WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Zo haal je het meest uit je zeilkamp

Leren zeilen: tips voor beginners

Leren zeilen bij Vinea

Ga jij leren zeilen? Ahoy, superleuk! En welkom bij de club! Bij Vinea zijn we gek op zeilen en maken we graag anderen net zo enthousiast. Een goed begin is het halve werk. Daarom willen we je met deze blog vast op weg helpen met onze eigen tips voor zeilen voor beginners. Of je nou meegaat op zeilkamp of ergens anders gaat leren zeilen, deze tips komen vast van pas.

leren zeilen op zeilkamp, zeilcursus, zeilen

Bereid je voor

Schrik maar niet, je hoeft heus geen expert te zijn voor je je eerste zeilles krijgt. Wel kan het handig zijn om alvast een beetje te weten wat je kunt verwachten. Op die manier voel je je zelfverzekerd wanneer je aan boord stapt en kun je nog meer van je zeilavontuur genieten. Daarvoor kun je bijvoorbeeld filmpjes kijken of je inlezen. Zo vind je op onze blog veel handige informatie, van basic zeilknopen tot zeiltermen die handig zijn om te kennen en bijvoorbeeld hoeveel wind je nodig hebt om te zeilen. En natuurlijk over welke spullen je nodig hebt, want ook dat is belangrijk om voorbereid het water op te gaan. 

Trek de juiste kleding aan

Over spullen gesproken… De juiste kleding dragen is best wel belangrijk bij zeilen. Je kunt namelijk nat worden, en als je nat wordt, word je ook sneller koud. Dat wil je natuurlijk niet! Gelukkig kun je je daar goed op kleden. Vaak wordt een deel van de kleding al voor je verzorgd. Zo krijg je op onze zeilkampen bijvoorbeeld een wetsuit en in sommige gevallen ook een zeilpak. Welke kleding en schoenen je verder nodig hebt vind je allemaal in de paklijst. Vergeet ook niet een zonnebril en zonnebrandcrème mee te nemen zodat je niet verbrandt op het water.

leren zeilen op zeilkamp, zeilcursus

Kies de juiste zeilboot

Er zijn veel verschillende bootsoorten. Door de juiste boot te kiezen kun je het jezelf een stukje makkelijker maken. De boot moet passen bij jouw leeftijd, lengte maar ook vooral natuurlijk je ervaring. Als je die nog niet hebt zijn er een aantal boten die niet alle boten geschikt om mee te gaan varen. In deze blog lees je meer over de makkelijkste zeilboten voor beginners. Ga je met ons mee op zeilkamp, dan kijkt de instructeur samen met jou welke boot goed bij jou past. Dat komt helemaal goed!

Luister naar de instructeurs

Heb je eenmaal de juiste boot, dan gaan de instructeurs je op zeilkamp natuurlijk nog verder helpen. Ze zullen je bij elke stap begeleiden en je alles leren wat je moet weten over het zeilen. Ze hebben jarenlange ervaring en zullen je helpen om je zeilvaardigheden te ontwikkelen. Luister goed naar hun advies en instructies en doe mee met de oefeningen, dan krijg je het het snelst onder de knie. Snap je iets niet, vraag het dan vooral. Daar zijn de instructeurs voor!

leren zeilen op zeilkamp, zeilkamp, zeilvakantie

Wees niet bang om fouten te maken

Fouten maken hoort erbij, dat geldt voor alle nieuwe dingen. Je hoeft het echt niet in een keer allemaal te weten en goed te doen. Hoe cliché het ook is: juist van fouten kan je veel leren. Zeilen kan soms best uitdagend zijn, zeker als beginner. Maar geef niet op en blijf vooral oefenen, zelfs als het even moeilijk lijkt. Voor je het weet merk je dat je steeds beter wordt en zit je met meer zelfvertrouwen in je boot.

Leer de anderen kennen

Zeilen is niet alleen een individuele sport, maar ook een teamsport. In de meeste boten zit je samen met iemand anders of zelfs met een paar anderen. Samenwerken is dan essentieel. Leer je bootgenoten kennen, communiceer met elkaar en werk samen om lekker hard te varen en manoeuvres uit te voeren. Je zult zien dat als je elkaar leert kennen het zeilen ook beter gaat! Vakantievrienden zijn dan echt zo gemaakt! En het wordt er natuurlijk gezelliger van.

leren zeilem op zeilkamp, zeilamp, zeilvakantie

Wees flexibel en geef niet op

Met zeilen ben je afhankelijk van de wind en weersomstandigheden. Het is belangrijk dat je flexibel bent en je aan kunt passen aan veranderingen. Zie het als een avontuur: soms zijn de onverwachte wendingen de meest memorabele momenten van je zeilkamp! 

Geniet ervan!

Tot slot: geniet van de ervaring. Of je nou een hele week op zeilkamp gaat of losse zeillessen volgt, vergeet niet te genieten. Van de mooie omgeving, het zonnetje op je gezicht, de wind door je haren… En natuurlijk ook de vriendschappen die je ondertussen maakt en de onvergetelijke momenten die je samen deelt.

Met deze tips ben jij klaar om het water op te gaan en, als je op zeilkamp gaat, het beste uit je kamp te halen. Maak je vooral geen zorgen, alles komt helemaal goed. Daar zorgt onze staf wel voor, want zij hebben al héél veel beginnende zeilers op weg geholpen ook met je zeildiploma halen. Veel zeilplezier!

Andere blogs