WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Handige tips voor op wintersport

Welke kleding heb je nodig voor wintersport?

Ga je voor het eerst op skivakantie?

Dan weet je misschien nog niet zo goed wat voor kleding je nodig hebt. Terwijl het bij wintersport juist heel belangrijk is dat je de juiste kleding meeneemt. Dat kan je best een beetje onzeker maken, maar gelukkig is dat nergens voor nodig. Met de tips in deze blog kun jij gericht op zoek naar de juiste wintersport kleding voor jouw vakantie!

Ga voor laagjes 

Sneeuw, koude wind, nattigheid… als je op wintersport gaat moet je je kleden op extremere weersomstandigheden dan thuis. Want de hele dag kou lijden, dat voelt natuurlijk niet als vakantie. Tegelijkertijd ga je wel sporten, waar je het ook weer warm van krijgt. Daarom is het belangrijkste advies wat betreft wintersport kleding: laagjes! Door meerdere lagen over elkaar te dragen kun je zorgen dat je het nooit te warm of te koud krijgt. Laten we beginnen met de eerste laag.

wintersport, helm, bergen

Thermokleding

De eerste laag is thermokleding, een van de belangrijkste onderdelen van goede kleding voor wintersport. Het is hét geheim om goed warm te blijven tijdens het skiën of boarden. Deze eerste laag zorgt er namelijk voor dat je lichaam op temperatuur blijft en zweet goed wordt afgevoerd. Dat betekent niet dat thermokleding heel dik hoeft te zijn. In tegendeel, het laagjessysteem (en de lucht tussen de laagjes) zorgt voor de juiste isolatie. Te dikke thermokleding maakt juist dat vocht niet goed weg kan en je lichaam sneller afkoelt.

Midlayer

De tussenlaag die je over een thermoshirt draagt, is een ‘isolatielaag’. Bijvoorbeeld een fleece pullover. Deze laag kan zo dun of dik zijn als nodig is. In sommige weersomstandigheden, als het niet erg koud is, kun je deze laag ook weglaten.

Skipak

De bovenste laag moet vooral de kou, wind en nattigheid tegenhouden. Want je wil toch niet de hele dag last hebben van een natte kont, zodra je een paar keer onderuit bent gegleden? Een goed skipak is dan ook essentieel bij het uitzoeken van kleding voor wintersport. Dit kan een losse skijas en skibroek zijn, of twee in één met een ‘onesie’ skipak. Die zijn tegenwoordig ook weer helemaal hip.

Belangrijkste eigenschappen van deze laag wintersport kleding zijn waterdichtheid en winddichtheid. Vaak staat op het label aangegeven tot welke mate de stof water- en winddicht is. Daarnaast zijn er nog andere handige dingen waar je op kunt letten. Bijvoorbeeld bretels bij een broek (zodat die niet af kan zakken) en een sneeuwvanger bij een jas (die voorkomt dat er sneeuw onder je jas kan komen. Check ook of er voldoende (rits)zakken zijn voor je skipas, portemonnee en eventuele andere dingen die je bij je wil dragen.

ski, wintersport, team

Skisokken

Vergeet ook je voeten niet! Die krijgen namelijk heel wat te verduren tijdens de wintersport. Zorg dus voor skisokken die goed passen. Skisokken zijn langer dan gewone (sport)sokken, omdat ski- en snowboardschoenen ook meestal hoog zijn. Verder houden goede skisokken niet alleen je voeten warm, maar voorkomen ze ook eventuele drukpunten en irritaties. Neem minstens 2 paar mee, zodat je kunt afwisselen en eventueel tussendoor met de hand kunt wassen.

Onmisbare accessoires

De belangrijkste kleding voor wintersport hebben we nu gehad, maar we zijn er nog niet helemaal. Zo zijn ook goede waterdichte handschoenen absoluut onmisbaar. Niets vervelender dan bevroren vingers! Om je hoofd en nek warm te houden zijn een buff (nekwarmer) of bivakmuts (ook wel balaclava genoemd) aan te raden. En, al valt het niet helemaal onder ‘wintersport kleding’, willen we het toch genoemd hebben: vergeet je skibril niet! Deze beschermt je ogen tegen fel zonlicht, neerslag, en de koude wind wanneer je hard de berg af sjeest. Check ook deze blog voor nog meer spullen die handig zijn om mee te nemen op wintersport.

Check, check, dubbelcheck? Als je de items op dit lijstje verzameld hebt en onze tips hebt opgevolgd, is jouw wintersportoutfit er helemaal klaar voor! Dus boeken maar die wintersportvakantie (als je dat nog niet gedaan had)!