WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Zo verbrand jij niet op strand zomerkamp!

Zonnebrandtips: hoe vaak en wanneer moet je insmeren

Voorkom verbranden tijdens je strand zomerkamp

We hebben het vast allemaal wel eens meegemaakt. Je bent op vakantie en het is warm en zonnig, dus jij gaat lekker aan zwemmen, zeilen of surfen. Aan het einde van de dag kijk je in de spiegel en oeps, je huid blijkt behoorlijk rood. Dan besef je het: je bent weer eens verbrand.

Op strand zomerkamp zul je ook veel buiten zijn in de zon, dus verbranden willen we dan natuurlijk voorkomen! Daarvoor is het belangrijk om je goed in te smeren met zonnebrand. Maar hoe zorg je nou dat je dat zo doet, dat je inderdaad de hele dag goed beschermd bent tegen de zon? In deze blog geven wij jou alle insights over zonnebrand smeren en handige tips.

zonnebrand smeren tijdens strand zomerkamp

Waarom is insmeren zo belangrijk?

Als je wel eens verbrand bent in de zon, weet je hoe vervelend dat is. Je huid wordt knalrood en pijnlijk, en dat kan best een tijdje duren. Vervolgens ga je misschien ook nog vervellen, wat ook geen pretje is. Maar het belangrijkste probleem: verbranden is heel erg slecht voor je huid!

Hoe zit dat precies? De zon straalt warmte en licht uit in de vorm van UV-stralen. Er zijn twee soorten UV-stralen, namelijk UV-A en UV-B. UV-B stralen zorgen ervoor dat je huid verkleurt: je kunt hier dus bruin van worden, maar ook door verbranden. UV-A stralen richten ook schade aan, alleen op een ander level. Zo zorgen deze ervoor dat jij sneller rimpels kan krijgen als je ouder wordt, maar ook dat jouw huid vatbaarder wordt voor vervelende ziekten.

zonnebrand tips

Welke zonnebrand moet ik kiezen?

Zonnebrandproducten heb je in vele soorten. Maar hoe weet je nou welke zonnebrand je moet kiezen? Een van de belangrijkste aspecten is SPF, oftewel de factor. Hoe hoger de factor (hoe meer SPF), hoe beter de zonnebrand je beschermt tegen de UV-straling van de zon. Of eigenlijk, hoe hoger de factor, hoe langer je in de zon kunt blijven zonder te verbranden. SPF geeft namelijk aan hoeveel procent van de UV-straling 'geblokt' wordt. Wanneer er minder UV-straling op je huid komt, kun je dus (in theorie) langer in de zon blijven.

Heb jij een huid die heel makkelijk verbrandt, dan is een hoge factor altijd aan te raden. Je wil dan het liefst zoveel mogelijk UV-straling tegenhouden om je huid te beschermen. Heb jij wel eens gehoord dat je met een hogere zonnebrandfactor minder snel bruin wordt? Dan kunnen wij jou nu vertellen dat dit een fabel is. De zonnebrand voorkomt dat je verbrandt, niet dat je bruin wordt.

Crème, spray of lotion?

Buiten de SPF om heb je ook nog verschillende soorten zonnebrand. Denk aan crème, spray of lotion. De één is niet per se beter dan de ander, maar ze hebben wel allemaal hun eigen voor- en nadelen:

- Zonnebrandcrèmes hebben een dikke structuur en blijven daarom beter op je huid zitten. Hierdoor bieden ze langer bescherming. Dit is handig als je gaat zwemmen, watersporten uitoefent of veel zweet. Een goede keus dus voor jouw strand zomerkamp, mits je natuurlijk wel gaat voor een waterbestendige variant. Een crème is door de dikte vaak wel wat minder makkelijk uit te smeren.
- Sprays zijn daarentegen makkelijker aan te brengen en worden snel opgenomen door de huid. Ze zijn handig als je snel klaar wilt zijn met het insmeren. Neem als voorbeeld dat je op het strand bent en niet lang wilt wachten tot het ingetrokken is. Doordat het een dunner laagje is, kan het wel makkelijker 'slijten' waardoor je dus weer opnieuw moet smeren.
- Lotions zijn een goede keuze als je een gevoelige huid hebt, omdat ze over het algemeen minder irriterend zijn dan crèmes en sprays. Lotions zijn ook handig als je makkelijk verbrandt omdat je ze goed kunt verdelen en de hoeveelheid die je aanbrengt kunt aanpassen.

zonnebrand op wang

Hoe smeer jij je het beste in?

Belangrijk is bij het insmeren niet te zuinig te zijn en te zorgen dat je geen plekken vergeet. Om een gemiddeld volwassen mensenlichaam te beschermen, is zo'n 30 ml zonnebrand nodig. Per deel van het lichaam is dat ongeveer:

- 1 theelepel voor je gezicht en hals (sla ook je oren niet over)
- 2 theelepels voor je borst, buik en rug
- 2 theelepels voor je schouders, armen en handen
- 2 theelepels voor je benen en voeten (vergeet je knieholtes en onderkant van je voeten niet, als je op je buik gaat zonnen!)

Natuurlijk verschilt het helemaal per persoon hoeveel jij precies nodig hebt.

Verder is het heel belangrijk om je regelmatig in te smeren. Elke twee uur smeren is namelijk een must! Na die twee uur vermindert de werking van je zonnebrand en ben je niet meer zo goed beschermd tegen de zon. Ook kan de zonnebrand van de huid af slijten of zweten. Ook als je geen waterproof zonnebrand gebruikt, maar wel steeds in het water bent, is het natuurlijk belangrijk dat jij je steeds opnieuw insmeert.

surfen tijdens strand zomerkamp

Andere tips om niet te verbranden

Ben jij nou een keer je zonnebrand vergeten? Oeps, niet handig! Maar geen stress, er zijn natuurlijk meer manieren om jezelf te beschermen zonder zonnebrand:

- Zoek de schaduw op: tussen 11.00 en 15.00 uur is de zon, en de UV-straling, het sterkst. Het liefst blijf je op deze momenten helemaal uit de zon. Zoek bijvoorbeeld beschutting onder een parasol, een boom of bij een gebouw.

- Beschermende kleding: je huid bedekken werkt natuurlijk ook goed als bescherming. Denk daarbij ook aan een hoed of pet om je gezicht te beschermen. In het water kan een wetsuit een goede optie zijn, of speciale UV-werende, sneldrogende kleding. Vergeet ook je ogen niet met een goede zonnebril!

- Blijf binnen: tja, op sommige momenten is dit ook gewoon het handigst. Als jij niets hebt om je mee te beschermen tegen de zon kun jij het beste wegblijven hiervan. Niet getreurd, we weten nog wel wat leuke dingen om te doen. Bijvoorbeeld met familie of vrienden een spelletje doen, een leuk boek lezen, hippe tiktokdansjes leren of een lekkere marathon houden van jouw favoriete serie :)

Met deze tips is het bijna onmogelijk om nog te verbranden. Mocht je toch verbranden tijdens je strand zomerkamp, zorg er dan voor dat jij goed voor je huid zorgt met aftersun. Dat werkt verkoelend en verzachtend, en daarmee beperk je de schade van de huid ook enigszins. Om grotere schade te voorkomen kun je met een verbrande huid verder het beste voorlopig uit de zon blijven.