Waarom op kamp gaan zo leuk is!

Vinea onderzocht in 2018 in samenwerking met familytravelblog Kidseropuit wat voor ouders én kinderen belangrijke redenen zijn om te kiezen voor een zomerkamp. Hieruit blijkt dat de positieve bijdrage aan de ontwikkeling van het kind als belangrijkste reden wordt aangegeven voor het kiezen van een zomerkamp. En dat kunnen we bij Vinea alleen maar beamen! Hieronder lees je meer over de uitkomsten van ons onderzoek.

De 7 belangrijkste redenen om voor een (zomer)kamp te kiezen zijn

1. Even in een andere omgeving zijn
2. Nieuwe vrienden maken
3. Elkaar helpen en samenwerken
4. Actief en veel in de buitenlucht bezig zijn
5. Het opdoen van een stukje zelfstandigheid
6. Zelfvertrouwen opbouwen
7. Het leren van een nieuwe vaardigheid of activiteit

Zelfstandigheid en zelfvertrouwen

Even in een andere omgeving zijn, nieuwe vrienden maken, elkaar helpen en samenwerken, actief en veel in de buitenlucht bezig zijn. Daarnaast het opdoen van een stukje zelfstandigheid, zelfvertrouwen én het leren van een nieuwe vaardigheid of activiteit. Tezamen vormen ze de belangrijke argumenten die ouders aangeven als er gevraagd wordt waarom ze voor een zomerkamp kiezen.  

Kinderen beslissen mee

Het zomerkamp wordt gezien als (een extra) vakantie en het vakantieplezier staat hierbij voorop. Ouders zoeken wel naar flexibiliteit, bijvoorbeeld in de duur die het beste bij het kind en in de algehele vakantieplanning past. Het kind speelt een belangrijk onderdeel in het beslissingsproces en wordt door de ouder actief betrokken bij de keuze voor een zomerkamp op basis van zijn of haar interesse.

Dat een zomerkamp ook zorgt voor een praktische invulling van de opvang, bijvoorbeeld in een zes weken lange zomervakantie, wordt aangemerkt als ‘mooi meegenomen’ maar speelt nauwelijks een rol in het kiezen voor een zomerkamp.

Ouders die zelf vroeger ook op zomerkamp zijn geweest, denken sneller aan een zomerkamp voor hun eigen kids dan ouders die hier nog minder mee bekend zijn. Deze categorie heeft goede herinneringen aan het meegaan op zomerkamp. Wel geven beide groepen aan het kiezen van een zomerkamp helemaal afhangt van het kind zelf. Hoe kijkt hij of zij aan tegen een zomerkamp, is hij of zij hier aan toe? Vaak komt het kind zelf met het idee of wordt hij of zij meegevraagd door een vriendje of vriendinnetje. En natuurlijk spelen ook budget en de planning van de eigen gezinsvakantie een belangrijke rol. Wanneer je als ouder vragen hebt over of een kamp bij een kind past, neem dan gerust even contact op!

Een kamp is een volwaardige vakantie

Slaaptekort, eten uit grote pannen, corveeroosters, alles samen moeten doen of keuze uit enkel een zeilkamp of ponykamp? Dit past niet in het beeld van zomerkampen anno nu. Zo is Vinea touroperator en lid van ANVR en SGR. De mate van ontspanning, spektakel, aanbod in maaltijden, goede begeleiding, comfort, keuzevrijheid en de aanwezigheid van WIFI vormen relevante en belangrijke aspecten bij het ontwikkelen en aanbieden van zomerkampen. Daarnaast zijn er uitgebreide protocollen omtrent (sociale) veiligheid en hygiëne, welke in de kern veel raakvlak heeft met de branche van Kinderopvang. Lees hierover meer

Aan diversiteit van aanbod is geen gebrek. Voor ieder kind is er wel een passend programma te vinden. In het aanbod van Vinea zijn meer dan 50 verschillende soorten vakanties in binnen- en buitenland opgenomen. Ook op de behoeften van verschillende leeftijden wordt actief ingespeeld.


Spacer