VEELGESTELDE VRAGEN

1. Hoe oud moet je zijn om te mogen reisleiden bij Vinea Vakanties?
We zijn op zoek naar enthousiaste reisleiders tussen de 19 en de 30 jaar. Vanaf 19 mag je onze binnenlandse vakanties begeleiden, vanaf 21 jaar mag je onze buitenlandse vakanties begeleiden. Ben je nog geen 19 jaar? Geen probleem, want je kan vanaf je 17de ook aan de slag als junior reisleider. Als je aan de slag wilt als locatiecoördinator dien je tussen de 21 en 30 jaar te zijn.

2. Ik ben jonger dan 21, kan ik toch naar het buitenland?
Helaas, dit is niet mogelijk. In verband met de activiteiten en de zaken waar je mee te maken krijgt in het buitenland, hanteren we voor onervaren reisleiders een leeftijdsgrens van 21 jaar.

3. Wat voor mensen zijn binnen Vinea werkzaam als staf?
Deze hebben we in alle soorten en maten! Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal een ‘beetje gek’ zijn en er graag een feestje van maken voor de deelnemers. Ze houden van veel gezelligheid binnen en buiten de vakanties en hard werken. De Vinea-reisleider voelt zich verantwoordelijk voor de groep en het groepsgevoel en doet graag dingen met de hele groep samen! De reisleiders zijn voornamelijk tussen de 19 en 27 jaar en volgen een sociale studie of sportopleiding aan hbo of universiteit. Daarnaast zijn er een heel aantal Vinea-fossielen die als student zijn begonnen maar jaarlijks vrije dagen opnemen om vakanties te begeleiden.

4. Waarom zou ik voor Vinea kiezen?
Vinea is een kleinschalige, maar professionele en landelijk de grootste en meest bekende jeugd- en jongerenreisorganisatie. Het contact tussen de reisleiders en de mensen op kantoor verloopt informeel en persoonlijk. De mensen op kantoor hebben reeds veel ervaring in de organisatie en het begeleiden van kinder- en jongerenvakanties. En ontwikkelen elk jaar met veel liefde nieuwe vakanties. Onze locaties zijn zorgvuldig gekozen en de programma’s worden met zorg samengesteld. De product managers met wie je het meest te maken krijgt kennen alle reisleiders persoonlijk en hebben gezamenlijk heel wat ervaring als reisleider en/of LC’er. Zij zullen je dan ook zowel voorafgaande aan, als tijdens het seizoen, graag te woord staan. Als reisleider bij Vinea heb je veel ruimte om buiten het vaste programma activiteiten te bedenken. Vooraf en tijdens de reis word je van goede en uitgebreide informatie voorzien.

5. Hoe ziet een dag er voor de reisleiding uit?
Je begint 's ochtends vroeg met het ontbijt klaarzetten. Na het ontbijt doe je de afwas en zorg je dat alle deelnemers zich klaar maken voor de activiteiten van die dag. Dit kan bijvoorbeeld een (zelfverzonnen) spel, een stadsbezoek, een sportieve activiteit, taalles of een dagje strand zijn. Ondertussen zorg je ervoor dat iedereen het naar zijn zin heeft, iedereen genoeg eet en drinkt en iedereen lekker in zijn vel zit. Als er geen vaste onderdelen in het programma zijn bedenk je samen met je team een programma. Hierin is veel ruimte voor eigen inbreng. Ook 's avonds verzorg je een leuk programma of ga je mee stappen.

6. Met hoeveel reisleiders begeleid je een vakantie?
Het verschilt per vakantie hoeveel reisleiders er op staan. Dit heeft te maken met de leeftijd van de deelnemers en de activiteiten die zij gaan ondernemen. Je draait met 1 tot 4 reisleiders op een vakantie. We hebben echter meerdere vakanties per locatie. Het minimale aantal reisleiders per locatie is 2. Vaak draai je dus met veel meer reisleiders (tot wel 10 personen). Uitzondering zijn de vrijwilligers- en rondreizen. Op deze vakantie wordt vaak maar 1 reisleider ingedeeld.

‚Äč7. Hoe groot zijn de deelnemersgroepen?
Bij de verschillende vakanties vind je meer informatie over de groepsgroottes. Doorgaans bestaan de groepen uit 8 tot 20 deelnemers. Vaak draaien er echter meerdere vakanties op een locatie en worden soms de avond- en extra activiteiten gecombineerd met de andere vakanties. Het minimumaantal deelnemers op 1 locatie is 8 en het maximum 70.

8. Worden de specialistische activiteiten ook begeleid door de reisleiding?
De activiteiten waar specialistische kennis voor nodig is, zoals bijvoorbeeld duiken, kitesurfen, paardrijden of klimmen worden begeleid door gediplomeerde instructeurs. Jij bent er wel gewoon bij aanwezig en mag vaak ook meedoen. Bij onze zeilvakanties hebben we door ons zelf opgeleide instructeurs die het leertraject en zeilen begeleiden.

9. Kan ik mij samen met een vriend/vriendin opgeven om een vakantie te gaan begeleiden?
Omdat je nog niet eerder als (junior) reisleider voor ons gewerkt hebt, is het niet mogelijk om samen met een vriend/vriendin te draaien. Dit omdat het plezier van de kinderen voorop staat en wij nog niet weten hoe jullie los van elkaar draaien. Maar bij Vinea werken veel gelijkgestemde zielen, dus laat je hier vooral niet door tegenhouden!

10. Kan ik ook bij jullie stage lopen als junior reisleider of reisleider?
Dat kan! Het is alleen zo dat wij geen erkend stagebedrijf zijn. We hebben wel diverse leererkenningen o.a. bij Kenwerk, Calibris en Aquor. Als stagiair heb je dezelfde taken en krijg je dezelfde begeleiding als alle andere reisleiders. De verantwoordelijke op locatie stuurt je hierbij aan. Natuurlijk is het mogelijk om ons de diverse papieren te laten ondertekenen.

11. Hoe lang moet ik beschikbaar zijn om te kunnen reisleiden?
We vragen een minimale beschikbaarheid van 3 vakanties. Dit hoeft niet aaneengesloten te zijn. De duur van onze vakanties verschilt namelijk. Zo hebben we vakanties van 7 dagen maar ook van 10, 13 en 17 dagen. Voor de junior reisleiding geldt dat je een minimale beschikbaarheid van 2 vakanties moet hebben.

12. Kan ik ook buiten de vakanties om bij Vinea aan de slag?
Jazeker, buiten de schoolvakanties organiseren we regelmatig schoolkampen waarvoor we ook reisleiders nodig hebben. Daarnaast zetten we onze reisleiders ook graag in voor promotieactiviteiten die buiten het seizoen plaatsvinden. 

 


 


13. Wanneer weet ik welke vakantie ik ga draaien?
Dit blijft nog even een verrassing. Doordat deelnemers steeds later boeken, hebben wij er ook pas later zicht op hoeveel reisleiders een reis nodig heeft en omdat we geen valse beloftes willen doen communiceren we dit ook pas later. Hierom vragen wij van jou om minimaal 3 volle weken beschikbaar te blijven, dat dit nog kan veranderen na het aanmeldformulier begrijpen we. Voordat we beginnen met roosteren zullen we controleren of je opgegeven periode nog steeds klopt. Wij zorgen er dan voor dat je in die periode op een leuke vakantie wordt ingedeeld die past bij je voorkeur en capaciteiten. Half juni ontvang je een voorlopig rooster.

14. Blijf ik de hele tijd op dezelfde locatie?
Dit heeft wel onze voorkeur en we zullen ook vaak op basis hiervan roosteren. Het voordeel hiervan is dat je maar een keer hoeft te wennen aan de locatie en de week daarna al je energie in de deelnemers en het programma kan stoppen. Daarnaast scheelt dit jou in reiskosten. Onze locaties hebben verschillende soorten vakanties waardoor er sowieso veel afwisseling mogelijk is.

15. Word je betaald als (junior) reisleider of LC’er bij Vinea Vakanties?
Het begeleiden van vakanties bij Vinea is vrijwilligerswerk. Wel krijg je een onkostenvergoeding per dag. Je krijgt het onderdak, eten en tussendoortjes conform de deelnemers. Vaak kun je ook nog meedoen aan de activiteiten. Buiten het seizoen volgen vele leuke borrels en feestjes.

16. Worden mijn reiskosten vergoed?
Als je een vakantie draait in het buitenland is de busreis/bootreis vanaf de opstapplek op onze kosten. De onkostenvergoeding is onder andere bedoeld voor het reizen naar de locatie in Nederland of de opstapplek.

17. Op wie kan je terugvallen als reisleider?
Je draait altijd met één of meerdere ervaren reisleiders op locatie. Ook is er altijd een locatiecoördinator aanwezig. Dit is een (ervaren) reisleider die heeft laten zien extra verantwoordelijkheid qua financiën en organisatie aan te kunnen. Daarnaast is het kantoor ook 24/7 bereikbaar. 

18. Als ik het aanmeldformulier invul, wanneer word ik dan uitgenodigd voor een gesprek?
Als wij jou ook in de rol herkennen waarop je je hebt aangemeld dan zullen we je uitnodigen voor een kennismakingsgesprek. De kennismakingsgesprekken vinden plaats van november t/m juni in Utrecht.

19. Zijn er nog kosten aan het opleidingsweekend verbonden?
Wij vragen een eigen kleine bijdrage van 40 euro voor het opleidingsweekend. Tijdens het opleidingsweekend zijn ontbijt/lunch/avondeten/tussendoortjes en onderdak dan voor ons. Alchoholische drankjes in de avond aan de bar zijn op je eigen kosten. Let op: op de aankomstdag krijg je avondeten van ons!

20. Heb ik een VOG nodig om bij jullie te kunnen reisleiden?
Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is verplicht voor alle reisleiders van Vinea Vakanties. Je ontvangt van ons na een positief kennismakingsgesprek hiervoor een e-mail met een link. Via deze link kan je de VOG aanvragen, de VOG dien je zelf voor te schieten maar als je minstens 3 weken voor ons draait ontvang je het volledige bedrag hiervan retour.