WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Haal het beste uit je smartphone camera

Tips & tricks voor smartphone fotografie

Ga je lekker op pad en heb je spontaan zin om foto’s te maken? Tegenwoordig heb je niet per se een cameratoestel nodig om goede foto’s te maken. Zo zijn er met je smartphone veel mogelijkheden om je favoriete momenten vast te leggen. Wil je het meeste uit je smartphone foto’s halen? Check dan deze blog waarin wij jou smartphone fotografie tips geven.

Een cameratoestel heeft technisch gezien veel meer mogelijkheden dan een smartphone maar het voordeel van een smartphone is dan weer dat je deze bijna altijd bij je hebt. Bovendien kun je op je smartphone meteen je foto’s bewerken én posten. Chase Jarvis zei ooit: “De beste camera is degene die je bij je hebt.”

Smartphone fotografie tip 1: Inzoomen
Wil je het onderwerp dichterbij op je foto? Probeer dan zoveel mogelijk zelf in beweging te komen. Maak zo min mogelijk gebruik van de zoomfunctie. Zodra je namelijk inzoomt, wordt de foto minder scherp en krijg je een korrelig beeld, dit haalt de kwaliteit van de foto naar beneden. Dit ga je zien zodra je je foto online post of wilt afdrukken. Het beste is dus om jezelf zoveel mogelijk te verplaatsen.

Smartphone fotografie tip 2: Compositie
Compositie is fotografie tip 2. Compositie is heel belangrijk wanneer je een foto neemt. Het is leuk om met lijnen te spelen. Een goede compositie kan voor veel rust zorgen in de een foto. Zet je kader (ook wel grid of hulplijnen genoemd) aan op je smartphonecamera. Dankzij deze hulplijnen kun je goed zien of je foto recht is maar ook kun je beter zien of je onderwerp precies in het midden staat of juist niet. Het kan namelijk ook juist goed werken om je onderwerp op een van de lijnen te zetten in plaats van precies in het midden. Zo maak je gebruik van de regel van derden waarbij je het onderwerp in het linker of rechter derde deel van de afbeelding plaatst en zo het overige twee derde deel meer openblijft. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om je foto te positioneren, probeer hier wat mee te spelen en kijk wat voor jou goed werkt.

fotografie tips en tricks


Smartphone fotografie 3: Focus punt
De meeste smartphones focussen automatisch. In sommige gevallen kan dit handig zijn maar meestal is het toch fijne om zelf je focuspunt te kiezen. Zo kan het zijn dat er op het verkeerde punt wordt scherp gesteld. Dit kun je heel makkelijk oplossen, als je namelijk met je vinger op het scherm tikt, verschijnt er een vierkantje of rondje in beeld, dit is de plek waar nu wordt scherp gesteld. Wil je dit focuspunt wat langer vasthouden? Houd je vinger dan net zolang op de plek waar je wilt scherpstellen tot er een slotje bij komt te staan. Nu kun je meerdere foto’s maken waar op dezelfde plek wordt scherp gesteld.

Smartphone fotografie tip 4: Sluiterknop
De 4e smartphone fotografie tip gaat over een sluiterknop. Om een foto te maken met je smartphone, druk je je vinger op de ronde ontspanknop. Soms kan deze net onhandig zitten als je je smartphone helemaal gedraaid hebt om bijvoorbeeld een mooi landschap te fotograferen. Je kunt er ook voor kiezen om je geluidsknoppen te gebruiken. Druk op + of – om een foto te nemen. Ook kun je via je instellingen een extra sluiterknop toevoegen en deze op je beeldscherm verplaatsen zodat je wat meer spelingsruimte krijgt.

Smartphone fotografie tip 5: Burst
Komen er mooie dieren voorbij of wil je juist foto’s maken van een outdoor sport? Probeer dan de burst-functie. Bij deze functie worden er meerdere foto’s achter elkaar genomen zodat je een bewegend onderwerp beter vast kunt leggen. Bij een iPhone doe je dit door de sluiterknop naar links of rechts te schuiven terwijl je bij de Android de sluiterknop naar beneden moet schuiven. Je smartphone blijft net zo lang burstfoto’s maken totdat je de knop loslaat. Je kunt uit alle foto’s binnen deze burst de beste foto’s uitkiezen en de rest verwijderen. Zo weet jij zeker dat je de beste foto van een bewegend voorwerp te pakken krijgt!

Smartphone fotografie tip 6: Sluitertijd
Een foto met lange sluitertijd kan hele mooi beelden opleveren. Zo kun je strepen van autolampen maken of water mooi laten ‘bewegen’. Bij Android kun je bij je smartphonecamera kiezen voor de optie ‘meer’ onderaan je schermopties en kies voor ‘Pro’. Hier heb je verschillende opties om je camera-instellingen zelf te beheren. Ga naar ‘Speed’ en kies de sluitertijd die jij wil. Deze kan nog wel eens verwarrend zijn, hoe groter het getal, hoe kleiner de sluitertijd is. Met een groter getal bevries je je beeld meer en met een kleiner getal krijg je meer beweging in je beeld waardoor je een vertraagd effect hebt.
Bij een iPhone kan het op een andere manier, bij Apple heb je de mogelijkheid om ‘live’ foto’s te maken. Zorg dat je deze aanzet, maak een foto, ga naar de afbeelding, ga naar ‘live’ linksboven en kies voor ‘lange belichting’. Tada! Nu heb je heel gemakkelijk een foto met lange sluitertijd. Bekijk hier het voorbeeld van Vink Academy.

fotografie tips sluiertijd

Smartphone fotografie tip 7: Apparatuur
Lekker voorbereid op pad? Je kunt je telefoon ook een handje helpen. Zo zijn er heel veel producten speciaal voor je smartphone om je fotografie skills te verbeteren. Denk hierbij aan smartphone lenzen zoals bijvoorbeeld een telelens, waarbij je je beeld beter in kunt zoomen. Of een macrolens met een vergroting van wel 10 keer waardoor je mooie foto’s kan maken van kleine dieren en mooie bloemen. Ook een smartphonelamp of flitser kan heel fijn zijn en zijn al tegen een kleine prijs te koop. Hiermee kun je gave effecten creëren of een onderwerp net wat beter op de foto krijgen. Ook een statief of selfiestick kunnen goed van pas komen. Zo bestaan er veel statieven en selfiesticks met een afstandsbediening of Bluetoothfunctie waardoor je van afstand een foto kunt nemen zodat je jezelf er ook nog eens op kunt zetten. Ga je lang op pad? Check dan ook dat je een goede powerbank meeneemt zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Smartphone fotografie tip 8: Nabewerking
Bewerk je foto’s na. Een foto kan van zichzelf al heel gaaf zijn, maar een nabewerking kan nog zoveel meer voor je afbeelding doen! Er bestaan talloze apps maar probeer er een te vinden die je fijn vindt en alleen deze te gebruiken. De meest gebruikte apps hiervoor zijn VSCO Cam en Adobe Lightroom. Bij beide applicaties kun je je afbeelding zo bewerken als dat je zelf wil en deze instellingen vervolgens opslaan. Heb je meerdere afbeelding van eenzelfde keer foto’s maken? Dan kun je heel gemakkelijk deze instellingen opslaan en deze bij de andere foto’s ook gebruiken en waar nodig is een kleine aanpassing maken. Deze opgeslagen instellingen worden ook wel Presets genoemd. Heb je zelf nu wat minder inspiratie om een foto te bewerken? Dan is het ook mogelijk om deze gratis of tegen betaling aan te schaffen en voor je eigen foto’s te gebruiken.

fotografie tips nabewerking

Smartphone fotografie tip 9: Afdrukken
Print je foto’s of deel ze op social media! Binnen no-time kun je alles delen op je socials maar hoe mooi is het om je beste foto’s af te drukken en deze vervolgens op te hangen of in een scrapboek te plakken. Je kunt ze ergens laten afdrukken maar tegenwoordig zijn er ook veel mooie fotoprinters. Zo ook eentje waardoor het lijkt dat het polaroids zijn! Bekijk hier de opties om vanaf je smartphone te printen.

Oefenen is key! Er is genoeg informatie te vinden over het maken van foto’s. Maar het meest belangrijk is nog wel om te oefenen. Verwacht niet dat het in een keer allemaal lukt. Laadt je telefoon lekker op en probeer er een gewoonte van te maken om vaker foto’s met je smartphone te nemen. Zo ben je goed voorbereid zodra er iets moois op je pad komt en je de allermooiste foto wilt maken, have fun!

Veelgestelde vragen