WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Zó maak je het voor iedereen leuk

Op vakantie met een tiener

Op vakantie met een tiener: tips voor een topvakantie

Wanneer kinderen ouder worden, kan het best lastig zijn een vakantie te vinden die leuk is voor het hele gezin. Voor tieners ziet een ultieme vakantie er heel anders uit dan voor hun jongere broertjes en zusjes of voor jou als ouder. Maar op vakantie met een tiener kan juist onvergetelijk worden, als je het maar goed aanpakt. Wij geven tips voor een vakantie waar jij en je kind(eren) straks állemaal warme herinneringen aan overhouden.


Samen een vakantie uitkiezen

Als reisorganisatie gespecialiseerd in jeugdvakanties weten wij als geen ander wat voor vakanties tieners leuk vinden. Maar je wil het natuurlijk ook als ouders naar je zin hebben. De eerste tip om dat voor elkaar te krijgen: zoek samen met je tiener de vakantie uit. In plaats van dat jij gaat zitten bedenken wat leuk is voor je kind, kun je hem of haar beter zelf inspraak geven. Ga samen op vakantiezoektocht en kies gezamenlijk de bestemming uit. Zo heb je veel meer kans dat er een vakantie uitkomt waar jullie allemaal blij van worden.

Zoek andere tieners op

Of je nou op vakantie gaat met alleen een tiener, of meerdere kinderen: voor de meesten wordt het pas echt leuk als ze op vakantie ook leeftijdsgenoten leren kennen. Het vinden van het juiste verblijf, waar ook andere gezinnen met kinderen van dezelfde leeftijd komen, is dus al het halve werk. Een camping waar ook activiteiten voor jeugd georganiseerd worden doet het vaak goed. Maar een verblijf met een simpele ‘hang out’ of chillplek speciaal voor tieners kan ook al genoeg zijn. Als er maar iets is waar ze elkaar weten te vinden.

zee


Denk na over de activiteiten

Goed, zijn jullie het eens geworden over de bestemming en je hebt een leuke camping of accommodatie op het oog. Kijk dan ook vast naar wat er allemaal te doen is. Zijn er genoeg mogelijkheden voor activiteiten waar je tiener blij van wordt? Veel jongeren zijn graag actief bezig. En dan bedoelen we dus geen ‘saaie’ wandelingen of fietstochten, maar avontuur en uitdaging. Leren surfen, (wildwater)kanoën, klimmen, mountainbiken of naar een waterpark zijn bijvoorbeeld activiteiten die het goed doen op vakantie met een tiener. Het zijn ook precies dit soort dingen die je samen beleeft die zorgen voor de mooiste herinneringen achteraf! Ook hierbij geldt de gouden regel: overleg en bedenk het mét elkaar, in plaats van voor elkaar.

Overweeg een groepsreis

Kom je er niet zo goed uit welke activiteiten leuk zijn voor jullie allemaal? Krijg je telkens te horen ‘dat is stom’ of ‘vind ik saai’? Dan kan een groepsvakantie voor gezinnen een goed idee zijn. Bij de familievakanties van Vinea is bijvoorbeeld al een activiteitenprogramma inbegrepen dat is samengesteld op basis van jarenlange ervaring. Zo weet je zeker dat jullie dingen gaan doen die leuk zijn voor zowel ouders als kinderen. Bovendien is dit echt ideaal voor een vakantie met een tiener die niet zo makkelijk contact maakt. Je leert namelijk veel makkelijker anderen kennen, doordat je de activiteiten samen met andere families onderneemt. Vrienden maken gaat dan zo’n beetje vanzelf. En het is ook nog eens extra gezellig voor de ouders, trouwens!

surfplanken


Maak duidelijke afspraken

Oké, het is niet het leukste onderdeel, maar op vakantie met een tiener kunnen goede afspraken wel zorgen dat je het samen leuk houdt. Bespreek met elkaar wat jij wil en wat hij of zij wil, zodat iedereen ongeveer weet wat-ie kan verwachten. Juist als jullie afspraken met elkaar maken kun je je tiener ook wat meer vrijheid geven. En dat willen ze! Niet alleen omdat ze geen zin hebben in dat ene museumbezoek, maar ook omdat ze gewoon de leeftijd hebben waarop ze zelf willen ontdekken. Dus willen pa en ma een kerk bezichtigen? Spreek dan bijvoorbeeld af dat je tiener in de tussentijd zelf naar het zwembad gaat of winkels gaat kijken, en dat jullie elkaar daarna weer op een bepaalde plek zien.

Ga op vakantie met een tiener ook weer niet te ver met de regeltjes: is het echt nodig om elke ochtend om 9 uur samen te ontbijten? Gun het je tiener ook om af en toe gewoon eens lekker uit te slapen, daar scoor je zeker punten mee en ’t is toch vakantie!

Georganiseerde tienervakantie

Komen jullie er echt niet uit en wil je tiener per se niet met jullie mee op vakantie? Maar vind je hem of haar nog te jong om met vrienden te gaan? Dan is een georganiseerde jongerenvakantie misschien een idee. Zo kan je tiener een vakantie beleven die hij/zij echt leuk vindt, samen met leeftijdsgenoten, maar is er wel reisleiding bij die een oogje in het zeil houdt en zorgt dat er geen gekke dingen gebeuren.

Je kunt dit ook achter de hand houden voor een goed compromis. Bijvoorbeeld wél met het gezin op wintersport, maar in de zomer je tiener zijn eigen ding laten doen. Elkaar tevreden houden is nou eenmaal een kwestie van geven en nemen. ;)

groepsfoto


Nog meer hulp nodig?

Wil je verzekerd zijn van een onvergetelijke vakantie voor het hele gezin, maar liever zonder al het uitzoekwerk? Kijk dan eens bij ons aanbod familievakanties. Daarbij zijn het verblijf, de activiteiten en het eten al voor je geregeld en doordat je samen met gelijkgestemde gezinnen op vakantie gaat is ook de gezelligheid gegarandeerd. Bovendien zorgt de reisleiding ervoor dat jij tijdens je vakantie met een tiener, maar ook met jongere kids, af en toe geheel onbezorgd kan genieten van tijd voor jezelf. Is dat niet heerlijk?

Ga je toch liever alleen op kamp? Lees dan even onze blog met 10 redenen waarom alleen op kamp gaan zo leuk is!

Andere blogs