WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Ervaring van een reisleider

Waarom Joanne al 7 jaar reisleiding is bij Vinea

Vinea-reisleiding zijn: Joannes ervaring

Benieuwd wat je je precies moet voorstellen bij reisleiding zijn bij Vinea? Wat er nou zo leuk is aan kampen begeleiden, en wat je eraan hebt? Joanne doet het al 7 jaar met veel plezier en deelt in deze blog haar ervaringen!


Hoe het allemaal begon

Mijn naam is Joanne en onderhand ben ik 23 jaar oud, maar ik was 17 toen ik me aanmeldde bij Vinea. Ooit ging ik zelf als deelnemer op kamp met Vinea en toen ik bijna te oud was om mee te mogen, kreeg ik de vraag of ik als reisleiding aan de slag wilde. Hier hoefde ik geen twee keer over na te denken!

Ik heb het namelijk altijd al leuk gevonden om met kinderen te werken. Zo paste ik bijvoorbeeld veel op en gaf ik hockeytraining aan de jongste jeugd op mijn club. Nadat ik mijn studie Creative Business had afgerond, besloot ik de pabo te gaan doen. Deze beslissing kwam mede door het werken bij Vinea: ik besefte me dat ik ook buiten de zomer om met kinderen wilde werken.

Reisleiding op een Vinea-kamp

Joanne (midden) met 2 andere reisleiders op Vinea-kamp - Een veel te gezellig stafteam in Kamperland 2022

‘Ik voelde me direct welkom’

Wat ik me nog goed herinner is dat ik het best spannend vond toen ik voor het eerst op het Vinea-kantoor kwam voor een kennismakingsgesprek. Was ik niet te jong? Had ik wel genoeg ervaring? Vond ik de andere reisleiders wel leuk? Vonden zij mij wel leuk? Gelukkig beviel dat allemaal heel goed en heb ik nog steeds contact met een medesollicitant die ook reisleider is geworden!

Voor de eerste opleidingsdag was ik toch weer licht gespannen. Maar de stafcoördinator begroette me bij m’n voornaam zodra ik aan kwam, zodat ik me direct welkom voelde. Ik was zo verbaasd dat ze me nog kende, terwijl ik geen flauw benul meer had wat haar naam was (oeps). Dit schetst voor mij een goed beeld van de sfeer bij Vinea. Iedereen kent elkaar, staat voor elkaar klaar en aan formeel gedoe doen we niet.

Vinea reisleiding gek verkleed

Jachtseizoen in verkleedkleding – Vrouwenpolder 2021

Sterke band met andere reisleiding

Aankomende zomer wordt mijn zevende zomer bij Vinea. Ik heb onderhand al veel gezien en meegemaakt, maar elke keer leer ik weer iets nieuws – vooral over mezelf. Zo begon ik als junior reisleider, ben ik nu locatie-coördinator (de eindverantwoordelijke op een kamplocatie) en spring ik af en toe zelfs bij op kantoor.

Doordat je tijdens de kampen zo nauw samenwerkt met andere reisleiders, creëer je een sterke band die ook buiten de kampen om standhoudt. Het grootste gedeelte van mijn vrienden die ik regelmatig spreek, ken ik via Vinea. Ook de coördinatoren die op kantoor werken zie ik als vrienden. Er worden regelmatig borrels, stafweekenden, wintersport en andere gezellige bijeenkomsten voor reisleiding georganiseerd zodat je heerlijk kunt bijkletsen met elkaar. Zelf spreek ik ook veel af met de vrienden die ik via Vinea ken. Zo gaan we bijvoorbeeld regelmatig naar Snowworld met een groepje, maar vieren we ook verjaardagen en oud en nieuw samen.

Reisleidsters op Ameland

Vrij stafmomentje tijdens het Family kamp in Ameland 2021

Handige life skills

Naast dat het me dus veel vriendschappen heeft gebracht, heb ik ook veel geleerd. Zo draai ik m’n hand er niet meer voor om om te koken voor 90 man, een groep van 80 pubers toe te spreken of om een activiteit uit te leggen waarvan ik zelf eigenlijk niet zo goed weet hoe het moet. De ervaringen van Vinea komen ook goed van pas in mijn dagelijks leven: een team managen tijdens mijn werk als event manager, boze klanten te woord staan, flexibel om kunnen gaan met planningen, groepen kinderen iets uitleggen als ik voor de klas sta of mijn eigen energie managen.

Reisleiding rust uit in zitzak

Bijkomen van de dag na het stafoverleg in Kamperland 2022

Buikschuiven met de campingburen

Dat laatste, je energie managen, leer je als reisleiding als eerste op kamp. Iedereen loopt tegen zichzelf aan tijdens een kamp. Dat is even vervelend, maar gelukkig sta je met een team. We helpen elkaar er doorheen en maken er dan weer iets moois van.

Zo heb ik een paar jaar geleden op een camping gestaan waar we vrij dicht op de buren stonden, wat met een kamp voor deelnemers van 15+ best een uitdaging is. Daarom had ik besloten om vrienden te worden met de buurman. Toen de week bijna voorbij was, hadden we een buikschuiftafel gemaakt. Een paar zitzakken aan het einde met een handdoek eroverheen en we waren klaar om te glijden. De buurman kreeg hier hoogte van en na enig overhalen wilde hij wel meedoen! Ik, een andere reisleider, één deelnemer (die later ook reisleiding werd) en de buurman waren de enigen die het aandurfden, maar de groep heeft met veel plezier en enthousiasme toegekeken. Voor dit soort gekke, spontane momenten kom ik elk jaar weer terug!

Reisleiding na het buikschuiven op zomerkamp

Buikschuiven na frietfeest in Vrouwenpolder 2021 - Wegens privacyredenen is 'de buurman' onherkenbaar gemaakt

Enthousiast geworden na Joannes verhaal?

Meer informatie over reisleiding worden bij Vinea vind je op deze pagina. Hier kan je nog een blog lezen over hoe de dag van een begeleider zomerkamp er uit ziet. Of meld je gelijk aan voor de Vinea Try-Outs! Iets anders maar ook net zo leuk: vacature op- & afbouwers

Andere blogs