WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Het meest avontuurlijke kamp

Op bivak, dit moet je weten!

Op bivak kamp, dit moet je weten!

Heb jij altijd al willen overnachten onder het prachtige licht van duizenden sterren, overleven in de wildernis met zo min mogelijk spullen en één willen worden met de natuur? Dan moet jij sowieso een keer op bivak gaan!

In deze blog leggen wij haarfijn uit wat een bivak kamp is en leren wij jou alles dat je moet weten voordat je op bivak gaat.

outdoor, zomer, vakantie

Wat is op bivak gaan?

Op bivak kamp gaan is een hele bijzondere manier van kamperen, ’s nachts slaap je buiten in de natuur zonder tent. Lekker warm in een slaapzak terwijl je op een slaapmatje of soms zelfs op de grond ligt. Het doel van een bivak is om zo dicht mogelijk bij de natuur te komen en vakantie te vieren met zo min mogelijk spullen. Een van de kampen waar dit gebeurd is het Vinea actiekamp 12-15, tijdens dit outdoor kamp ben je constant in de buitenlucht bezig met toffe activiteiten. Bekijk hier welke leeftijd je nodig hebt voor een outdoor vakantie bij Vinea.

Het idee van een bivak komt oorspronkelijk uit de oorlog. Soldaten gebruikten deze manier om te kunnen overleven in de wildernis. Tegenwoordig wordt dit vaak gebruikt door kampeerders, wandelaars en avonturiers die meer uitdaging willen in plaats van normaal kamperen.

Als je zin hebt in een avontuurlijke vakantie en ook een keer op bivak wil, zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om aan te denken. Want je wil natuurlijk wel veilig op bivak, met de juiste spullen.

outdoor, zomerkamp, bivak

Tips & tricks voor een bivak kamp

Als je op bivak gaat moet je ervoor zorgen dat dit veilig verloopt en dat jij de juiste spullen mee hebt. Als eerste moet je kijken naar een plek waar jij veilig op bivak kan. Hieronder staan een aantal dingen waar je naar moet kijken bij het kiezen van een locatie;

 • Toestemming: Voordat je ergens wilt gaan bivakkeren moet je weten of deze plek legaal is, en je niet in de problemen kunt komen door hier te gaan bivakkeren.
 • Veilig: Je wilt natuurlijk veilig kunnen overnachten. Kijk daarom dat je niet naar een plek gaat waar veel wilde dieren of natuurrampen zijn.
 • Beschutting: Zoek een locatie met beschutting tegen wind en regen. Dit kan een bos, rotswand of andere natuurlijke beschutting zijn.
 • Water: Een belangrijk onderdeel van overleven is water. Zorg daarom ervoor dat er op jouw locatie genoeg water is.
 • Bereikbaarheid: Je wilt natuurlijk wel makkelijk naar je gekozen locatie komen. Kies daarom een plek die makkelijk te bereiken is.

oudoor, zomerkamp, bivak

Wat neem je mee op bivak?

Goed, je hebt de juiste locatie, nu de rest. De juiste spullen zijn net zo belangrijk bij je bivak. Hieronder vind je alle essentials die jij nodig hebt:

 • Slaapzak: Om jezelf warm te houden heb je een slaapzak nodig. Let erop bij de slaapzak dat hij warm genoeg is voor de temperatuur van de omgeving waar jij gaat bivakkeren. Ook is het handig om een waterdichte slaapzak te nemen. Mocht het weer ineens omslaan, dan lig jij lekker droog ;)
 • Shelter: Wil jij toch een beetje beschut liggen? Dan kun jij het beste een poncho of een bivak zak meenemen. Ook kun jij altijd een natuurlijke shelter bouwen.
 • Mes: Een mes is erg handig om mee te nemen. Zo komt hij altijd van pas met het maken van eten en bij het bouwen van je shelter. Zorg er wel voor dat dit mes erg scherp is.
 • Verlichting: Verlichting spreek voor zich, je wilt natuurlijk wel kunnen zien in het donker. Neem daarom een zaklamp mee. En vergeet niet extra batterijen in te pakken.
 • Voedsel Als je in de natuur verblijft, moet je er natuurlijk voor zorgen dat je genoeg te eten hebt. Zorg dat je voedsel meeneemt dat lang houdbaar is en makkelijk te bereiden is, zoals blikken eten, rijst en pasta.
 • EHBO-kit: Het is superbelangrijk om een EHBO-kit bij je te hebben, voor het geval dat er iets misgaat. Je weet nooit wanneer je misschien een wondje oploopt of een blessure krijgt, dus zorg dat je verband, pleisters, ontsmettingsmiddel en pijnstillers bij de hand hebt.
 • Kleding: Het kan 's nachts behoorlijk koud worden als je buiten slaapt, dus zorg dat je warme kleding meeneemt die geschikt is voor de omstandigheden van de omgeving waarin je gaat bivakkeren. Denk aan een warme trui, jas en sokken, en vergeet niet om extra kleding mee te nemen voor het geval dat je nat wordt. Want als je eenmaal nat bent, is het lastig om warm te blijven.

outdoor, zomerkamp, bivak

Waarom op bivak kamp?

Twijfel je nog om op een bivak kamp te gaan? Hieronder lees je waarom je absoluut een keer moet bivakkeren.

Ten eerste is het een superavontuurlijke manier om de natuur te verkennen en te genieten van de schoonheid ervan. Het is een geweldige kans om uit je comfortzone te stappen en nieuwe ervaringen op te doen. Mooie verhalen gegaradeerd!

Maar bivakkeren is ook een perfecte manier om te ontspannen. Je kunt even weg van het dagelijks leven en ontspannen in de natuur. Het is de perfecte kans om te genieten van een pauze van technologie en sociale media.

Bivakkeren is vaak een groepsactiviteit waarbij je samenwerkt met anderen om een kamp op te zetten en te zorgen voor de benodigdheden. Dit kan een geweldige manier zijn om je sociale vaardigheden te verbeteren en voor vakantievrienden maken. Dit is overigens ook goed voor je zelfvertrouwen. Bivakkeren kan namelijk spannend en uitdagend zijn, maar als je het hebt gedaan, kan dat een enorme boost geven aan je zelfvertrouwen.

Last but not least, Door te bivakkeren begrijpen mensen vaker waarom de natuur zo belangrijk is. Door de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur mee te maken kan je je meer bewust worden van de impact die mensen hebben en hoe belangrijk het is om de natuur te beschermen.

Al met al, er zijn genoeg redenen om mee te gaan op een bivak! Lijkt dit jou nou leuk pak je spullen en ga op avontuur in de prachtige natuur! Vind je het toch een beetje spannend om zelf te gaan, dan kun je altijd nog met een groep mee op bivak kamp. Wil je liever naar een ander outdoor kamp? Dan kan dat ook zo is er bijvoorbeeld het outdoorkamp Ardennen.