WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Waarom op kamp?

Jeugdkamp activiteiten: wat een kamp een kind kan brengen

De eerste keer jeugdkamp met activiteiten, dat kan best spannend zijn. Zowel voor het kind als voor de ouders. Waarom zou je er dan toch voor kiezen? Wat maakt dat zoveel mensen (kids én volwassenen) zo enthousiast zijn over op kamp gaan en keer op keer terugkomen? In deze blog lees je waarom jeugdkampen niet alleen leuk, maar ook een zinvolle ervaring zijn voor kinderen en jongeren.


Jeugdkamp activiteiten uit eigen ervaring

Wist je dat er bij Vinea veel mensen werken die vroeger zelf ook (jarenlang) op jeugdkamp zijn geweest? Velen zijn later kampbegeleider of zeilinstructeur geworden om zo lang mogelijk van de kampsfeer te kunnen genieten. Het is niet voor niets dat wij zo enthousiast zijn over op kamp gaan, het zit diep in ons hart! We kunnen dan ook uit eigen ervaring vertellen waarom jeugdkamp activiteiten voor iemand veel meer kan betekenen dan ‘gewoon’ een leuke vakantie.

vriendinnen op jeugdkamp

Waardevolle vriendschappen

Wat is het belangrijkste dat op kamp gaan jou gebracht heeft? Stel je die vraag aan één van onze collega’s, dan zullen de meesten hetzelfde antwoorden: vriendschap! En dan niet alleen vakantievrienden voor één week, maar vriendschappen die zelfs in onze volwassen levens nog steeds bestaan. “Het is bijzonder hoe in zo’n korte tijd zulke hechte banden kunnen ontstaan. Je maakt samen zoveel mee en maakt herinneringen waar een buitenstaander niks van zal begrijpen. Dat is echt iets wat je alleen samen met je kampgenoten deelt.” Naast vriendschappen is het ook niet ongebruikelijk dat mensen hun (uiteindelijke) partner leren kennen op of dankzij jeugdkamp!

Sociale vaardigheden

Wie heel verlegen is, zal het misschien extra spannend vinden om op kamp te gaan. Zeker alleen, en dan met een hele groep vreemde mensen om je heen… Dat is best intimiderend. Gelukkig verdwijnt die spanning meestal snel. Een jeugdkamp is namelijk een perfecte omgeving om op een natuurlijke manier sociale grenzen te verleggen. Een van onze reisleiders: “Ik vind het geweldig om te zien hoe kinderen tijdens zo’n kampweek uit hun schulp kruipen. Vaak zijn het juist degenen die aan het begin het meest teruggetrokken zijn, die aan het eind niet naar huis willen. Omdat ze zó enthousiast zijn en het zo gezellig vinden met hun nieuwe vrienden.” We horen ook vaak van ouders dat hun kind echt veranderd is dankzij het jeugdkamp: “Onze dochter was altijd wat stilletjes bij sociale aangelegenheden, maar nu is ze opener en maakt ze makkelijker contact.”

meisje op jeugdkamp

Nog meer nieuwe vaardigheden

Naast sociale vaardigheden zal je kind nog veel meer leren op jeugd kamp. Soms heel bewust, zoals tijdens de zeilles op zeilkamp of taalcursus op taalreis. Vaak zijn de activiteiten ook minder opvallend ‘educatief’. Denk bijvoorbeeld aan spellen waarbij de deelnemers zo creatief mogelijk moeten zijn om te kunnen winnen. Ook het feit dat ze een week doorbrengen met mensen uit verschillende omgevingen, is natuurlijk al leerzaam op zich.

Bij Vinea is de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers één van de kernwaarden. “We vinden het belangrijk dat onze jeugdkampen natuurlijk zo leuk mogelijk zijn, maar ook dat deelnemers er iets van kunnen leren. Maar dan zonder dat de focus ligt op prestaties, zoals op school bijvoorbeeld.”

Zelfvertrouwen opbouwen

Op vakantie zonder ouders, op een onbekende plek, met allemaal nieuwe mensen. En dan ga je ook nog allerlei activiteiten ondernemen die je waarschijnlijk niet eerder gedaan hebt. Op jeugdkamp ga je op verschillende manieren uit je comfortzone. Voor kinderen en jongeren kunnen deze dingen aanvoelen als (onbewuste) kleine overwinningen. En elke ‘overwinning’ draagt bij aan het zelfvertrouwen. Tel alles bij elkaar op en aan het eind heeft je kind er een hele bak zelfvertrouwen bij!

outdoorkamp, jeugd kamp, activiteiten jeugdkamp

Nieuwe hobby’s stimuleren

Zit jouw kind thuis veel naar een scherm te turen? Van tv tot TikTok, verleidingen zijn er tegenwoordig steeds meer. Best lastig om daar als ouder ‘tegenin’ te gaan, als jij de schermtijd het liefst beperkt tot een minimum. Ook hier kan een jeugd kamp bij helpen. Het actieve programma en de enthousiaste reisleiders stimuleren de jeugd om te bewegen en nieuwe activiteiten uit te proberen. Zo kunnen ze ontdekken hoeveel leuker het eigenlijk is om te spelen, sporten, of andere dingen te ondernemen in de ‘echte wereld’ met ‘echte mensen’. “Op kamp was ik vroeger bijna de hele tijd buiten. Aan het rennen, spelen, stiekem grapjes bedenken om de leiding voor de gek te houden: buiten gebeurde het. Nu nog steeds vind ik het fijn om buiten te zijn en ga ik op zaterdag liever paardrijden dan op de bank te hangen.”

Nog steeds niet helemaal overtuigd of een jeugdkamp wat is voor jouw kind? Laat je dan verder inspireren door deze 5 redenen om je kind op kamp te laten gaan. Misschien heb je ook wat aan onze Tips tegen heimwee en overzicht van de leukste vakantiekampen in Nederland. Het is immers slim om de eerste keer dicht bij huis te beginnen!