WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Ga jij voor een optimist, een valk of de Topaz Tres?

De meest gebruikte zeilboten op zeilkamp

None

In welke boot wil jij leren zeilen?

Wil jij op zeilkamp deze zomervakantie? Dan is natuurlijk de grote vraag: in welke boot ga je varen en hoe hard waait de wind? Er zijn namelijk een aantal soorten zeilboten, en elke boot is weer anders. Op de Vinea zeilscholen hebben we verschillende bootsoorten klaarliggen. Met meer dan 70 jaar ervaring weten we inmiddels precies welke boten het fijnst zijn om te leren zeilen! In deze blog vertellen we over de boten die we het meest gebruiken op onze kampen.  

zeilkamp, zeilen, jongerenvakantie

Disciplines

Laten we beginnen bij het begin. Op zeilkamp kun je namelijk varen in verschillende disciplines. Bij Vinea zijn dat de volgende disciplines: Jeugdzeilen eenmans, jeugdzeilen tweemans, jeugdcatamaran, zwaardboot, kielboot, catamaran en windsurfen. Voor iedere discipline hebben we één of meerdere bootsoorten beschikbaar. Behalve voor windsurfen natuurlijk, want daarvoor heb je alleen een surfplank en zeil nodig.

De Optimist: dé beginnersboot

Een van de meest bekende soorten zeilboten is de optimist. Deze bootsoort valt onder de discipline Jeugdzeilen eenmans, omdat je er in je eentje in vaart. Iedere zeiler is ooit in een optimist begonnen. Dat is dan ook de meest gebruikte jeugdzeilboot. Niet alleen bij Vinea, maar wereldwijd.

Wat maakt de optimist nou zo’n fijn bootje? Hij is klein en stabiel en gaat al met weinig wind vooruit. Tegelijkertijd is deze boot ook met zwaarder weer nog goed onder controle te houden. Dat maakt dit een boot die echt niet mag ontbreken op zeilkamp, hij is ideaal om in te leren zeilen.

Op de Vinea zeilscholen gebruiken we de optimist voor beginnende zeilers van 7 tot en met 12 jaar. 

zeilen, zailkamp, optimist

De Valk: volop gezelligheid

Dit is een kielboot, wat betekent dat er aan de onderkant een zware kiel hangt die zorgt dat de boot vrijwel niet om kan slaan. De valk is een stuk groter dan de optimist, je kunt hier met wel vijf personen tegelijk in. Hartstikke gezellig varen dus! Deze boot wordt ook gebruikt voor langere afstanden. Met de juiste spullen kun je er zelfs op slapen, zoals we doen bij onze zeiltrektocht door Friesland.

Het toffe aan de valk is dat deze boot zowel voor beginners als voor meer gevorderde zeilers leuk is om in te varen. Hij is heel toegankelijk en tegelijkertijd valt er genoeg te leren! Wij hebben valken liggen op onze zeilscholen voor iets oudere kinderen, zoals Zeilschool Us Hiem. Je kunt bij Vinea namelijk varen in deze boot vanaf 12 jaar.

zeilkamp, jongerenvakantie, zeilen

De Topaz: in volle vaart vooruit

Een van onze favoriete tweemans zwaardboten is de Topaz. Dankzij het grote zeiloppervlak is dit de op één na snelste zwaardboot van onze vloot. Dat betekent volop actie en lekker racen dus! Met een trapeze en gennaker komen bij deze boot alle zwaardbootfacetten aan bod. Je moet met deze boot niet bang zijn om nat te worden, want ook dat hoort erbij. Gelukkig kun je je daar gewoon op kleden. Wij gebruiken de Topaz Tres op onze zeilscholen voor de leeftijdsgroep van 12 tot en met 18 jaar.

zeilkamp, zeilen, jongerenvakantie

De Hobie T1: Spanning en sensatie

Natuurlijk kun je op zeilkamp ook varen in een catamaran. Dit type boot staat bekend om de snelheid, ook bij weinig wind. Een van onze veelgebruikte catamarans is de Hobie T1. Deze boot is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Op deze catamaran zeil je met z’n tweeën en heb je een trapeze. Voor je het weet komt een van de drijvers uit het water en moet je hangen om de boot rechtop te houden. Actie gegarandeerd!

Bij Vinea kun je op verschillende zeilscholen in deze catamaran varen. Hij is het meest geschikt voor zeilers van 12 tot en met 14 jaar.  

zeilkamp, zeilen, jongerenvakantie

Nog meer zeilboten

Natuurlijk zijn deze vier boten nog maar een klein deel van onze vloot. We hebben nog veel meer soorten zeilboten, en er komen er regelmatig nieuwe bij. Dus ben jij benieuwd naar alle bootsoorten die je kunt tegenkomen op zeilkamp in de zomervakantie? Bekijk dan al onze soorten boten. Wordt het jouw eerste keer zeilen? Dan heb je vast ook wat aan deze zeilkamp paklijst.

zeilkamp, zeilen, jongerenvakantie