groepsreis betekent ook dat je kind(eren) ook gelijk leeftijdsgenootjes heeft om mee te spelen!

Andere blogs