WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

In je eentje op vakantie?

6 Redenen en tips waarom alleen reizen als jongere geweldig is

Of je nou druk bent met school, studie of werk: het is heerlijk om met een vakantie even aan alles te kunnen ontsnappen. En als je het ons vraagt, is alleen reizen hiervoor de allerbeste manier. Natuurlijk snappen we ook dat dat spannend kan lijken. Maar je krijgt er héél veel voor terug! Als jij twijfelt of alleen op vakantie wat voor je is, lees dan snel verder. We zullen het ook hebben over alleen reizen tips met een groep: zulke jongerenreizen zijn de ideale tussenvorm.


Vrijheid

Een vakantie die precies is zoals jij wil. Alleen reizen betekent dat je helemaal kunt doen waar jij zin in hebt. Van waar je naartoe gaat tot hoe je je tijd indeelt, je kunt het allemaal zelf kiezen en bepalen. Doe jij het liefst alles lekker rustig aan, of wil je het maximale uit elke dag halen? Als je met niemand anders rekening hoeft te halen bepaal jij lekker zelf het tempo. Wat een vrijheid! Dit is echt een van de grootste voordelen van in je eentje op vakantie gaan.

alleen reizen, jongerenreizen surfkamp

Nieuwe mensen leren kennen

Mooie plekken bezoeken, leuke dingen doen en lekker eten. Het zijn allemaal dingen die bijdragen aan een topvakantie. Maar wat een reis echt onvergetelijk maakt, zijn meestal de ontmoetingen. De mensen die je onderweg leert kennen, hun verhalen en de ervaringen die je met elkaar deelt. Die ontmoetingen maken je vakantie extra speciaal.

Wanneer je alleen reist leer je veel makkelijker mensen kennen dan wanneer je samen met een vriend(in) of groepje bent. Dan heb je waarschijnlijk minder behoefte aan nieuw contact. En in je eentje ben je ook makkelijker aanspreekbaar voor anderen die ook alleen reizen. Dat geldt trouwens ook voor alleen reizen met een groep, bijvoorbeeld met georganiseerde jongerenreizen. Op die manier is het nóg makkelijker om nieuwe mensen te leren kennen, want je doet immers veel met de groep samen.

mensen leren kennen tijdens alleen reizen, jongerenreizen

Verrijking van je mensenkennis

Wist je dat alleen reizen ook een hele goede manier is om mensenkennis op te doen? Waar je ook heen gaat, je zult in contact komen met mensen met verschillende achtergronden, nationaliteiten en levensstijlen. Zo leer je als vanzelf andere manieren kennen van hoe mensen naar de wereld kijken en hun leven leven. Bovendien zul je zelf steeds (onbewust) de afweging maken of je iemand kunt vertrouwen, en of je je prettig voelt bij een nieuw persoon. Zo leer je mensen steeds beter in te schatten en dat is een skill waar je de rest van je leven veel aan hebt!

Goed voor je zelfvertrouwen

Bijna iedereen vindt het wel spannend om in zijn eentje op vakantie te gaan. Of je nou echt gaat soloreizen of kiest voor alleen reizen met een groep, je gaat hoe dan ook uit je comfortzone. Doordat je geen bekende in de buurt hebt om op terug te vallen weet je van tevoren minder goed wat je zal overkomen en meemaken. Juist als je het ondanks die bezwaren wél doet, geeft alleen reizen je zelfvertrouwen een enorme boost. Je moet alles zelf uitzoeken, hulp durven vragen aan vreemden als dat nodig is en meer van dat soort dingen. Zo zit een vakantie in je eentje al snel vol overwinningen – hoe klein soms ook. Achteraf geeft dat een gevoel dat goud waard is: You did it! Na je vakantie zul je zien dat je daardoor ook sneller bij nieuwe uitdagingen denkt: dit kan ik wel!

Alleen reizen

Zelfstandigheid

Samen met dat zelfvertrouwen, levert alleen reizen je als jongere ook een flinke portie zelfstandigheid op. Als je in je eentje weggaat, móét je namelijk wel zelfstandig zijn. Je gaat nieuwe situaties aan, moet zelf beslissingen nemen en eventuele obstakels overwinnen. Het is echt heel anders dan wanneer je met je gezin of vriendengroep meegaat waarbij anderen al veel dingen voor je regelen.

Als je kiest voor alleen reizen met een groep, zoals bij georganiseerde jongerenreizen, is er natuurlijk wel al van alles voor je geregeld. Maar ook dan zul je zien dat het nog steeds goed is voor je zelfstandigheid. Denk aan onverwachte situaties waarin je jezelf moet zien te redden en bijvoorbeeld het opkomen voor je eigen mening in de groep.

Slacklinen tijdens alleen reizen, jongerenreizen

Je leert jezelf kennen

Ja, we weten dat dit klinkt als een groot cliché. Maar clichés zijn meestal wel waar. En dat geldt zeker ook voor deze! Wanneer je in je eentje op vakantie gaat, ben je even weg van je vaste omgeving die jou in je dagelijks leven beïnvloedt. Dat geeft je ruimte om keuzes te maken die echt alleen vanuit jou komen. Zo kun je ontdekken waar je van geniet, wat jij echt leuk vindt om te doen en wat je belangrijk vindt in het leven. Doordat je tijd alleen doorbrengt, maak je dingen ook bewuster mee en kun je makkelijker reflecteren.

Het is dus helemaal niet gek als je tijdens zo’n vakantie dingen over jezelf ontdekt waar je nog geen idee van had. Misschien ontdek je wel dat je surfen superleuk vindt, dat je rustig wordt van de natuur, dat je graag beter wil leren koken, of dat je makkelijk een nieuwe taal leert en daar wat mee wil doen. Wie weet met wat voor zelfkennis jij thuiskomt!

jongerenreizen, alleen reizen met een groep op outdoorvakantie

Alleen reizen met een groep

Ben je intussen wel overtuigd van de voordelen van alleen reizen, maar blijf je het te spannend vinden? Of vinden je ouders je nog te jong om echt in je eentje weg te gaan? Dan is alleen reizen met een groep een perfecte ‘tussenoplossing’. (Lees ook onze tips om je ouders te overtuigen!) Met de jongerenreizen van Vinea kun je prima in je eentje mee, dat doen heel veel jongeren. Omdat je alle activiteiten samen met de groep onderneemt, hoef je je nooit alleen te voelen. Bovendien hoef je het allemaal niet zelf te organiseren, want de vakantie is van begin tot eind voor je geregeld. Inclusief eten en activiteiten, hoe relaxed is dat? Tijdens onze jongerenreizen staat de reisleiding 24/7 voor je klaar, waardoor deze manier van ‘alleen op vakantie’ voor alle leeftijden geschikt is.

Alleen reizen tip: ga ervoor!

Als jongere alleen op vakantie gaan betekent een onvergetelijk avontuur, maar ook een uitstekende gelegenheid om jezelf te ontwikkelen op verschillende gebieden. Vinea begrijpt hoe waardevol dit is en biedt jongeren de mogelijkheid om op een veilige en begeleide manier van deze voordelen te genieten. Dus waar wacht je nog op? Stap uit je comfortzone, maak nieuwe vrienden, ontdek nieuwe plekken en culturen en creëer herinneringen die je voor altijd zult koesteren. Bekijk snel al onze jongerenreizen (15 t/m 18 jr) en jongerenvakanties (18 t/m 25 jr) en vind de vakantie die bij jou past.