Inte, Joris & Marloes

Ik ben begonnen met zeilen toen in 7 jaar oud was. De eerste paar jaren ging ik op zomerkampen waar je iedere dag weer naar huis ging. Toen ik 12 werd vond mijn moeder dat ik wel op een kamp kon waar je ook bleef slapen. Dit was bij zeilschool Oer ’t hout. Daar heb ik eerst leren zeilen in een valk en later ben ik overgestapt naar windsurfen. Alle weken dat ik daar ben geweest zijn om nooit te vergeten, vooral de disco’s, vla gevechten en avondspellen waren mijn hoogtepunten. Toen ik bijna 16 werd heb ik de instructeursopleiding gedaan en kon ik kiezen of ik een valk of windsurf instructrice wilde worden. Ik heb toen gekozen om windsurf te doen en heb echt de leukste maar ook zwaarste week van mijn leven daar gehad en vooral super veel geleerd. Oer ‘t hout hoorde eerst niet bij Vinea maar toen ik instructrice werd wel en sindsdien hoor ik bij de leukste zeilscholen organisatie die ik ken!

Ik ben op dit moment 19 en woon op mezelf in Amsterdam. Naast zeil en surf les geef ik ook roei les en doe ik zelf aan wedstrijdroeien bij Nereus. Je kan dus wel zeggen dat watersporten een grote rol spelen in mijn leven. Ik studeer Onderwijskunde en pedagogiek aan de Uva en leer tijdens mijn studie een heleboel dingen die ik weer in de zomer tijdens het lesgeven en begeleiden kan gebruiken en andersom natuurlijk ook! Komende zomer wordt mijn vijfde zomer bij Vinea en ik heb er weer enorm veel zin in. De eerste drie jaar ben ik instructeur geweest en sinds afgelopen zomer ben ik schipper en zeilcoach geworden. Je kan bij Vinea enorm groeien van cursist naar instructeur tot misschien wel eindbaas van het hele kamp en dat vind ik een van de mooiste dingen die Vinea te bieden heeft. 


Mijn eerste aanraking met Vinea was via mijn zus. Ik was negen toen zij met geweldige verhalen thuiskwam van wat ze wel niet allemaal op kamp had beleefd. Ik was daarvoor al eens op Loosdrecht via mijn toenmalige zeilvereniging op kamp geweest maar dat viel zwaar tegen. Door de verhalen van mijn zus werd ik toch overgehaald het nog een keer te proberen en het jaar daarop ging ik met Vinea mee. Wat ik die week beleefde zal ik nooit meer vergeten: prachtige dagen op het water, stafleden in de gekste outfits, watergevechten, toetjes eten zonder lepel en disco in een zee van ballonnen. Vanaf dat moment wilde ik ieder jaar en zo ben ik tot mijn zestiende teruggekomen. Toen kreeg ik te horen dat ik staf kon worden als ik in de herfst de instructeursopleiding zou varen. Dat heb ik gedaan en na een bikkelweek met een overschot aan wind (en regen) werd ik onderdeel van de stafgroep.

Inmiddels heb ik al vijf zomers als staflid gedraaid en ben ik 21. Ik studeer nu Aerospace Engineering in Delft, waar ik ook lid ben van een studenten roeivereniging. Na een jaar fanatiek wedstrijdroeien ben ik daar nu nog vooral als coach en in commissies actief.

Komende zomer gaat mijn zesde zomer als staflid worden en daar kijk ik nog steeds onwijs naar uit. Elke week is anders, met nieuwe kinderen die altijd onverwachte en grappige dingen doen. Daarnaast kan je je binnen Vinea ontzettend goed ontwikkelen: als staflid wordt je continu begeleid en ontwikkel je je van beginnend instructeur tot weekverantwoordelijke, instructeursopleider en misschien zelfs tot CWO examinator. Daardoor is er altijd een nieuwe uitdaging, met steeds meer verantwoordelijkheid. Maar het belangrijkste is toch wel de hechte stafgroep. Je werkt samen ontzettend hard en hebt de grootste lol, en dat schept zo’n sterke band dat aankomen op de zeilschool meer voelt als thuiskomen dan als een week vakantie.


Mijn eerste kamp was toen ik in groep 7 zat. Mijn zus was dat jaar ervoor naar een ander kamp van Vinea geweest en toen wilde ik ook. Ik wilde wel iets actiefs doen dus was de keuze snel gemaakt: zeilen. Ik vond het heel spannend aan het begin maar ik heb een super leuke week gehad. Ik ben de jaren daarna ook steeds weer terug gekomen. Een week Vinea is namelijk niet alleen zeilen, maar bevat ook de gekste spellen die je maar kan bedenken. Van een dropping in de avond tot zelfgebouwde vlotten testen en natuurlijk elke avond disco, niks is te gek. En als je ’s avonds in bed ligt voelt het net alsof je weer in je boot zit. Ik was begonnen in de kielboot maar kwam erachter dat ik een actief bootje toch leuker vond, dus ben overgestapt op de zwaardboot. Heel hard gaan, omslaan en in de trapeze hangen vond ik geweldig.

Ik had vaker van instructeurs verhalen gehoord over hun opleiding, en had al bedacht dat dat ook wel iets voor mij zou zijn. Toen ik tijdens mijn laatste zomer het benodigde niveau gehaald had, heb ik de mei daarop gelijk de opleiding gevolgd. Na anderhalve week hard getraind te hebben met elk type weer wat er maar bestaat, was ik heel blij dat ik de opleiding gehaald had. Ik ben nu een half jaar verder en heb mijn eerste zomer als staflid achter de rug. Ik vond dit minstens net zo leuk als een kamp volgen als cursist. Naast alle gezelligheid met de cursisten is het ook gaaf om te zien wat iedereen leert in een week. Daarnaast is het leuk dat je alle stafleden steeds beter leert kennen en in zo’n week echt een team opbouwt. Ik zit nu in het laatste jaar van de middelbare school en ga volgend jaar waarschijnlijk studeren in Eindhoven. Ik heb daarom een extra lange zomervakantie waarin ik extra veel weken ga draaien!