WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Een kind alleen op kamp

Alleen op kinderkamp? Zo bereid je je kind goed voor

Alleen op kinderkamp gaan is een geweldige ervaring voor een kind. Het is een kans om nieuwe vrienden te maken, zelfstandigheid te ontwikkelen en waardevolle herinneringen te creëren. Sommige kinderen gaan samen met een vriendje op kamp, terwijl anderen in hun eentje meegaan. In dat laatste geval is het als ouder misschien nog iets lastiger om los te laten. Een goede voorbereiding kan daarbij helpen. In deze blog delen we waar je op kunt letten en hoe je je kind optimaal kunt voorbereiden op de kampervaring.


Kies het juiste kamp

Laten we beginnen bij het begin, want er zijn heel veel verschillende soorten kampen waar je uit kunt kiezen. De keuze van het juiste kamp is stap één voor een positieve ervaring. Het voordeel van je kind alleen op kamp laten gaan, is dat je echt iets kunt uitkiezen wat bij hem of haar past. Je hoeft geen rekening te houden met wat een eventueel vriendje of vriendinnetje leuk vindt. Kijk dus goed naar de interesses en behoeften van je kind en betrek hem of haar ook zeker in de keuze. Hou daarbij rekening met de activiteiten, de duur van het kinderkamp en de leeftijden van de deelnemers.

kinderkamp aan het strand

Alleen op kinderkamp? Doe navraag bij de organisatie

Om er helemaal zeker van te zijn dat jullie een passend kamp kiezen, kun je altijd even contact opnemen met de organisatie. Zij kunnen je het beste adviseren over welk kamp geschikt is voor je kind. Ook kun je dan alvast vragen of er meer kinderen in hun eentje naar het kinderkamp toe komen. Kinderen die ook alleen zijn vinden vaak het makkelijkst aansluiting bij elkaar. Dus mocht je te horen krijgen dat er alleen maar koppels of groepjes zijn ingeschreven, dan kun je misschien beter een ander kamp of andere week uitkiezen.

Safety first

Om jezelf gerust te stellen kan het fijn zijn om je even te verdiepen in de veiligheidsmaatregelen die de kamporganisatie neemt. Denk bijvoorbeeld aan de selectie en training van de begeleiders, medische voorzieningen, toezicht op de kinderen en noodprocedures. Bij organisaties met het Keurmerk Kindervakanties weet je dat dit allemaal goed zit. Zo heeft ook Vinea dit keurmerk, en worden we jaarlijks door een onafhankelijke keuringsinstelling gecontroleerd op allerlei criteria rond veiligheid, hygiëne en kwaliteit.

kinderkamp met outdooractiviteiten

Praat met je kind

Voordat je kind alleen op kamp gaat, is het belangrijk om met hem of haar te praten over de ervaring. Praat over wat je kind kan verwachten van het kinderkamp en wat er andersom van hem of haar zal worden verwacht. Bespreek ook wat die kan doen wanneer hij of zij bijvoorbeeld last heeft van heimwee of spanning. Geef je kind het vertrouwen dat hij of zij in staat is om met deze emoties om te gaan en herinner je kind eraan dat het normaal is om zich een beetje nerveus te voelen in een nieuwe omgeving.

Dit is ook gelijk een goed moment om te horen of je kind zelf nog ergens mee zit en eventuele zorgen weg te nemen. Je kunt bijvoorbeeld ook alvast afspreken wanneer je contact hebt tijdens het kamp. Ons advies is wel om dat vooral vanuit het kind te laten komen, dus wanneer hij of zij daar behoefte aan heeft. Contact met thuis kan ook juist heimwee in de hand werken, dus probeer goed in te schatten en aan te voelen wat werkt voor jouw kind.

samen eten en lachen op kinderkamp

Zorg voor de juiste spullen

Maak samen met je kind een lijst van de spullen die mee moeten op kamp. Grote kans dat je van de kamporganisatie ook nog een paklijst krijgt, zoals bij Vinea ook het geval is. Dat maakt het extra makkelijk om goed voorbereid op kinderkamp te gaan. Zo voorkom je ook dat je kind allerlei dingen bij zich heeft die helemaal niet nodig zijn. Zorg ook dat alle bezittingen gelabeld zijn, zodat je er minder snel spullen kwijt kunnen raken.

Leer zelfstandigheid aan

Voordat het kamp begint, kun je je kind alvast helpen om zelfstandigheid te ontwikkelen. Moedig je kind bijvoorbeeld aan om zelf na te denken over wanneer die moet douchen, schone kleren aan moet trekken, et cetera. Je kunt je kind ook vast laten oefenen met kleine taken die tijdens het kinderkamp ook voor zullen komen, zoals helpen met het eten voorbereiden, afwassen, en de tas inpakken.

Hoewel het spannend kan zijn, zijn wij bij Vinea er zeker van overtuigd dat een kinderkamp een kind veel kan brengen. En als je kind alleen meegaat misschien nog wel meer dan samen met een vriendje. We hopen dat met deze voorbereiding je kind een onvergetelijke kampervaring tegemoet gaat! Twijfel je nog of je alleen of met vrienden op vakantie wil? Wij hebben hierover een blog geschreven.

Nog geen kamp gekozen? Bekijk dan snel onze kinderkampen.