Selecteer aub een beschikbare periode
Word instructeur op onze zeilscholen
Ben jij klaar om je zeiltalent naar the next level te tillen? En lijkt het je gaaf om je skills over te brengen op anderen? Word dan instructeur bij Vinea zeilscholen! Als je bij Vinea de opleiding volgt tot instructeur, kun je zelf zeilles of windsurfles gaan geven op onze kampen. Het is intensief, het is hard trainen, maar vooral... een fantastische ervaring die je leven verandert. Je krijgt er een hele hechte familie bij. Al honderden stafleden gingen je voor!
Als je bij Vinea de opleiding volgt tot instructeur, kun je zelf zeilles of windsurfles gaan geven op onze kampen. Je kunt bij Vinea instructeur worden in de volgende disciplines:
- Catamaran
- Zwaardboot 2-mans
- Kielboot
- Windsurfen (let op: alleen bij Instructeursopleiding Us Hiem)
Voor de Catamaran geldt dat we zowel Hobie 16 als Dart 16 boten hebben liggen. Voor de discipline zwaardboot varen we tijdens de instructeursopleiding in Laser Vago's.
Opleidingstraject
De opleiding bestaat uit een CWO IV-training en een lesgeefweekend.
Voorbereiding
Ter voorbereiding op de opleiding vragen we je 'Het Zeilboek' van J. Peter Hoefnagels aan te schaffen en de hoofdstukken 6 t/m 9 zelf door te nemen.
CWO IV-opleidingsweek
De opleiding tot instructeur bestaat uit een CWO IV-opleiding van 10 dagen en een lesgeefweekend. Tijdens de opleidingsweek train je om zelf op CWO 4 niveau te komen. Kort gezegd houdt dit niveau in dat je in alle weersomstandigheden veilig, netjes, doelmatig en zelfstandig van A naar B kan varen. We starten op vrijdagavond met het BPR-examen (Binnenvaartpolitiereglement). Aan het eind van de week wordt jouw eigenvaardigheidsniveau vastgesteld. Op vrijdagavond doe je theorie-examen en zaterdag vaar je een praktijkexamen. Een CWO-examinator neemt deze examens af.
Selectie
Iedereen met voldoende zeil/surfervaring kan zich aanmelden voor de instructeursopleiding. Wel vinden we het belangrijk dat trainees er echt voor willen gaan en ook bij Vinea passen. We willen tenslotte kampen neerzetten die én leerzaam én heel erg leuk zijn voor de deelnemers. Om die kwaliteit te waarborgen, zal er tijdens in het eerste weekend van de opleiding een selectie plaatsvinden. Onze trainers kijken hierbij naar je zeilniveau, maar ook sociale capaciteiten, motivatie, inzicht en leercurve.
Op zondag tijdens de lunch krijgt iedereen te horen of hij/zij de selectie hebben gehaald. Mocht je toch niet voldoen aan bepaalde voorwaarden, dan wordt dit met je besproken en stopt de opleiding hier voor jou. Je krijgt dan een deel van het betaalde opleidingsgeld terug. Meer hierover lees je onder het tabje 'Vragen'.
Lesgeefweekend
Het lesgeefweekend vindt apart plaats op een later moment, maar is wel onderdeel van de opleiding en dien je ook succesvol af te ronden om als instructeur les te gaan geven. Tijdens dit weekend ga je in op de didactische kant, dus hoe je als instructeur zeilles geeft. Je krijgt persoonlijke begeleiding van een zeer ervaren instructeur. Ook krijg je workshops over het bedrijf Vinea en hoe wij tijdens de kampen te werk gaan. Tijdens dit weekend wordt je ook beoordeeld op je sociale vaardigheden en omgang met kinderen.
Goed om te weten: Deze opleiding gaat er serieuzer aan toe dan wat je misschien gewend bent van de onze gewone zeilkampen. Dit alles om jou op een zo hoog mogelijk eigen vaardigheidsniveau te krijgen; een voorwaarde om samen de mooiste en leerzaamste zeil- en surfkampen te kunnen neerzetten!
Iedereen die interesse heeft om staf te worden bij Vinea is welkom. Bij Vinea mag je in het jaar dat je 17 wordt instructeur worden. Ben je nu dus 16 jaar maar in de zomer 17, dan mag je naar de opleiding komen. Om instructeur te worden moet je je CWO III hebben, of al ver zijn met een vorderingenstaat voor CWO III. Als jij op een andere manier een gelijkwaardig niveau hebt is dat ook goed. Twijfel je hierover, stuur dan een mailtje naar zeilen@vinea.nl en dan kijken we er samen naar.
Samenstelling groep
Op zeilschool De Viking vindt tegelijkertijd met de instructeursopleiding, ook de kampstafopleiding plaats. Jullie verblijven op dezelfde locatie maar volgen je eigen programma. Zo kun je gelijk de nieuwe kampstaf waarmee je de kampen gaat draaien vast een beetje leren kennen!
Zeilschool de Viking
Zeilschool de Viking is onze opleidingslocatie in het zuiden van het land. Leuk feitje: dit was de allereerste zeilschool van Zeeland! Dankzij de ligging direct aan het Veerse Meer stap je zo de boot in om het water op te gaan. Het ondiepe water maakt het een geschikte plek om te leren zeilen.
Je verblijft in de accommodatie bij de zeilschool. Alle slaapkamers hebben 3 stapelbedden en een eigen badkamer met toilet, wasbak en douche. In de grote recreatiezaal met bar kunnen we gezellig met z’n allen eten en de theorie doornemen. Buiten is er een groot grasveld, perfect voor een potje voetbal of om even lekker te chillen in de zon.
Voorzieningen op deze locatie
- 12 kamers met 6 bedden per kamer
- Grote gemeenschappelijke ruimte
- Elke kamer heeft een ensuite badkamer
- Eigen buitenterrein
- Mogelijkheid om zowel binnen als buiten te eten
Voor deze locatie geldt dat je met eigen vervoer naar de zeilschool toegaat.
Adres
Zeilschool de Viking
Zandkreekweg 8
4471 NG Wolphaartsdijk
CWO
De Stichting CWO is een samenwerkingsverband van het Watersportverbond, de HISWA en World Sailing. Deze stichting stelt zich tot doel een uniform diplomasysteem voor vrijwillige vaaropleidingen in te richten en in stand te houden. Zo zijn er diploma’s voor bijna elke watersportdiscipline. Naast deze diploma's voor watersporters zijn er ook opleidingen en diploma's voor instructeurs en examinatoren in elke tak van watersport. Bovendien wil de CWO de kwaliteit van de vaaropleidingen in Nederland waarborgen en die kwaliteit zichtbaar maken voor de watersporters. De CWO is van mening dat plezier in watersport gewaarborgd wordt met een goede opleiding.
Uit hoeveel dagen bestaat de opleiding?
De CWO IV-opleiding begint op vrijdagavond en eindigt op de zondag de week erna. De eigenvaardigheid examens zijn in principe op zaterdag. Afhankelijk van het weer kan dit eventueel nog veranderen. Dan volgt in het voorjaar nog het didactische gedeelte, het lesgeefweekend. Daarna heb je de complete opleiding afgerond.
Ben ik instructeur nadat ik mijn eigenvaardigheid CWO IV heb gehaald?
Nee, de didactische opleiding is ook een verplicht onderdeel van het opleidingstraject. Dit noemen we ook wel de lesgeefdagen: onder begeleiding van een zeilcoach leer je zelf les te geven. Dit gedeelte vindt later plaats maar zit bij de prijs inbegrepen.
Is er een mogelijkheid dat ik na mijn opleiding niet mag lesgeven?
Als je niet minimaal je CWO III (praktijk en theorie) hebt behaald, ben je helaas niet lesbevoegd. Wanneer je slaagt voor je CWO IV praktijk maar zakt voor je theorie mag je lesgeven, maar moet je vóór het starten van het volgende vaarseizoen je theorie hebben gehaald. Mocht dit gebeuren, dan maken we samen een plan om je voor het seizoen alsnog op niveau te brengen. Daarnaast moet je om les te mogen geven ook slagen voor het lesgeefweekend, waarbij we kijken naar onder meer je sociale vaardigheden.
Hoe werkt de selectie en op basis waarvan wordt er geselecteerd?
In het eerste weekend van de opleiding vindt een selectie plaats. Onze gecertificeerde trainers beoordelen iedereen op basis van vier aspecten; je zeil/surfniveau, motivatie, leercurve en omgang met feedback. De trainers maken een inschatting of het behalen van een CWO IV eigenvaardigheid voor jou haalbaar is. Naast de zeiltechnische selectie wordt ook gekeken naar houding en andere sociale aspecten die wij belangrijk vinden bij onze stafleden.
Mocht tijdens het selectieweekend blijken dat onze trainers je niet geschikt vinden om instructeur te worden, dan stopt de opleiding vroegtijdig voor jou. Zo voorkomen we dat jij en onze trainers tijd en energie verdoen. Je krijgt op zondag met de lunch te horen of je de selectie gehaald hebt en de rest van de opleiding mag afmaken. Mocht dit niet zo zijn, dan heb je de rest van de dag de tijd om in te pakken en te regelen dat je wordt opgehaald. Omdat je in dit geval niet de hele opleiding volgt krijg je €400 terug ter compensatie.
Waarom moet ik in de zomer drie weken beschikbaar zijn?
Goed opgeleide instructeurs zijn de belangrijkste basis voor het succes van onze zeilscholen en het plezier dat onze deelnemers beleven. Daarom nemen wij graag het grootste deel van de opleidingkosten voor onze rekening. Wij vragen daarvoor terug dat je de eerste 2 jaren minimaal 3 weken per jaar beschikbaar bent. Op deze manier kan jij als instructeur het beste verder groeien dankzij de ervaring die je opbouwt. De 3 weken hoeven niet per se aaneengesloten te zijn; een week in het najaar en twee in de zomer kan bijvoorbeeld ook. Net wat jou uitkomt! Meer weken draaien is natuurlijk altijd mogelijk.
Denk je dat jouw beschikbaarheid voor het komende jaar misschien een probleem wordt? Neem dan even contact met ons op, zodat we voor jou persoonlijk kunnen bekijken hoe we goede afspraken kunnen maken.
Waar gaat het geld dat ik voor de opleiding betaal naartoe?
De kosten voor een instructeursopleiding zijn aanzienlijk. Bij Vinea vinden wij het erg belangrijk dat onze staf goed is opgeleid. Daarom investeren wij graag in de opleiding en betalen wij driekwart zelf. De bijdrage die wij van jullie vragen is €450,-. Daarvoor krijg je van ons de CWO IV-training, een examen en een lesgeefweekend. Ook de theorieopleiding en het afronden van jouw instructeursbevoegdheid zitten hierbij in.
Hoe zit het met de kosten van een VOG?
Zodra je instructeur bent geworden krijg je vanuit Vinea een verzoek om een VOG (Verklarig Omtrent Gedrag) aan te vragen. Wij vragen om de kosten hiervoor voor te schieten. Zodra jij drie weken als instructeur hebt gedraaid, krijg je de kosten van je VOG terug.
Staat je vraag er niet tussen?
Kijk bij de algemene veelgestelde vragen of neem telefonisch contact met ons op.