Begeleiding van de vakanties

Al onze reisleiders (en instructeurs) zijn enthousiaste jongvolwassenen, die ervaren zijn in de omgang met kinderen en jongeren door opleiding of werk. Veel van onze reisleiders zijn vroeger zelf ook met Vinea op zomerkamp geweest. Zij weten dus uit eigen ervaring hoe het er op een zomerkamp of jongerenreis aan toe gaat en daardoor kunnen zij de kinderen extra goed begeleiden.


Onze reisleiders zijn tussen de 19 en 32 jaar. We werken met jonge reisleiders, omdat wij ervaren dat zij een goede aansluiting hebben met de kinderen en jongeren op vakantie. Daarnaast leiden we tijdens de vakanties ook onze junior reisleiders op, dit zijn begeleiders vanaf 17 jaar die graag ervaring met kinderen op willen doen. Zij worden hierin begeleid door één van de ervaren reisleiders en staan nooit alleen op de groep.


Tijdens onze vakanties is er gemiddeld één reisleider per 6 tot 8 deelnemers. Wij werken volgens het ‘vier-ogenprincipe’. Dit betekent dat de reisleiders tijdens hun werkzaamheden altijd gezien of gehoord kunnen worden door een andere reisleider. Op die manier waarborgen we de veiligheid van iedereen.


Alle vakanties worden begeleid door reisleiders (en instructeurs) die uitgebreid door ons zijn opgeleid. Iedere reisleider moet in het bezit zijn van een actuele VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag). Dit officiële overheidsdocument wordt uitsluitend verstrekt aan mensen die geen strafbare feiten op hun naam hebben staan.


Op elke kamplocatie is een locatiecoördinator aanwezig. Dit is de eindverantwoordelijke op locatie en deze houdt contact met kantoor en met ouders mocht dat nodig zijn.


Op onze zeilscholen heet de eindverantwoordelijke de schipper. Daarnaast is er ook een zeilcoach, deze is eindverantwoordelijk voor alles wat er op het water gebeurt en geeft leiding aan de instructeurs. Deze zeilcoach zorgt ervoor dat er wordt gevaren volgens de richtlijnen van het CWO en houdt de veiligheid scherp in de gaten.

ViNEA werkt met eigen opgeleide zeil- en windsurfinstructeurs. Een instructeur moet minimaal CWO III hebben wil hij mee mogen doen aan de ViNEA instructeuropleiding. Hierin worden ze in 8 dagen klaargestoomd om les te kunnen geven, wat ze vervolgens in de praktijk brengen tijdens de lesgeefdagen en het praktijkexamen. Daarnaast stoppen we veel energie in het verdere opleidingstraject. Het gehele voorseizoen zit vol met trainingsweekenden waarin de instructeurs aan eigen- en didactische vaardigheden werken.


Bij de jongste leeftijdsgroepen is onze reisleiding altijd bij de groep. Vanaf de leeftijdscategorie 12-15 mogen de deelnemers, na het maken van goede afspraken, soms ook zonder reisleiding op pad. Dit gebeurt in kleine groepjes. De deelnemers kunnen de reisleiding altijd bellen mocht dat nodig zijn en ze zijn nooit ver weg. De reisleiders slapen uiteraard in dezelfde accommodatie of op dezelfde plek op de camping. Ze hebben hier hun eigen slaapkamer of tent. Onze reisleiders zitten meestal meerdere weken op één locatie. Ze kennen de plek dus goed en weten precies hoe alles werkt.


Onze reisleiders volgen een uitgebreide vierdaagse opleiding met workshops en praktijkervaringen. In de workshops worden de aspirant reisleiders getraind op het gebied van veiligheid, gedrag, communicatie, voeding en het maken van een spetterend programma. Daarnaast is op ons opleidingsweekend een groep kinderen aanwezig, zodat de aspirant reisleider ervaring op kan doen met het organiseren van activiteiten voor kinderen. Ook onze ervaren reisleiding krijgt elk jaar een opfriscursus, zodat zij zich blijven ontwikkelen en we bij de tijd blijven.