VEELGESTELDE VRAGEN

Hoe oud moet je zijn om te mogen reisleiden bij Vinea Vakanties?
We zijn op zoek naar enthousiaste reisleiders tussen de 19 en de 30 jaar. Vanaf 19 mag je onze binnenlandse vakanties begeleiden, vanaf 21 jaar mag je onze buitenlandse vakanties begeleiden. Ben je nog geen 19 jaar? Geen probleem, want je kan vanaf je 17de ook aan de slag als junior reisleider. 

Ik ben jonger dan 21, kan ik toch naar het buitenland?
Helaas, dit is niet mogelijk. In verband met de leeftijdsgroepen, activiteiten en de zaken waar je mee te maken krijgt in het buitenland, hanteren we voor onervaren reisleiders een leeftijdsgrens van 21 jaar.

Wat voor mensen zijn binnen Vinea werkzaam als staf?
We hebben een team van reisleiders in alle soorten en maten! Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal een ‘beetje gek’ zijn en er graag een feestje van maken voor de deelnemers. Ze houden van veel gezelligheid binnen en buiten de vakanties en hard werken. De Vinea-reisleider voelt zich verantwoordelijk voor de groep en het groepsgevoel en doet graag dingen met de hele groep samen! De reisleiders zijn voornamelijk tussen de 19 en 27 jaar en volgen vaak een sociale studie, een studie binnen toerisme of sportopleiding. Daarnaast zijn er een heel aantal Vinea-fossielen die als student zijn begonnen maar jaarlijks vrije dagen opnemen om vakanties te begeleiden.

Waarom zou ik voor Vinea kiezen?
Vinea is een kleinschalige, maar professionele en landelijk de grootste en meest bekende jeugd- en jongerenreisorganisatie. Het contact tussen de reisleiders en de mensen op kantoor verloopt informeel en persoonlijk. De mensen op kantoor hebben reeds veel ervaring in de organisatie en het begeleiden van kinder- en jongerenvakanties en ontwikkelen elk jaar met veel liefde nieuwe vakanties. De product managers met wie je het meest te maken krijgt kennen alle reisleiders persoonlijk en hebben gezamenlijk heel wat ervaring als reisleider en/of LC’er. Zij zullen je dan ook zowel voorafgaande aan, als tijdens het seizoen, graag te woord staan. Als reisleider bij Vinea heb je veel ruimte om buiten het vaste programma activiteiten te bedenken. Vooraf en tijdens de reis word je van goede en uitgebreide informatie voorzien.

Word je betaald als (junior) reisleider of LC’er bij Vinea Vakanties?
Het begeleiden van vakanties bij Vinea is vrijwilligerswerk. Wel krijg je een onkostenvergoeding per dag. Je krijgt het onderdak, eten en tussendoortjes conform de deelnemers. Vaak kun je ook nog meedoen aan de activiteiten. Buiten het seizoen volgen vele leuke borrels en feestjes.

Hoe ziet een dag er voor de reisleiding uit?
Je begint 's ochtends vroeg met het ontbijt klaarzetten. Na het ontbijt doe je de afwas en zorg je dat alle deelnemers zich klaar maken voor de activiteiten van die dag. Dit kan bijvoorbeeld een (zelfverzonnen) spel, een stadsbezoek, een sportieve activiteit, taalles of een dagje strand zijn. Ondertussen zorg je ervoor dat iedereen het naar zijn zin heeft, iedereen genoeg eet en drinkt en iedereen lekker in zijn vel zit. Als er geen vaste onderdelen in het programma zijn bedenk je samen met je team een programma. Hierin is veel ruimte voor eigen inbreng. Ook 's avonds verzorg je een leuk programma of ga je met de oudere deelnemers mee stappen.

Met hoeveel reisleiders begeleid je een vakantie?
Het verschilt per vakantie hoeveel reisleiders er op staan. Dit heeft te maken met de leeftijd van de deelnemers en de activiteiten die zij gaan ondernemen. Je draait met 1 tot 4 reisleiders op een vakantie. We hebben echter meerdere vakanties per locatie. Het minimale aantal reisleiders per locatie is 2. Vaak draai je dus met veel meer reisleiders (tot wel 14 personen). Uitzondering zijn de vrijwilligers- en rondreizen. Op deze vakantie wordt vaak maar 1 (ervaren) reisleider ingedeeld.

​Hoe groot zijn de deelnemersgroepen?
Bij de verschillende vakanties vind je meer informatie over de groepsgroottes. Doorgaans bestaan de groepen uit 8 tot 20 deelnemers. Vaak draaien er echter meerdere vakanties op een locatie en worden soms de avond- en extra activiteiten gecombineerd met de andere vakanties. Het minimumaantal deelnemers op één locatie is 6 en het maximum 70.

Kan ik ook bij jullie stage lopen als junior reisleider of reisleider?
Dat kan! Wij hebben voor de functie van (junior) reisleider, een SBB-erkenning voor de volgende opleidingen: Sport- en bewegingsleider, Leidinggevende leisure & hospitality, Leidinggevende travel & hospitality, Zelfstandig medewerker travel & hospitality. Je kan bij ons als stagiaire aan de slag in de periode van eind april t/m half oktober op onze school- en reguliere kampen. Als stagiair heb je dezelfde taken als de andere reisleiders. Uiteraard ontvang je van ons goede begeleiding. Meer informatie? Meld je aan en vermeld daarbij je stage-eisen, of stuur een mailtje naar staf@vinea.nl.

Hoe lang moet ik beschikbaar zijn om te kunnen reisleiden?
We vragen een minimale beschikbaarheid van 3 weken in je eerste seizoen. Deze weken hoeven niet aaneengesloten zijn, maar mogen verdeeld binnen de periode van eind april t/m half oktober. Wel vragen we je om bij je beschikbaarheid om rekening te houden met onze vakantie weken, onze kampen zijn meestal van zaterdag t/m zaterdag en voor schoolkampen (buiten de schoolvakanties) van woe t/m vrij. 

Kan ik ook buiten de vakanties om bij Vinea aan de slag?
Jazeker, buiten de schoolvakanties organiseren we regelmatig schoolkampen waarvoor we ook reisleiders nodig hebben, dit is voornamelijk in de maanden mei, juni en begin juli, september en begin oktober. Daarnaast zetten we onze reisleiders ook graag in voor promotieactiviteiten die buiten het seizoen plaatsvinden. 

 


 


Wanneer weet ik welke vakantie ik ga draaien?
Dit blijft nog even een verrassing. Doordat deelnemers steeds later boeken, hebben wij er ook pas in juni zicht op hoeveel reisleiders een reis nodig heeft en omdat we geen valse beloftes willen doen communiceren we dit ook pas later. Hierom vragen wij van jou om minimaal 3 volle weken beschikbaar te blijven, dat dit nog kan veranderen na het aanmeldformulier begrijpen we. Voordat we beginnen met roosteren zullen we in mei controleren of je opgegeven periode nog steeds klopt. Wij zorgen er dan voor dat je in die periode op een leuke vakantie wordt ingedeeld die past bij je voorkeur en capaciteiten. Voor de schoolvakanties vanaf mei hoor je natuurlijk wel eerder wanneer je wordt ingedeeld. 

Blijf ik de hele tijd op dezelfde locatie?
Dit heeft wel onze voorkeur en we zullen ook vaak op basis hiervan roosteren. Het voordeel hiervan is dat je maar een keer hoeft te wennen aan de locatie en de week daarna al je energie in de deelnemers en het programma kan stoppen. Daarnaast scheelt dit jou in reiskosten. Onze locaties hebben verschillende soorten vakanties waardoor er sowieso veel afwisseling mogelijk is.

Worden de specialistische activiteiten ook begeleid door de reisleiding?
De activiteiten waar specialistische kennis voor nodig is, zoals bijvoorbeeld duiken, kitesurfen, paardrijden of klimmen worden begeleid door gediplomeerde instructeurs. Jij bent er wel gewoon bij aanwezig en mag vaak ook meedoen. Bij onze zeilvakanties hebben we door ons zelf opgeleide instructeurs die het leertraject en zeilen begeleiden.

Kan ik mij samen met een vriend/vriendin opgeven om een vakantie te gaan begeleiden?
Omdat je nog niet eerder als (junior) reisleider voor ons gewerkt hebt, is het niet mogelijk om samen met een vriend/vriendin te draaien. Dit omdat het plezier van de kinderen voorop staat en wij nog niet weten hoe jullie los van elkaar draaien. Maar bij Vinea werken veel gelijkgestemde zielen, dus laat je hier vooral niet door tegenhouden!

Op wie kan je terugvallen als reisleider?
Je draait altijd met één of meerdere ervaren reisleiders op locatie. Ook is er altijd een locatiecoördinator aanwezig. Dit is een (ervaren) reisleider die heeft laten zien extra verantwoordelijkheid qua financiën en organisatie aan te kunnen. Daarnaast is het kantoor ook 24/7 bereikbaar.