WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Wintersport checklist

Wat moet je meenemen op wintersport?

Checklist Wintersport

Wat moet je meenemen op wintersport? Als je op vakantie gaat is het altijd handig om een lijstje te hebben met spullen die je niet mag vergeten. Wat moet je nou allemaal meenemen op wintersport? Er zijn nogal wat dingen waar je aan moet denken. Daarom in deze checklist handige tips voor wat je moet meenemen als je op wintersport gaat!

De basics: je ski-outfit
Het ligt natuurlijk voor de hand, maar bij wintersporten is het echt belangrijk dat je de juiste kleding meeneemt. Dat betekent een ski-jas en skibroek, maar ook kleding voor daaronder. Zoals een thermolegging, thermoshirt en/of skipulli. Check van tevoren vast de weersvoorspellingen. Als het -15 wordt ga je namelijk meer laagjes nodig hebben dan bij -3. Boven op de berg is het altijd kouder dan in het dal, dus het is slim om een website te gebruiken die dat ook aangeeft, zoals Sneeuwhoogte.nl.

Vergeet ook niet om meerdere paren skisokken in te pakken en zorg voor stevige waterdichte handschoenen. Ook is een buff (nekwarmer) en eventueel een bivakmuts (ook wel balaclava genoemd) fijn om je hoofd en nek warm te houden.

DSC05552

Skit-uitrusting
Als je je eigen ski’s, board en/of ski- of snowboardschoenen hebt, neem je die natuurlijk ook mee. Heb je die niet, no worries, je kunt dit in elk wintersportgebied huren. Dat geldt ook voor een helm, die tegenwoordig in veel gebieden verplicht is. Als je het huren van spullen al van tevoren thuis regelt, vergeet dan niet om hiervan een bevestiging of bewijs mee te nemen. Ga je op wintersport met Vinea, dan zorgen wij hier uiteraard voor. Het kan handig zijn om een eigen compacte schroevendraaier mee te nemen. Deze zijn bij de meeste liften ook wel aanwezig, maar het kan altijd handig zijn om er zelf een mee te nemen. Het zal je maar net gebeuren dat je midden op de piste staat en er een schroefje los zit.

Extra tip: neem een slotje mee om je ski- of snowboadspullen af te sluiten en ze zo beter tegen diefstal te beschermen.

Persoonlijke uitrusting
Tijdens de wintersportvakantie krijg je te maken met veel temperatuurverschillen. Het ene moment ben je in de koude buitenlicht en het andere moment sta je op te warmen in een après-skithut. Maar ook de berglucht kan erg droog zijn. Vergeet daarom niet om jezelf goed te hydrateren met gezichts- en handcrème. Ook een goede lippenbalsem is geen overbodige luxe.

Vul je toilettas met je tandenborstel, tandpasta, douchegel, scheerspullen en shampoo. Neem indien nodig reserve lenzen en je bril mee. Zin in een momentje voor jezelf? Neem een lekker boek of je e-reader mee. Of ga juist voor een leuk gezelschapsspel. Wil je alle herinneringen vastleggen? Vergeet dan je camera en opladers niet. Leeg van tevoren ook alvast je SD-kaartje. Neem ook een powerbank goede powerbank mee, in koude temperaturen gaat de batterij van je telefoon namelijk sneller leeg.

DSC03639

Skibril
Ook heel belangrijk om mee te nemen op wintersport: een goede bril! Deze beschermt je ogen tegen fel zonlicht, neerslag, maar ook de koude wind als je op hard tempo naar beneden raast. Daarom is een bril die echt op je gezicht aansluit het prettigst, want anders kan UV-straling of wind er nog steeds langs. Verder heb je brillen (of verwisselbare vizieren) voor verschillende weersomstandigheden, zodat je bijvoorbeeld bij mist beter contrast kunt zien. Heb je meer dan één bril, of verschillende lenzen, dan is het zeker handig om die mee te nemen. Kun je op de dag zelf beslissen welke het beste past bij het weer!

Voor de momenten dat je even wil genieten van het zonnetje op het terras is het fijn om ook een gewone zonnebril bij je te hebben.

Zonnebrandcrème
Over zon gesproken… Bij een vakantie in de sneeuw denk je er misschien niet zo snel aan, maar wist je dat je juist dán heel snel kunt verbranden? Dat komt doordat de UV-straling in de bergen extra sterk is en ook nog eens wordt gereflecteerd door de witte sneeuw. Bovendien is je huid in de winter nog niet gewend aan zoveel zon. Het is dus heel belangrijk dat je je gezicht goed insmeert. Kies voor een speciale zonnebrand die is ontwikkeld voor de wintersport met Factor 50. De meeste zonnebrandcrèmes voor de zomer zijn op waterbasis en kunnen in koude temperaturen bevriezen op je huid. Een goede zonnebrandcrème hoort dus zeker thuis op de checklist van wat mee te nemen op wintersport. Een klein tubetje dat je ook makkelijk in je zak mee kan de piste op is aan te raden!

Oostenrijk- 13,18- snowcamp- Skieles- groepje-Wintersport-Kaprun-2019-77

Kleding voor na het skiën
Je hebt je laatste afdaling gemaakt en wil nog even een rondje lopen door het dorp. Dan is het fijn als je snowboots aan kunt trekken waarmee je goed kunt lopen in de sneeuw, en gewone handschoenen die je wat meer bewegingsruimte geven dan die dikke lompe skihandschoenen. En natuurlijk een warme muts, want zonder helm voelt je hoofd anders ineens best koud…

Zwemkleding
In veel skigebieden kun je naar de spa, sauna of een zwembad. Best lekker voor de afwisseling! Dus wil je hier gebruik van maken, dan is badkleding ook zeker iets om mee te nemen op wintersport.

Documenten
Check hoe je bent verzekerd bij je reisverzekering. Wintersport valt namelijk niet standaard onder de meeste verzekeringen. Zorg dus voor een verzekering mét wintersportdekking en eventueel aanvullende ziektekosten, dat scheelt je veel geld mocht er tijdens je vakantie iets misgaan.

Zorg ervoor dat je bankpas aan staat op ‘buitenland’. Het kan fijn zijn om ook wat cash mee te nemen. Denk ook aan je reserveringsbewijzen en je vervoerstickets indien je niet met de auto gaat en vergeet vooral je paspoort of identiteitsbewijs niet!

skilift-Groepsreis-Snowcamp-Oostenrijk-Vinea

Auto
Ga je met de auto op wintersport? Zorg ervoor dat je auto winterklaar is voor vertrek. Denk hierbij aan winterbanden, sneeuwketting, slotontdooier, ijskrabber en een laatste check. Vergeet ook vooral de standaarddingen niet zoals je rijbewijs, EHBO-kit, veiligheidshesjes, ruitenwisservloeistof, motorolie, gevarendriehoek, startkabels en je navigatiesysteem.

Rijd je door Duitsland? Tank hier je auto lekker vol, dat kan nogal in kosten schelen. Waarschijnlijk ga je in de meeste landen op je route een sticker voor je auto nodig hebben. Check hier in welke landen je welke sticker(s) of vignet je nodig hebt zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Bonustip!
Ga je met Vinea mee op wintersport?Dan krijg je voor vertrek ook nog een paklijst toegestuurd voor je vakantie. Handig toch? En als je twijfelt of je wel de juiste spullen hebt bijvoorbeeld, kun je gewoon contact opnemen en vragen om advies.

Ook mee met Vinea? Bekijk onze Snowcamps voor jongeren en Wintersportreis voor gezinnen. Weet jij daarnaast trouwens wel wat je allemaal mee moet nemen? Lees voor de zekerheid onze blog 'Koffer inpakken: Help! Wat neem ik mee?'

Andere blogs