WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Waarom, hoe en waar je zeildiploma halen?

Zeildiploma halen: dit moet je weten

Of het nou gaat om je eerste of je achtste, het halen van een zeildiploma is een geweldige prestatie. Het betekent namelijk dat je officieel weer een stap hebt gezet met zeilen! En zo kan een levenslange passie voor zeilen ontstaan. Maar hoe werkt dat nou precies met die zeildiploma's? Welke zijn er allemaal en waarom zou je eigenlijk een zeildiploma willen halen? Wat kan je ermee en wat wordt er van je verwacht tijdens een zeilkamp of opleiding als je je zeildiploma wil halen? Al deze dingen leggen we uit in deze blog!

Zeilkamp, zeilen, kids

Waarom een zeildiploma halen?

Als je begint met zeilen, zul je er al snel achter komen dat je héél veel kan (blijven) leren. Zeildiploma's zijn bedoeld om aan te tonen dat je bepaalde vaardigheden op een bepaald niveau onder de knie hebt. De Vinea zeilscholen werken met de diploma's van de CWO (Commissie Watersport Opleidingen), verreweg het meest gangbare systeem in Nederland. CWO is een gezamenlijk keurmerk van het Watersportverbond en de HISWA, wat staat voor veiligheid en kwaliteit. Op elke CWO locatie behaal je dezelfde officiële zeildiploma’s.

Het behalen van je zeildiploma is een niet alleen een manier om jezelf op de juiste manier te leren redden op het water, maar ook om je kennis, ervaring en zelfvertrouwen te vergroten en jezelf steeds te blijven uitdagen.

Welke diploma’s kun je allemaal behalen?

Er zijn veel verschillende soorten zeildiploma’s die je kunt behalen. Eerst maken we onderscheid tussen de verschillende vaardisciplines. Bij Vinea zijn dat jeugdzeilen, zwaardboot, kielboot en catamaran. Binnen elke disciplines zijn er diploma's voor verschillende niveaus te behalen: I (beginner), II (gevorderd) en III (expert). Al deze niveaus bestaan uit verschillende onderdelen, zoals theorie, vaartechnieken, veiligheid op het water en natuurlijk praktijk. Op zeilkamp ga je met alles aan de slag, maar we proberen natuurlijk vooral zoveel mogelijk lekker het water op te gaan en te oefenen in de praktijk.

Wanneer je aan het eind van het zeilkamp nog niet aan alle eisen voor het diploma voldoet, krijg je een vorderingenstaat. Hierop staat aangegeven welke technieken je al op dat niveau beheerst en waar je nog aan moet werken. Zo kun jij de volgende keer gelijk weer verder waar je gebleven was.

Zeilkamp staf, zeilen

Wat wordt er van je verwacht als je je zeildiploma wil halen?

Het behalen van je zeildiploma bestaat uit zowel een praktisch als een theoretisch deel. Voor het theoretische deel moet je kennis hebben van de basisprincipes van het zeilen. Denk hierbij aan onderdelen van een boot, de windrichtingen en veiligheidsvoorschriften. Om deze goed onder de knie te krijgen, gaan we hier ook praktisch mee oefenen. In het praktische deel moet je kunnen aantonen dat je vaardigheden op het water beheerst zoals manoeuvreren van de boot, het hijsen/strijken van zeilen en navigeren.

Als je voor het eerst gaat zeilen, begin je natuurlijk bij de basis. Zo leer je onder meer handige dingen zoals zeiltermen en het leggen van zeilknopen. Je leert je boot kennen en onder controle krijgen, tot je op een gegeven moment toe bent aan de volgende (meestal iets grotere) soort boot. Hoe beter je wordt, hoe meer je aan de slag kunt met verschillende vaartechnieken en lastigere weersomstandigheden bijvoorbeeld. Tot je langzaam maar zeker een echte pro wordt op het water!

Tijdens het kamp krijg je elke dag les om alles te leren wat je voor het diploma moet weten en kunnen. Hiervoor kun je terecht op een van onze zeilkampen op Zeilschool De Steven, De Viking, Us Twadde Hiem of Us Hiem. Aan het einde van het kamp zal de zeilinstructeur beoordelen of je aan alle eisen voldoet. Zo ja, dan ga jij met een officieel diploma op zak naar huis!

Zeilkamp, staf

Wat kun je met een CWO-diploma?

Hoe meer diploma's je haalt, hoe beter je kunt zeilen. Maar dat is niet alles. Heb je op een gegeven moment alle drie de diploma's binnen een discipline gehaald? Goed gedaan! Gelukkig betekent dat niet dat je zeilcarrière daar moet stoppen, want we hebben nog een optie om door te leren. Er valt namelijk ook nog een diploma IV te halen. Dit diploma geeft aan dat je het instructeursniveau hebt bereikt en dus zelf zeilles kunt geven. Bij Vinea kun je al zeilinstructeur worden vanaf het jaar dat je 17 wordt. Daarvoor kun je onze eigen, CWO-gecertificeerde instructeursopleidingvolgen. Hier leer je hoe je kinderen leert zeilen en hen ook weer een onvergetelijke kampervaring bezorgt. Zo kun je nog volop verder genieten van het zeilavontuur!

Zomerakantie zeilkamp, boten

Onze tips & tricks voor het halen van je zeildiploma

Hieronder hebben we nog een paar handige tips op een rijtje gezet om je te helpen bij het halen van je zeildiploma.

  • Oefen op zeilkamp
    Een zeilkamp is echt dé beste manier om te werken aan je zeildiploma. In één week kun je namelijk heel veel leren. Je gaat elke dag het water op om te oefenen. Omdat je het samen met anderen doet, kun je ook weer van elkaar leren.
  • Neem de tijd
    Je zeildiploma halen kost tijd en geduld. Leren zeilen doe je nou eenmaal niet zo 1-2-3. Daarom is het ook helemaal niet gek als je het niet na 1 of 2 weken kamp behaalt. Neem de tijd om de stof te leren en alle vaardigheden onder de knie te krijgen en doe het gewoon lekker op jouw eigen tempo. Je kunt natuurlijk altijd je instructeur vragen om extra tips als je dat fijn vindt.
  • Geniet op het water
    Wat ons betreft het belangrijkste van alles: geniet vooral van het zeilen zelf! Niet alles draait op het diploma. Dat komt vanzelf wel als je er klaar voor bent. Met elke oefening word je namelijk toch weer een stukje beter. Maar het zou zonde zijn als het streven naar een zeildiploma het plezier van het zeilen bederft. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!
  • Nog meer oefenen!
    Naast op kamp gaan, kun je nog meer gaan oefenen. Bijvoorbeeld samen met (oud)kampgenoten waarmee je vrienden bent geworden. Zo blijf je de vaardigheden en alles wat je hebt geleerd herhalen, waardoor je weer meer ervaring opdoet. Je kunt bijvoorbeeld een losse zeilles doen of een cursus volgen.
Zeilen, zeilboten

Je zeildiploma halen is echt iets om trots op te zijn. Maar belangrijker nog is dat het de start van een nieuwe hobby of zelfs passie kan zijn. Iets waar je je hele leven nog veel plezier van gaat hebben! Weet jij al welke zeildiscipline jou het leukste lijkt?