BEGELEIDING BIJ VINEA VAKANTIES

Voor jou als ouder is het natuurlijk erg belangrijk dat er betrouwbare en gekwalificeerde begeleiding meegaat op vakantie. Alle vakanties worden daarom begeleid door reisleiders (en zeilinstructeurs) die uitgebreid door ons zijn opgeleid. Iedere reisleider moet bij ons in het bezit zijn van een actuele VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag). Dit officiële overheidsdocument wordt uitsluitend aan mensen verstrekt die geen strafbare feiten op hun naam hebben staan. Ook wanneer een reisleider al eerder bij ons heeft gedraaid, moet deze in het bezit zijn van een recent VOG. Verder hanteren wij het ‘vier-ogenbeleid’, wat betekent dat we de werkzaamheden van onze reisleiders zo inrichten dat ze tijdens hun werkzaamheden altijd gezien of gehoord kunnen worden door een andere reisleider of volwassene. We maken onze reisleiders tijdens hun opleiding bewust van het belang van het werken volgens deze principes. 

De leeftijd van de reisleiders ligt tussen de 19 en 30 jaar. We werken met jonge reisleiders, omdat we ervaren hebben dat zij een goede aansluiting hebben met de kinderen en jongeren op vakantie. Naast de reguliere reisleiders leiden we tijdens de vakanties ook onze junior reisleiders op, dit zijn begeleiders vanaf 17 jaar die graag ervaring met kinderen op willen doen. Zij worden hierin begeleid door één van de ervaren reisleiders en staan nooit alleen op de groep.

Al onze reisleiders en zeilinstructeurs zijn enthousiaste vrijwilligers, die ervaren zijn in de omgang met kinderen en jongeren door opleiding of werk. Het merendeel van onze reisleiders volgt een opleiding of werkt in de sector onderwijs, pedagogiek, sport en bewegen of toerisme. Veel van onze reisleiders zijn daarnaast vroeger zelf ook met Vinea op vakantie geweest. Zij weten dus uit eigen ervaring hoe het er op zo’n vakantie aan toe gaat en daardoor kunnen ze de kinderen extra goed begeleiden.


 


Tijdens onze vakanties is er gemiddeld één reisleider per 6 tot 8 deelnemers. Daarnaast is er op elke vakantiebestemming een locatiecoördinator of schipper (bij de zeilscholen) aanwezig. Dit is de eindverantwoordelijke op locatie en deze houdt contact met de medewerkers van kantoor en met jou als ouder mocht dat nodig zijn. Wij houden vanuit ons kantoor nauw contact met onze begeleiders en wij kennen ze persoonlijk. Tevens komen de medewerkers van kantoor regelmatig langs op locatie om te kijken of alles goed verloopt.

Op de zeilscholen is er naast een schipper ook een zeilcoach aanwezig. Deze is eindverantwoordelijk voor het gedeelte op het water en geeft leiding aan de zeilinstructeurs. Deze zeilcoach zorgt er voor dat er wordt gevaren volgens de richtlijnen van het CWO en houdt de veiligheid scherp in de gaten.

Bij de jongste leeftijdsgroepen is onze reisleiding altijd bij de groep. Vanaf de leeftijdscategorie 12-15 mogen de deelnemers, na het maken van goede afspraken, soms ook zonder reisleiding op pad. De reisleiding is dan wel goed bereikbaar en in hetzelfde gebied aanwezig als de deelnemers. De reisleiders slapen uiteraard in dezelfde accommodatie of op dezelfde plek op de camping. Ze hebben hier hun eigen slaapkamer of tent. Onze reisleiders zitten meestal meerdere weken op één locatie. Ze kennen de plek dus goed en weten precies hoe alles werkt.


Onze reisleiders worden zorgvuldig voorbereid op de begeleiding van de reis en de kinderen. Hiervoor hebben wij een uitgebreide vierdaagse opleiding, bestaande uit een opleidingsdag en een opleidingsweekend. Vóór de opleidingen krijgen alle reisleiders onze uitvoerige en gedetailleerde reisleidershandleiding toegestuurd. Hier staat alles in dat van belang is voor het begeleiden van de vakanties. Tijdens de opleiding wordt die kennis verder verdiept aan de hand van workshops en praktijkervaringen. In de workshops worden de begeleiders getraind op het gebied van veiligheid, gedrag, communicatie, voeding en het maken van een spetterend programma. Verder is op ons opleidingsweekend een groep kinderen aanwezig, zodat onze reisleiding in opleiding ervaring op kan doen met het organiseren van activiteiten voor kinderen. Dit doen zij onder begeleiding van ervaren begeleiders en medewerkers van kantoor. Ook onze ervaren reisleiding krijgt elk jaar een opfrisopleiding, zodat zij zich blijven ontwikkelen en we bij de tijd blijven.

Bijna al onze instructeurs zijn zelf oud-deelnemers van de Vinea zeilscholen. Een instructeur moet minimaal CWO III hebben wil hij mee mogen doen aan de instructeursopleiding. Hierin word je in 8 dagen klaargestoomd om les te kunnen geven, wat je in praktijk brengt tijdens de lesgeefdagen en het praktijkexamen. Daarnaast stoppen we veel energie in het verdere opleidingstraject. Het gehele voorseizoen zit vol met weekenden waarin de instructeurs aan het trainen zijn op de eigen vaardigheid en het blijven ontwikkelen van hun didactische vaardigheden. 

Binnen onze opleidingen vinden we het erg belangrijk om met de tijd mee te gaan. De deelnemer van nu is namelijk een stuk zelfstandiger en eigengereider dan vroeger. De feedback die we elk jaar ontvangen, vertalen wij actief naar vernieuwing en verbetering, ook in onze opleidingen. Zo kunnen de reisleiders en instructeurs nog beter inspelen op de persoonlijke wensen en behoeften van de deelnemers (binnen acceptabele en wettelijke grenzen), zonder meteen heel veel regels te maken. Een stukje vernieuwing waarin we het belangrijkste, namelijk veel plezier, jezelf ontwikkelen, veiligheid en (nieuwe) vrienden maken, niet uit het oog verliezen.