OVER DE VINEA STAF

Leer ze kennen!

Veel van onze reisleiders zijn vroeger zelf ook met Vinea op vakantie geweest. Zij weten dus zelf hoe het er op zo’n vakantie aan toe gaat en daardoor kunnen ze de kinderen extra goed begeleiden. Ook hebben we op kantoor nauw contact met al onze reisleiders, we kennen ze persoonlijk. Vanuit kantoor gaan onze werknemers regelmatig langs op de verschillende locaties. De reisleiders zitten meerdere weken op één locatie. Ze kennen de plek dus goed en weten precies hoe alles werkt. Veel van onze reisleiders zijn meerdere zomers voor ons actief. Natuurlijk hebben we de beste reisleiding geselecteerd. Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar motivatie, enthousiasme en ervaring in het werken met jongeren. 
"Elke ochtend werden we om half 8 wakker gezongen door de heerlijke stem van Jack Jonsen: Can’t you see that it’s just raining, ain’t no need to go outside.. Dit was puur praktisch aangezien we dan ons bed uit stormden en de gordijnen opentrokken, fiew gelukkig.. Niets was minder waar. Want het was vaak heerlijk zonnig warm weer op de prachtig besneeuwde bergtoppen van Kaprun en Zell am See! Dit is in ieder geval een heerlijk begin van het ietwat chaotische ochtendritueel dat er volgde. Namelijk zorgen dat iedereen op tijd gewekt wordt en aan het heerlijke ontbijt zit om vervolgens 40 minuten later in wintersportkleding met ski’s of snowboard in de skibus te zitten. Daar sta je dan met meer dan 40 kids boven aan de piste. Nog voordat we goed konden uitleggen waar we zouden afspreken voor de lunch, waren de eerste al vol enthousiasme vertrokken. Met een voldaan gevoel keek ik mijn mede-reisleiding aan. 

Ik moet nu hardop lachen als ik terug denk aan verschillende momenten die zijn voorgevallen de afgelopen wintersportreis. Zo ging er een aantal kids in hun onesie de piste af, creëerden we uit ‘t niets een grappige karaokeavond in de acco, of aten we taart midden in de nacht in een kroegje om de verjaardag van twee deelnemers te vieren! Daarnaast kan ik me ook zo trots voelen als ik zie dat sommige kids na deze eerste wintersportervaring gewoon van de rode piste afkunnen na een paar dagen les! Wauw! 

Bij thuiskomst van een kamp, slaap ik altijd eerst even een dag bij en dan moet ik direct op de Vinea website kijken naar alle andere reizen die ze organiseren om niet in een soort dal terecht te komen. Heerlijk om weg te dromen bij het idee dat ik misschien deze zomer mag windsurfen in Nederland, kanoën in Zweden of survivallen in de Ardennen, met als belangrijkste een onvergetelijke leuke groep kids en reisleiding! Kom maar door met die nieuwe avonturen, leerzame verantwoordelijkheden, leuke avondspellen en een nieuwe enthousiaste groep mensen die ik mag gaan ontmoeten, NU AL ZIN IN!"


​Naam: Myrthe
​Leeftijd: 17 
Wat ga je doen deze zomer? Deze zomer ga ik voor het eerst als surfinstructrice aan de slag. Ik ga lesgeven aan de sectie windsurfen op de locaties Us Hiem en op de nieuwe Vinea Telstar surfschool in Horst. Dit jaar heb ik me zo goed mogelijk op het lesgeven voorbereid tijdens de instructeursopleiding in de herfst en het didactisch weekend in juni. Ik heb zelf altijd heel erg veel plezier van het windsurfen en van lekker bezig zijn op het water. Het lijkt me superleuk om dat mogelijk te kunnen maken voor de cursisten. Daarnaast geniet ik ook altijd heel erg van de uitbundige sfeer op de zeilschool en van al het lachen en gekke spelletjes. Ik heb heel veel zin om komende zomer met de rest van de staf en de cursisten twee legendarische kampweken neer te zetten, en nog vele weken daarna!

 


Naam: Jelle
​Leeftijd: 20
Wat ga je doen deze zomer? Ik ben deze zomer zeilcoach op verschillende locaties van Vinea. Ik zeil als sinds mijn 3e toen mijn ouders mijn eerste optimist kochten. Ik zat dus eerder in een zeilboot als dat ik kon fietsen met zijwieltjes. Toen ik 10 was ben ik voor het eerst op zeilkamp geweest bij Vinea op de Steven in Langweer en vanaf dat moment wist ik dat ik instructeur wilde worden. Vele zeilkampen volgden na dit eerste kamp, met fantastische weken plezier en nieuwe vrienden. 4 jaar geleden ben ik instructeur geworden. Ik wilde de zomerweken in Friesland niet missen met alle passie die ik heb voor het zeilen en alles wat hoort bij een super zeilkamp. Dit jaar zal ik zeilcoach zijn wat inhoud dat ik instructeurs op het water zal helpen om jullie zo snel mogelijk goed te leren zeilen volgens het CWO!


"Een paar jaar geleden ben ik begonnen met zeilen bij Vinea. Elk jaar opnieuw verheugde ik me op de zomer om weer te mogen zeilen. In mijn eerste cursisten jaar kwam ik erachter dat ik zeilen ronduit geweldig vond en wilde ik al instructrice worden. Afgelopen mei heb ik dan ook eindelijk de instructeursopleiding gevolgd, waar ik een van de mooiste weken van mijn leven heb mee mogen maken.

Het moment dat ik aankwam op de accommodatie Us Hiem in Oudega, merkte ik in eerste instantie de leuke sfeer op. Iedereen was enthousiast en iedereen wilde elkaar leren kennen. Hierdoor ontstond al snel een hechte band in de groep en tot hedendaags is deze er nog steeds. 
De eerste dagen die ik op het water heb gezeten met mijn groep waren heftig, maar ontzettend leuk. We begonnen de week met een wat hardere wind. Dit viel tegen voor meerderen onder ons omdat iedereen natuurlijk eerst moest inkomen.

Toen we de uitslag kregen van het selectieweekend en we te horen kregen dat mijn gehele groepje mocht doorgaan met de opleiding, kwam pas de echte motivatie in ons naar boven. Onze trainer Jeroen Muller merkte dit meteen op en ging ons steeds meer uitdagingen geven voor op het water. Zo ontstond er veel vertrouwen in onze groep. Naar elkaar, maar ook naar Jeroen toe.

Op zaterdag, de grote dag van het examen, begonnen de zenuwen pas écht bij mij te komen. Vragen als: ‘Ben ik eigenlijk wel goed genoeg?’ begonnen door mijn hoofd te spoken en mijn focus werd steeds minder. Voor het examen hadden Marloes, mijn bootmaatje, en ik elkaar positieve feedback gegeven en de zenuwen de rug toegekeerd. Het leuke was dat het moment wanneer we het water op gingen, onze zenuwen ook weg waren en we lekker gingen zeilen met de instelling: ‘’We doen ons ding gewoon.’’ 

Op het moment na het examen klaar toen we de uitslag kregen dat iedereen van onze groep geslaagd was, begonnen we te juichen tot we niet meer konden. Blij dat we waren zijn we terug gekeerd richting Us Hiem waar we heerlijk in de zon hebben kunnen genieten van onze overwinning. Eindelijk kon ik mezelf een instructrice noemen!"


Naam: Pietsje
Leeftijd: 27
Opleiding/werk: Afgestudeerd als orthopedagoog aan de Rijksuniversiteit Groningen en werk nu als onderzoeker aan de universiteit​
Hoe lang werk je al voor Vinea?: Sinds de zomer van 2011
Wat vind je het leukst aan reisleider zijn?: Samen met de hele groep er elke keer een fantastische, actieve, avontuurlijke, gezellige en gekke week van maken. Het mooiste vind ik het ontstaan van de vele nieuwe vriendschappen, vooral bij deelnemers die daar thuis soms moeite mee hebben. Daarnaast zie ik deelnemers groeien in hun ontwikkeling door de uitdagende activiteiten die we ondernemen. Wanneer deelnemers, medereisleiders en ikzelf een traan laten aan het einde van de week, dan weet je: het was weer top! 

 

Naam: Marijke
Leeftijd: 24
Opleiding/werk: Afgestudeerd aan de Academische PABO en als onderwijskundige aan de Universiteit Utrecht. Nu werk ik bij een educatieve uitgeverij. 
Hoe lang werk je al voor Vinea?: Sinds de zomer van 2016
Wat vind je het leukst aan reisleider zijn?: Ik vind het heerlijk om net zo enthousiast als de deelnemers een week lang lekker gek te doen. Het liefst dans ik de hele week door het kamp en verzin ik met de andere reisleiders de gekste spellen. Ik vind het heel fijn om te zien dat zelfs de kinderen die het aan het begin allemaal nog spannend vonden, helemaal los komen en genieten van een heerlijke vakantieweek!