WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code

Veelgestelde vragen

Specifieke vragen over hoe Vinea omgaat met het coronavirus vind je op deze pagina met alle corona-informatie.

Hoe zorgen jullie ervoor dat een vakantie veilig verloopt?
Veiligheid staat bij Vinea voorop. Op al onze reizen is er dag en nacht reisleiding aanwezig, die goed op je kind zal letten. Onze reisleiders zijn zorgvuldig geselecteerd, uitgebreid door ons opgeleid en allen in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van de overheid. Wij hanteren het ‘vier-ogenbeleid’, wat betekent dat we de werkzaamheden van onze reisleiders zo inrichten dat ze tijdens hun werkzaamheden altijd gezien of gehoord kunnen worden door een andere reisleider of volwassene. We maken onze reisleiders tijdens hun opleiding bewust van het belang van het werken volgens deze principes.

Externe activiteiten zoals klimmen, duiken en kitesurfen worden altijd begeleid door professionele instructeurs. De organisaties waarmee wij samenwerken worden zorgvuldig geselecteerd op veiligheid en ervaring in omgang met kinderen en jongeren. Lees meer over hoe wij de veiligheid van onze vakanties waarborgen.

Kan mijn kind zich ook alleen opgeven voor een vakantie?
Ja, natuurlijk! Veel van de kinderen op onze kampen komen alleen. Onze vakanties zijn echte groepsvakanties, die zo zijn opgebouwd dat iedereen elkaar vanaf het begin van de vakantie al leert kennen. Reisleiders worden getraind in het creëren van een goed groepsgevoel, door middel van kennismakingsspellen en gezamenlijke activiteiten. Verder zijn het echte groepsvakanties waarin we gezamenlijk activiteiten en (avond-)programma’s volgen. Tijdens een Vinea vakantie maak je dan ook heel veel nieuwe vrienden!

Hoeveel reisleiders gaan er mee?
Dat verschilt per leeftijdscategorie. Voor de jongere groepen van 7-10 en 10-12 jaar hanteren wij een ratio van gemiddeld 6 deelnemers per reisleider. Voor de oudere leeftijdsgroepen loopt dit aantal soms op naar gemiddeld 7 à 10 deelnemers per reisleider.

Gaan er meer jongens of meiden met jullie op vakantie?
​Dit verschilt per vakantie. Over het algemeen gaan er ongeveer evenveel jongens als meiden mee. Mocht je voor een specifieke vakantie willen weten hoeveel jongens en meiden er mee gaan, dan kan je altijd even contact met ons opnemen.

Slapen jongens en meisjes gescheiden?
Bij Vinea slapen jongens en meiden apart, dat geldt ook voor broer en zus. Dat betekent: in een andere tent of slaapkamer. Ook de reisleiding slaapt gescheiden van de deelnemers, maar ze zijn uiteraard wel in de buurt. Gaan broer en zus samen op vakantie en willen ze toch graag samen slapen? Neem dan even contact op, vaak kunnen we wel een oplossing vinden.

Welke afspraken hanteren jullie op de kampen?
Natuurlijk kan en mag er een heleboel op een Vinea vakantie, maar om de vakantie voor iedereen leuk te houden en een veilige vakantie te kunnen waarborgen hebben we een aantal afspraken. De specifieke afspraken die gelden voor verschillende leeftijden vind je in de info per leeftijdsgroep: 7-12 / 12-15 / 15-18.

Houden jullie rekening met vegetariërs en speciale diëten?
We proberen op onze vakanties rekening te houden met vegetariërs en verschillende diëten. We hebben veel ervaring met bijvoorbeeld glutenvrij of lactosevrij koken. Wel is het belangrijk om dit bij boeking op te geven. Neem in geval van twijfel bij een specifiek dieet gerust contact met ons op.

Mijn kind heeft nog geen zwemdiploma, is dit een probleem?
Bij veel van onze vakanties zit zwemmen in het programma, of vindt de vakantie aan het water plaats. Uiteraard kan je kind ook zonder zwemdiploma mee op het merendeel van onze vakanties. Geef bij de boeking wel op dat hij/ zij nog geen zwemdiploma heeft, dan houdt de reisleiding hier rekening mee. Neem in geval van twijfel gerust contact met ons op.

Mijn kind heeft speciale wensen wat betreft zijn/haar gezondheid of een (lichte) gedrags-, leer- of ontwikkelingsstoornis, kan hij/ zij mee op vakantie?
Vaak kunnen kinderen met speciale wensen wat betreft gezondheid, zoals astma of bepaalde allergieën, of kinderen met stoornissen zoals ADHD, autismespectrumstoornis of andere gedrags- of ontwikkelingsstoornissen gewoon mee op onze vakanties. Hetzelfde geldt voor kinderen met dyslexie, zelfs bij de taalvakanties kunnen zij zonder problemen mee. Wel is het belangrijk dat je dergelijke bijzonderheden bij boeking opgeeft. Vaak nemen we daarna even contact met je op om te bespreken of er speciale aandacht of begeleiding nodig is. Houd er wel rekening mee dat de vakanties bij Vinea groepsvakanties zijn, met 1 op 6 (en bij oudere leeftijden 1 op 8) begeleiding, waarbij we het belangrijk vinden dat alle kinderen evenveel aandacht krijgen. Neem in geval van twijfel of vragen gerust contact met ons op.

 

Het kiezen en boeken van een kamp

Kan mijn kind het beste kiezen voor een 4 of 7 daags kamp?
Vinea biedt in Nederland 4 en 7 daagse vakanties aan. Een 7 daagse vakantie is van zondag t/m zaterdag, bij een 4 daagse vakantie kan er gekozen worden tussen een kamp van zondag t/m woensdag of een kamp van woensdag t/m zaterdag. Veel deelnemers die voor het eerst mee gaan kiezen voor een 4 daags kamp, bijvoorbeeld omdat ze het spannend vinden. Tijdens het kamp in de eerste helft van de week (van zondag t/m woensdag) is het mogelijk om te verlengen naar een 7 daags kamp. Let wel op, met regelmaat is een locatie helemaal volgeboekt en kan er niet verlengd worden. Wil je een teleurstelling voorkomen, boek dan direct voor 7 dagen.

Voor welke leeftijdsgroep kan mijn kind het beste kiezen?
Soms zit je kind precies op de grens van twee leeftijdsgroepen. Welke groep moet je dan kiezen? Over het algemeen kiezen deelnemers die in twee leeftijdsgroepen mee kunnen altijd voor de oudste leeftijdsgroep. Voor de groepen 10-12 en 12-15 geldt dat de deelnemers in de groep 10-12 vaak nog naar de basisschool gaan. De kinderen in de groep 12-15 jaar gaan vaak al naar het voortgezet onderwijs. Neem in geval van twijfel gerust contact met ons op. Wij proberen de leeftijdsgroepen zoveel mogelijk gescheiden aan te bieden op onze locaties, zodat je kind zoveel mogelijk met zijn of haar eigen leeftijdsgenoten zit.

Is er nog plaats bij de vakantie waar mijn kind naar toe wil?
Op het tabblad 'data en prijzen' bij de reis kun je de beschikbaarheid van de vakantie zien:

  • Beschikbaar: Op deze reis zijn nog voldoende plaatsen beschikbaar. 
  • Bijna vol: Zodra er minder dan 5 plaatsen over zijn, staat de beschikbaarheid op 'bijna vol'. Wij adviseren jullie om snel te kiezen of een optie te nemen op deze specifieke reis.
  • Vol: Deze reis is helemaal vol. Je kunt het beste kijken naar een andere week, of naar een alternatieve reis. Uiteraard adviseren wij je graag.
  • Op aanvraag: Op dit moment is deze vakantie (tijdelijk) niet te boeken op de website. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de reis vol is, maar we nog wel de mogelijkheid onderzoeken om extra slaapplekken te creëren. Heb je wel interesse in deze reis en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan even contact met ons op.

Je hebt ook de mogelijkheid telefonisch een optie te plaatsen op de reis van jullie keuze. Met een optie houden wij de plaats tot 3 dagen voor je kind vast. Een optie is altijd kosteloos en vrijblijvend.

Gaat de vakantie door?
Op onze website kan je bij je vakantie onder het kopje Data & Prijzen zien of de reis naar jullie keuze al vertrekgarantie heeft. Vakanties met een vertrekgarantie gaan gegarandeerd door. Wij geven deze garantie aan een vakantie op het moment dat er genoeg deelnemers voor een reis geboekt hebben om hem door te laten gaan óf omdat wij uit ervaring weten dat bepaalde vakanties nagenoeg altijd doorgaan. Staat de vakantie nog niet op vertrekgarantie, dan kan je altijd contact met ons opnemen. We informeren je graag over de samenstelling van de groep.

Wat is de samenstelling van de groep?
Als je graag wilt weten hoe de samenstelling van een specifieke vakantiegroep eruit ziet kan je altijd even contact met ons opnemen. Mocht je kind de enige jongen of het enige meisje zijn of de enige in een bepaalde leeftijdsgroep, dan zullen we jullie daar altijd vooraf van op de hoogte stellen. Mocht je kind dit niet leuk vinden, dan kunnen jullie bij Vinea altijd kosteloos omboeken naar een andere week of vakantie.

Mijn kind gaat samen met een vriend(in) op vakantie, komen ze dan in dezelfde groep?
Als jullie dezelfde vakantie boeken met dezelfde vertrekdatum, dan komen jullie kinderen bij elkaar in de groep. Het is handig om bij de boeking aan te geven dat je kind en diens vriend(in) samen komen, dan weet de reisleiding dat ook. Stel dat één van beiden te laat boekt en de vakantie is al vol, neem dan even contact met ons op. In 99% van de gevallen kunnen we een uitstekende oplossing vinden voor zowel jouw kind als zijn of haar vriendje. We raden jullie wel aan om zo kort mogelijk na elkaar te boeken.

Hoe zit het met prijswijzigingen en kortingen?
Soms wijzigt een prijs van een vakantie nadat je deze hebt geboekt. Vinea bepaalt de prijzen van haar kampen op basis van vraag en aanbod. Soms zijn de vakanties in de wat rustigere weken goedkoper dan in de drukke weken. Wijzigt een prijs nadat je een vakantie hebt geboekt dan geeft dit geen recht op restitutie. Vinea werkt soms ook met tijdelijke aanbiedingen of kortingscodes. Deze aanbiedingen gelden enkel binnen de aangegeven periode en zijn niet met terugwerkende kracht inzetbaar op reeds gemaakte boekingen.

 

Tijdens het kamp

Op welke manieren kan ik tijdens de vakantie met mijn zoon of dochter in contact komen?
Kun je je zoon of dochter niet via zijn/haar mobiele nummer bereiken of heeft je zoon of dochter geen mobiele telefoon? Wij zorgen dat je de mogelijkheid krijg om direct met de locatie in contact te komen. Bij de start van ieder (binnenlands) kamp ontvang je een kaartje met het telefoonnummer van de locatie. Heb je vragen over het kamp of wil je even weten hoe het gaat met je zoon of dochter? Bel gerust of stuur een berichtje. Wordt er niet direct opgenomen of gereageerd? Geen paniek! Misschien zitten ze midden in een spel of activiteit. Voor noodgevallen is het Vineakantoor ook 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Als er tijdens het kamp iets is of gebeurt met je zoon of dochter zullen wij natuurlijk ook contact opnemen.

Mag mijn kind zijn/haar telefoon/tablet meenemen op kamp?
Ja dat mag. Er zijn wel bepaalde afspraken over het telefoongebruik, zie vinea.nl/telefoongebruik.​

Moet mijn kind aan alle activiteiten deelnemen?
De hele vakantie wordt er een programma aangeboden met activiteiten en spellen. De Vinea reisleiding probeert deze activiteiten aan te passen aan ieders wensen. Het kan best een keer voorkomen dat een kind, door wat voor omstandigheid dan ook, hieraan niet wil of kan deelnemen. Dat vinden wij helemaal niet erg. Niemand zal een kind ertoe dwingen om dingen te doen die hij of zij niet durft of kan. Natuurlijk kijkt de reisleiding naar mogelijkheden om de activiteit zo aan te passen, dat het voor ieder kind leuk is. Meekijken en aanmoedigen, de reisleiding helpen of een momentje voor jezelf kunnen hiervoor een goede oplossing zijn. Wel wordt de fiets op veel locaties als vervoermiddel gebruikt, dus het kan lastig zijn als een deelnemer niet kan of wil fietsen. Neem in geval van twijfel gerust contact met ons op.

Krijgen we foto’s van het kamp?
Ja, de reisleiding maakt tijdens de vakantie foto's van je kind(eren) en de bedoeling is om deze te delen met de ouders/verzorgers. Op dit moment zijn we nog op zoek naar het juiste medium hiervoor. Zodra hier meer over bekend is, zullen wij deze informatie op de website delen.

Mijn kind is op een 4-daags kamp en wil graag langer blijven, kan dat?
Hoor je alleen maar goede verhalen van je zoon of dochter op locatie en wil hij/ zij graag langer blijven? Als je een vakantie van zondag t/m woensdag hebt geboekt, is het mogelijk om te verlengen, mits er natuurlijk genoeg plek is. Neem hiervoor zo snel mogelijk contact met ons op.

 

Na afloop van het vakantiekamp

Mijn kind heeft iets laten liggen op vakantiekamp
Bij het ophaalmoment aan het einde van het kamp staat er een tafel met alle gevonden voorwerpen. Check hier goed of er een item van je kind bij ligt! Na het vakantiekamp bewaren wij geen kleding, schoenen, slaapzakken of ander textiel meer. Alle bruikbare items die niet worden meegenomen gaan uiteindelijk naar een goed doel. Heeft je kind een persoonlijk item als beugel, bril of paspoort laten liggen dan kan, indien dit gevonden is, worden teruggestuurd. Neem hiervoor contact op met ons kantoor.

Mijn kind wil na het kamp graag contact met zijn/haar vakantiegenootjes houden
Helaas mogen wij vanwege privacyoverwegingen geen persoonsgegevens doorgeven van andere deelnemers. Wil je zoon of dochter graag contact houden met vakantiegenoten zorg dan dat contactgegevens voor afloop van de vakantie uitgewisseld zijn.  

Er zijn door een fotograaf foto’s gemaakt tijdens het kamp, kan ik deze krijgen?
Tijdens onze vakanties worden regelmatig foto’s gemaakt door een professionele fotograaf. Deze worden gebruikt voor onze website en andere promotiedoeleinden. We kunnen deze helaas niet allemaal toesturen. Kom je een foto van jouw kind tegen op onze website of in een andere marketinguiting dan sturen we je natuurlijk wel graag een digitale kopie toe. Wil je niet dat er foto’s van je zoon of dochter worden gemaakt geeft dit dan aan bij boeking.