WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Op zeilkamp: in welke boot ga jij leren zeilen?

Beginners zeilboot: Welke is de beste?

Zeilkamp is de leukste manier om te leren zeilen. Of je nou voor het eerst in een boot stapt, of al vaker hebt gezeild. Als je nog helemaal geen zeilervaring hebt, ben je vast benieuwd met wat voor zeilboot je kunt gaan varen als beginner. Want er zijn veel verschillende soorten zeilboten en niet elke boot is geschikt voor de beginnende zeiler. Welke boten zijn het makkelijkst om het zeilen onder de knie te krijgen? Dat lees je in deze blog.


Zeilboot voor beginners

Al meer dan 70 jaar gaan er kinderen en jongeren mee op onze zeilkampen om te leren zeilen. Het is dan ook helemaal niet gek als jij op zeilkamp gaat terwijl je nog nooit eerder hebt gezeild. Wij hebben heel veel ervaring met beginnende zeilers! Met de lessen van onze instructeurs en de juiste beginners zeilboot zorgen we samen dat jij je eerste zeildiploma haalt. Wij weten als de beste in welke beginners zeilboot jij veilig kunt leren zeilen, lees dus snel verder. Om alvast een beetje voorbereid te zijn kan je ook de blog lezen: Leren zeilen, tips voor beginners.

Op zeilkamp leren zeilen in een optimist

Dé zeilboot voor beginners: de Optimist

Vrijwel iedereen die op jonge leeftijd gaat leren zeilen, zal dat doen met de Optimist. Of dat nou op zeilkamp is, met een zeilcursus of een andere manier. De Optimist is een kleine zeilboot. In deze stabiele zwaardboot vaar je in je eentje. Je hebt dus zelf de touwtjes in handen. Klinkt misschien spannend, maar natuurlijk is de instructeur er gewoon bij, die vaart in een motorbootje altijd bij je in de buurt. Bovendien is deze beginners zeilboot heel overzichtelijk en makkelijk in gebruik. Omdat een Optimist niet zo snel om zal slaan en een relatief klein zeil heeft, is het de ideale boot om de beginselen van het zeilen te leren. Veel topzeilers zijn hun carrière dan ook in deze boot begonnen.

Bij Vinea is de optimist de jeugdzeilboot die we standaard gebruiken op zeilkamp voor de allerjongsten, vanaf 7 jaar. Onze Optimisten liggen klaar op onze zeilscholen De Steven en De Viking.

Op zeilkamp leren zeilen in een optimist

Met z’n tweeën leren zeilen in de Laser Pico

Wil jij liever samen met iemand in een beginners zeilboot? De Laser Pico is ook een heel geschikte zeilboot voor beginners. Dit is de opvolger van de optimist, alleen vaar je hierin met z’n twee in plaats van alleen. Gezellig hoor! Dat betekent natuurlijk wel dat je goed moet samenwerken. Mooi meegenomen: de Laser Pico is een fijne beginnersboot maar blijft ook leuk als je het zeilen al wat beter onder de knie hebt. Je raakt er dus niet zo snel op uitgekeken.

Bij Vinea gebruiken we deze zeilboot voor zeilers van 10 tot en met 12 jaar. Je kunt hierin varen op Zeilkamp De Steven.

Leren zeilen in een catamaran

Naast zwaardboten kun je natuurlijk op zeilkamp ook leren zeilen in een catamaran. Dit zijn beginners zeilboten met twee drijvers, die over het algemeen licht en snel zijn. Daardoor kun je met weinig wind al makkelijk vaart maken. Superleuk, maar al wel wat uitdagender dan bijvoorbeeld een optimist! Daarom kun je bij Vinea niet vanaf 7, maar vanaf 10 jaar beginnen met zeilen in een catamaran. De beste catamaran zeilboot voor beginners vinden wij de Hobie Catsy. Omdat deze jeugdcatamaran makkelijk in gebruik is, is het een perfecte boot om goed te leren zeilen.

Als jij op zeilkamp gaat bij Zeilschool de Steven, kun je kiezen voor deze boot.

Op zeilkamp leren zeilen in een catamaran Hobie Catsy

Gezelligheid met elkaar in de Valk

Het is misschien wel een van de bekendste beginners zeilboten in Nederland: de Valk. Dit is een kielboot. Het is een wat grotere boot waar je met wel vijf mensen in kunt. Je instructeur zit bij deze boot dus gewoon lekker aan boord, handig! Sowieso is varen in een Valk de gezelligste manier om te leren zeilen, want je kunt het samen met (nieuwe) vrienden doen. Daardoor is het ook wat relaxter en je wordt niet zo nat als bij andere soorten boten. Bovendien is dit een van de beginners zeilboten waar je ook als ‘oudere’ beginnende zeiler goed kunt leren zeilen. Bij Vinea gebruiken we deze boot voor zeilers vanaf 12 jaar.

We hebben Valken klaarliggen op Zeilschool Us Hiem, Us Twadde Hiem en de Viking.

Leren zeilen op zeilkamp in een valk zeilboot

Persoonlijk advies

Ga je voor het eerst op zeilkamp, en weet je toch nog niet goed welke boot je moet kiezen? Dan helpen we je natuurlijk graag bij je keuze. Je mag altijd contact opnemen met een van onze zeilexperts, die jou precies kunnen vertellen welke boot bij jou past. En wat de verschillen zijn tussen onze zeilscholen, bijvoorbeeld. Verder vind je op onze blog ook nog allerlei tips voor beginnende zeilers, van de 6 meest basic zeilknopen tot zeiltermen die handig zijn om te weten. Nog geen zeilkamp uitgekozen? Bekijk dan snel het overzicht van onze zeilkampen.

Zeilen, zeilboten